Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel nechce podepsat výpověď

Od: jj15 odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

osobně jsem doručil zaměstnavateli výpověď z pracovního poměru, ale odmítl mi ji podepsat se slovy ,,a co stim teď uděláte? ". Na to jsem mu odvěti, že je povinen mi ji podepsat, ale to se mi vysmál do obličeje. Že stejně nemám důkazy o tom, že jsem mu ji doručil a že mě nepustí. Tak jsem mu řekl, že mu ji doručím poštou na dodejku a on řekl, že nikdy nedokážu, že v tom dopise byla skutečně výpověď a že případnej soud určitě vyhraje. Takže ať koukam makat a chodit dál do práce, nebo mi napaří paragraf.

Co s tím mám dělat?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vanad1*
hodnocení

3x

Jestli vám mohu poradit, tak napište rozvázání pracovního poměru výpovědí ve dvou vyhotoveních, s datumem sepsání dnes, datem konce výpovědní lhůty 31.10.2016, podepište je, ihned poštou podejte, jeden kus si založte spolu s podacím lístkem doporučené pošty s dodejkou, vše adresované osobnímu oddělení, které vám vystavilo pracovní smlouvu. Když to napíšete 4.8.2016, počátek 2 měsíční lhůty vám začne běžet od 1. září 2016.

Jestli přebere nebo je naprosto jedno. Datum doručení je v takovém případě den sepsání výzvy k vyzvednutí zásilky.

Na svědky zapomeňte, byl by jste hodně zklamán. Nikdo z kolegů vám nepůjde svědčit. Ani omylem.

Jeho tvrzení, že nedokážete že v dopise byla výpověď svědčí o mentámní slabosti zaměstnavatele.

Jestli máte zdravotní problém, po 1.9.2016 běžte k lékaři a jestliže vás uzná, v klidu se vyléčete a zapoměňte na toho podivína.

Rady repkina berte jako humornou vložku. Ve skutečnosti si s váma zaměstnavatel vytře podlahu a neuděláte vůbec nic. Když nepřijdete do práce, jistě vám bude sázet "A" třeba půl roku a bez zápočtového listu jste vyřízený. Nejen že vás nezaměstnají ale nedostanete se ani na pracák. Jedině řádná výpovědní lhůta. Při rozvázání pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnance neběží žádná ochranná lhůta a lhůta vyprší, jak jsem napsal.

Může se stát, že vám nevystaví zápočtový list. S tím nenaděláte vůbec nic. Oblastní inspektorát max. přijde na kontrolu ale zápočťák vám nikdo jiný než bývalý zaměstnavatel nedá. Ani pracák. Jen soud může nařídit vydání a to je na nějaký čas.

Toto všechno jsem absolvoval a vít to tedy naprosto přesně. A inspektorát v dopise výslově upozorňuje, že vám nezajistí vydání zápočtového listu. Nedostal jsem výplatní pásky 6 měsíců, na zápočtový list jsem čekal 2 měsíce. Doma a zadarmo !

nerozumim
Díky za podrobný příspěvek. Všechno to zní jasně, jen jedné věci nerozumím: "bez zápočtového listu jste vyřízený". To jako proč? Pokud mě chce, tak mě vezme i bez zápočtového listu, ne? Chápu, že bych mohl mít problémy na úřadu práce, ale co bych tam dělal? Není žádná krize, najít zaměstnání je práce na odpoledne.
vanad1*

Doslova není vyřízený, jen zaměstnavatelé chtějí doložit, zda máte nebo nemáte exekuci na plat, § rozvázání pracovního poměru atd. Bez toho vás podle mé zkušenosti nepřijmou. Pracák podle něj vypočte podporu a při jeho absenci je to víc problémů, než je člověku milé. Nemůžete mít také současně několik hlavních zaměstnání, což potvrzení o zaměstnání zamezuje. Hodně zaměstnavatelů nepřijme člověka v exekuci.

ad hlavní zaměstnání. tzv. hlavní pracovní poměr a vedlejší pracovní poměr už několik let v zákoníku práce není. už je v něm pouze pracovní poměr a těch člověk může mít tolik, kolik bude stíhat. samozřejmě, pak jsou ještě dohody mimo pracovaní poměr.

