Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Jako řidič autobusu jsem způsobil zaměstnavateli na vozidle škodu. Bylo to ovšem v době, kdy jsem neměl za volantem co dělat, protože jsem měl podle nařízení 561/2006 čerpat týdenní dobu odpočinku 45 hodin a jízdu jsem odjel, protože mám dobré srdce a nechtěl sem šéfa dostat do krizové situace.
Má teď po mne nárok žádat náhradu škody, nebo si budeme muset navzájem udělat ten naschvál, že po mne škodu bude uplatňovat a já na něj za odměnu pošlu kontrolu z odboru dopravy?
Vím, že je to moje blbost, ale i takové věci se stávají.
Prvně, oba dva jste porušily předpisy, šéf, že tě ukecal a přitom věděl že máš odježděno a ty, že jsi svolil a věděls že jsi v limitu. Pokud šéf bude nárokovat úhradu škody po pojišťovně a ona se prošťourá danou nehodou, tak máte oba problém a velký, protože se jedná zřejmě o hromadnou přepravu osob, ale zásadně to odskáčeš ty, protože jsi neměl za volantem co dělat i kdyby se jednalo o práznou jízdu. Ještě, škoda vznikla jen na autobusu, nebo ještě jinde, pak by se snad dalo něco vymyslet.
Tip, soudit se nebude, protože by riskoval hloubkovou kontrolu v podniku a ještě by si naběh na smeč pro nedodržení bezpečnostních předpisů. Pokud tvůj případ neřešila pčr, tak se to třeba stalo na území vašich garáží...
Tak o práci strach nemám, v ČR chybí 6000 řidičů.
Škoda se naštěstí stala pouze na vozidle, žádné zranění.
Vím, že z odboru dopravy mohu být pokutován 28 dní zpětně, pak už má problém po dobu dvou let pouze zaměstnavatel, který je povinen dva roky uchovávat záznamy o pracovních činnostech řidičů tyto dva roky.
Leda že by mne někdo zpětně udal za obecné ohrožení.
Jde mi o to, zda můžu přijít za vedoucím s hotovou věcí, že mu např. škodu 30.000 Kč neuhradím, on by se pak o ně soudil a zda by měl šanci ten soud vyhrát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.