Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Škoda způsobená zaměstnavateli v době volna

Od: spotrebic odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.

Jako řidič autobusu jsem způsobil zaměstnavateli na vozidle škodu. Bylo to ovšem v době, kdy jsem neměl za volantem co dělat, protože jsem měl podle nařízení 561/2006 čerpat týdenní dobu odpočinku 45 hodin a jízdu jsem odjel, protože mám dobré srdce a nechtěl sem šéfa dostat do krizové situace.

Má teď po mne nárok žádat náhradu škody, nebo si budeme muset navzájem udělat ten naschvál, že po mne škodu bude uplatňovat a já na něj za odměnu pošlu kontrolu z odboru dopravy?

Vím, že je to moje blbost, ale i takové věci se stávají.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

1x
Tak pokud si to udělal pro šéfa, tak snad šéf se tě zastane. A pokud ne, pak můžeš posílat jakoukoliv kontrolu, ale myslím ze tady vyhraje šéf. A ty si pak budeš hledat novou práci.

dam®
hodnocení

1x

Prvně, oba dva jste porušily předpisy, šéf, že tě ukecal a přitom věděl že máš odježděno a ty, že jsi svolil a věděls že jsi v limitu. Pokud šéf bude nárokovat úhradu škody po pojišťovně a ona se prošťourá danou nehodou, tak máte oba problém a velký, protože se jedná zřejmě o hromadnou přepravu osob, ale zásadně to odskáčeš ty, protože jsi neměl za volantem co dělat i kdyby se jednalo o práznou jízdu. Ještě, škoda vznikla jen na autobusu, nebo ještě jinde, pak by se snad dalo něco vymyslet.

doplněno 03.08.16 17:59:

Tip, soudit se nebude, protože by riskoval hloubkovou kontrolu v podniku a ještě by si naběh na smeč pro nedodržení bezpečnostních předpisů. Pokud tvůj případ neřešila pčr, tak se to třeba stalo na území vašich garáží...

spotrebic
hodnocení

Tak o práci strach nemám, v ČR chybí 6000 řidičů.

Škoda se naštěstí stala pouze na vozidle, žádné zranění.

Vím, že z odboru dopravy mohu být pokutován 28 dní zpětně, pak už má problém po dobu dvou let pouze zaměstnavatel, který je povinen dva roky uchovávat záznamy o pracovních činnostech řidičů tyto dva roky.

Leda že by mne někdo zpětně udal za obecné ohrožení.

Jde mi o to, zda můžu přijít za vedoucím s hotovou věcí, že mu např. škodu 30.000 Kč neuhradím, on by se pak o ně soudil a zda by měl šanci ten soud vyhrát.

fjhg
Obávám se, že on vám škodu může strhnout z platu a soudit byste se musel vy.
iz*

Zaměstnanec odpovídá za škodu způsobenou zaměstnavateli, ale zaměstnavatel musí prokázat zavinění škody zaměstnancem.

Já bych poradila se se zaměstnavatelem nepřít, vyšlo by Vás to dráž.

hodnocení

0x

Tohle si musíte dohodnout s ním tak nějak mezi čtyřma očima. On si je dobře vědom, že vás dotlačil do nezákonné jízdy a nejspíš ví, že pokud vám to dá nahradit, tak mu za a) přijde kontrola a b) od vás už nikdy přesčas neuvidí. Samozřejmě pokud je idiot, budete se s ním hádat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]