a co se týká paragrafu rozvázání poměru, tak taky mám pocit, že ten se už se v zápočťáku neuvádí, že to patří skutečnosti, které se uvádí na žádost zaměstnance na odděleném potvrzení (tedy je to společně s výdělkem určeno pro úřad práce, který podle uvedených skutečností vypočte podporu v nezaměstnanosti, ale ne pro nového zaměstnavatele).

repkin*

Děkuji za informaci a upřesnění a dávám bod. Jen nechápu to, že pokud mu dejaí zápočťák, tak ho nezaměstnají, ani nezaregistrují na ÚP (alespoň tak jsem to z Vaší odpovědi pochopil). Co má teda dělat potom?

doplněno 04.08.16 17:54:

mělo tam být "nedají".

Jinak osobně jsem byl svědkem situace, kdy zaměstnanci jedné firmy šli na obeď do restaurace naproti, protáhnout se ven před firmu, zakouřit si apod., na konci pauzy zaměstnavatel zavřel firmu a nedovolil se tam zaměstnancům vrátit s tím, že jim napíše Ačka za nechození do práce a rozváže s nimi pracovní poměr, současně jim nezaplatil již xtou výplatu a zápočťák také nedostali. Nepomohl ani úřad práce, inspektorát práce, televize ... zajímalo by mne, jak to nakonec dopadlo, obávám se, že lidi se soudí o své peníze a zápočtové listy dodnes.

doplněno 04.08.16 17:57:

vanad1: to rád slyším, co by ale nastalo, pokud by vystavil natruc ZL se špatnými údaji? Jde to nějak překontrolovat? Protože Vy, jakož to pracovník asi důkazy v ruce mít nebudete. Nebo se pletu? Nevyznám se v tom, tak se ptám, docela mne to zajímá. Lidi jsou s****, naštěstí pracuju ve státním, tak doufám, že mne tohle nikdy nepotká.*zed* musím zaťukat na dřevo.

vanad1*

Podat žalobu a čekat. Všechny státní orgány se tváří, že je otravujete a že to je jen vaše máčka. A také že ano. Oni jen při zjištění závad u zaměstnavatele vyberou pokutu ale vám jako zaměstnanci nijak nepomohou. Měl jsem tak velké nutkání mému zaměstnavateli rozbít držku ale překonal jsem to. Je to přes dva měsíce a z inspektorátu mi nepřišel výsledek z kontroly u něj. To mi dluží 1200 hodin přesčasů, které mi nevyplatil (60-70 hod. měsíčně).

Minulý týden to bylo v rádiu a tam také tvrdili, že zápočtový list zajistí jen soud. Co bude ale mezi tím nikdo nějak nevysvětlil. Mě pro absenci zápočťáku nevzali do stavu a ke konci druhého měsíce jsem si našel práci s tím, že jim jej dodám. To asi skončila kontrola z inspektorátu a zápočťák se správným datem mi přišel. Tak to dopadlo celkem dobře. Prozatím.

anonym0
hodnocení

1x

Zadny souhlas nebo podpis zamestnavalete nepotrebujete. Vypoved je jednostranny akt. Po dobu vypovedni lhuty do prace "musite". Takze ji poslete s dodejkou. Pokud jste drson a mate na to zajdete pak za zamestnavatelem a jeho slovy "a co ted s tim udelate?" se mu muzete vysmat. :)

jj15
hodnocení

Ale on mi řekl, že ten dopis roztrhá a já budu mít pouze v ruce dodejku, která stejně neobsahuje informaci o tom, co obsahovala zásilka. A že pak může tvrdit, že jsem mu zaslal pohled z dovolené a né výpověď.

anonym0

Tvrdit to muze, myslet si to muze, to je jeho vec. Vy nic nikomu dokazovat nemusite, to si mysli jen on. Hraje na vas drsone. Pokud po vypovedni lhute neprijdete do prace tak nic neudela, protoze uz nejste jeho zamestnance. To je proste fakt. Ze si to budete myslet on je jen jeho vec. S jeho pristupem lze ocekavat problemy s vydanim zapoctoveho listu atd. Tak je potreba se na to pripravit.

