Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám nárok na nějakou dávku?

Od: renata* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Bydlím na vesnici - jsem nezaměstnaná 2.rokem, čili už bez podpory, do důchodu ještě 2 roky. Jsem sama, pobírám příspěvek na bydlení 3.400, z toho se žije špatně. Soused říkal, že na žádné dávky nemám nárok, když mám možnost prodat auto nebo domek kde bydlím. Je to pravda? Všechno je staré, moc hodnoty to nemá.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

2x

Možnost by byla požádat o předčasný důchod. Sice se pokrátí, ale pokud ho budete brát ty dva roky, než nastane datum řádného, tak si spočítáme, co dostanete.

Budu předpokládat, že Váš předčasný důchod bude 9000 korun. Krát 24 měsíců je 216000 Kč.

Můžeme odečíst 3400 dávky na bydlení, tedy krát 24 = 81600

216000 - 81600 = 134400. A o tyto peníze za ty dva roky, kdy čekáte na termín přicházíte.

A je možné, že i pokrácený důchod bude vyšší, nevím, kde jste pracovala za jaké peníze, též, kolik máte odpracovaných let.

Dobré je dojít na OSSZ, a tam si nechat předběžně vypočítat výši důchodu. Teprve potom se v klidu rozhodnete, jestli do toho jít, nebo ne.

Píšu z vlastní zkušenosti.

renata*
hodnocení

Děkuji, konečně někdo projevil trochu pochopení, ne jen kritiku... přemýšlím i nad tím - předčasný důchod mi vychází jen 7 tis. proto jsem se tu ptala, jestli není možnost, jak přečkat do řádného. Na práci, hlavně na dojíždění, se necítím ze zdravot.důvodů. Jsem po mrtvici a léčím se na srdce. Zeptám se doktora, jestli je to na invalidní důchod.

uska*

Renato, na dojíždění do práce se necítíte, prodat auto nemíníte. Jak chcete zvládat údržbu domu a kolem něho? Proč jej neprodáte? Tolik jen k tomu, kde vzít peníze ne jen žebrat.

O invalidní důchod jste si mohla zažádat již dávno a sama. Zde je postup

naseduchody.cz/...

lolec
Treba ma rodinu, ktera ji s domem pomaha, to je co?! A prodavat nemovitost je vzdy az krizova varianta z mnoha a mnoha duvodu.
Máte možnost pronájmu jednoho pokoje třeba studentovi?

uska*
hodnocení

2x

Renato, váš dotaz není obtěžování. Různé názory jsou proto, že každý máme jiný náhled na věc. Ženská před důchodem a už vzdává život, píšete o dožití, brrr. I v důchodu život nekončí, tak uvažujte. K čemu je vám dům, o který se bez pomoci a financí nebudete dokázat postarat. Není lepší jej prodat a koupit třeba byt se zahrádkou na okraji města u zastávky autobusu? Nikomu se na stáří zdravotní stav nebude zlepšovat. Bydlet blíže centra, tak nepotřebujete vůbec auto a máte více příležitostí k brigádám. Ale musíte se snažit vy sama, ne stát.

Dnes jsem byla v Kaulandu a vidět za pokladnou dva mladé cigány je asi rarita. Práce jim šla s úsměvem. Z rozhovoru jsem zjistila, že jsou to učni (nějaké řemeslo) a půjdou teprve do 3. ročníku neboť na ZŠ oba jedenkrát propadli.

Renato, opravdu nezvládnete třeba takovou práci jako tito mladí cigáni? Věřte si trošku a se srdcem se v republice léčí každý pátý občan. Při léčbě to není na umření. Přehodnoťte sé myšlenky a začněte žít.

uska*
hodnocení

0x

Soused má pravděpodobně pravdu. Promiňte, nenapadlo vás jít pracovat, alespoň brigádně, zvláště, když máte auto na dojíždění. Dosáhla byste pravděpodobně i na příspěvek na cestu. Dva roky již neděláte a ani neuvažujete jít do práce. Jaký příspěvek bychom (my všichni ) Vám ještě měli dát?