A co tak zajít za notářem, na smlouvy je expert notář. Budete to mít úředně ověřené a snad i to odeslání by mohl odeslat on.

On mi řekl.Co takhle naspat ve dvou výtiscích (nebo na stroji průklepen a kopii si nechat ) a dole uvest tuto větičku :
Uvedná výpověď vyhotovena ve dvou výtiscích-výtisk č.1.k rukám zaměstnavatele

výtisk č.2 pro XY (vaše jméno)

Nebo vytáhnout záznamové zařízení se slovy :"Jako účastník jednání mám právo si pořídit záznam o jednání.Předávám Vám výpověď z... a nahrát si to (diktafon ,mobil atd)

doplněno 04.08.16 17:47:

Výstižněji to napsal Vanad!

albatros498022*
hodnocení

0x

Předejte před svědkem a máte pokoj.

repkin*
hodnocení

0x

A když do práce nepůjde, tak co? Dostane § a co jako s tím? Koho zajímá §? Předpokládám tedy, že dává výpověď, jelikož si už našel práci novou. Vysmál bych se zaměstnavateli do obličeje a s grácií odešel. Jiné to bude ve firmě, kde by firma mohla prokázat ušlý získ, předání výpovědi bych si nahrál minimálně zvukem, ideálně i obrazem na telefon (otázkou je, jestli už dopředu věděl, že je zaměstnavatel takový ****?

doplněno 04.08.16 13:13:

Hlavně svědkem, který není zaměstnancem firmy (aby ho pak nevyhodil). Zkuste se na to zeptat na pracáku, zajímalo by mě, co Vám poradí?

repkine a co zápočťák a co když mu opravdu do něj zapíše absenci.

pro tazatele, zaměstnavatel jen mlží, případný spor vyhrajete, páč vše doložíte svědectvím.

doplněno 04.08.16 18:27:

repkine, bez zápočťáku Vas nezaměstnají jinde, jedině na dohodu, brigádu atd.

repkin*

Pokud si našel nové zaměstnání, tak mu to bude jedno.

stir*
hodnocení

0x

vemte si jednoho nebo dva svedky a bezte za nim znovu.do vypovedi napiste ze byla dorucena v pritomnosti svedkka toho a toho ,bytem tam a tam, dne toho a toho a timto je vase vypoved predana. jednu si nwcháte,druhou mu nechate na stole. jeho podpis neni treba.

krtek*
hodnocení

0x

Ještě mě napadla jedna varianta...Poslat mu mail , tak aby nebyl odesílatel uveden jménem (vaším) ale třeba "hnipírek" nebo něco bez předmětu. Přidat přílohu výpověď a nastavit si potvrzení o doručení.

vanad1*

Způsob doručení je dán zákoníkem práce. Musí to být poštou doporučeně a nejlépe s dodejkou. Zápočtový list obsahuje i důvod rozvázání pracovního poměru.

doplněno 06.08.16 16:24:

§ 335 zákoníku práce

repkin*
Dorucit do datove schranky, nevim jestli to jde poslat napr. z posty i kdyz vy tu schranku nemate? Je tam jednoznacne dorucenka i obsah zpravy.Pak uz jsou to jen jeho kecy. Pripadne bych ji dorucil od nekoho, kdo tu datovou schranku ma.
doplněno 06.08.16 10:25: Samozrejme jen za predpokladu, ze zamestnavatel DS ma. :(
doplněno 06.08.16 10:26: Samozrejme jen za predpokladu, ze zamestnavatel DS ma. :(

hodnocení

0x

Zeptejte se ho, jakou cenu má pracovník, který tam nechce být, bude dělat zmetky a nikdo mu nedokáže, že je dělá schválně.

vanad1*

V těchto případech jde jen o ješitnost majitele a jeho názor, že on rozhoduje o věcech mezi nebem a zemí. Zmetky by zaplatitl pracovník, o tom nemusí být žádná řeč. A že šéf s takovým "neposlušným zaměstnancem" vymete to nejhorší je další fakt. A to vše bez odměn, jen za základ. A to se mu jistě vyplatí.

Mno, asi se pohyybuji v jiných kruzích. Přeju hodně štěstí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]