Také bydlím na vesnici (samotě) a kdybych měla zájem, nemám problém jít pracovat. 2x do týdne přijde v poště leták na nabízená pracovní místa. Ale lidi dělat nebudou.

y2imyzud
hodnocení

0x

Chápal bych otázku, kde najít práci. Ale ptát se po 2 letech na ÚP, na jaké další dávky mám nárok? Práce je. A to doslova všude. I na vesnici. Stále ze všech strán o zaměstnavatelů slyším, že nejsou lidi a že už berou kohokoliv, kdo aspoň přijde do práce.

repkin*
hodnocení

0x

Prodejte dům a auto, kupte si garsonku v centru města u večerky a máte vystaráno, za zbytek peněz budete dožívat dokud nedostanete důhod nebo si nenajdete nějakou brigádu či práci. Je spoustu lidí v důchodu, kteří pracují. Prodavačky berou všude a ač požadují určitý stupeň vzdělání, stejně většinou beru i lidi se ZŠ. Někde je ta práce horší, někde lehčí. Každá práce má něco do sebe, ale myslím si, že na ženu poměr námaha/sezení na židli oproti mzdě není zas tak úplně špatný. Na ty samé peníze se lidi fyzicky nadřou mnohem víc v jiných profesích a jsou tak na tom mnohem hůř.

doplněno 03.08.16 12:17:

Pokud práci nemůžete najít z důvodu zdravotních či psychických problémů, požadujte invalidní důchod. Nic víc ze státu asi nevytlučete.

fik
hodnocení

0x

Přesně jak už bylo psáno,proč nejdete pracovat? pracovníků je nedostatek a do výroby nabírají i bez kvalifikace nebo i starší. Teda to by mě mohlo někde se doprošovat o nějakou žebračenku a dělat ze sebe netáhlo,v životě by mě nikdo na pracáku neviděl.

Za dva roky jste si v pohodě mohla najít práci,nic jiného vám neporadím,protože opravdu nemáte na dávky nárok..a tak je to správně,proč by měl stát někoho živit?

A jak už bylo řečeno,pokud máte zdravotní problémy,musíte jít za doktorem a případně požádat o invalidní důchod

magdalen*
hodnocení

0x

Požádejte si o předčasný důchod.

renata*
hodnocení

Děkuji za Vaše pochopení. Pracovala jsem celý život, kromě těch posledních 2 let. Starala jsem se přítele, než zemřel. Ale jsme odlehlá vesnička, tady opravdu práce není. Ani žádný student by tu nebydlel, je odtud všude daleko. Přesto se nechci stěhovat do města, ráda bych dožila u nás. Promiňte vy ostatní, že jsem obtěžovala.

plavest*
hodnocení

0x

Příspěvek na bydlení máte. Můžete ještě dostat dávku hmotné nouze- příspěvek na živobytí. Pokud ale o tuhle dávku požádáte, nesmíte vlastnit auto či něco jiného hodnotného - obrazy, šperky.Dům vlastnit můžete.

pohanka*

Pokud není zdravotní stav ,,renaty,, OK, a bydlí v zapadlé vesničce, tak je pro ni to auto nezbytné. Ty zákony jsou postavené na hlavu, vůbec páni poslanci nevědí, jak se žije staršímu, nemocnému člověku v zapadlé vísce, kde jede autobus dvakrát denně, jednou pryč a jednou nazpět.

Doprava k lékaři, na kontroly, ale i při nějaké náhlé nemoci, doprava za nákupy, pošta, banka, úřady. Okolo domku je potřeba tuhle něco přivézt, tuhle odvézt.

Já si to totiž umím představit. Jsem bez auta - pouze pěšky, nebo kolo, či RVHP taška, naštěstí by mi pomohl syn, kdyby něco.

Koukněte se okolo, jestli tam u Vás nejsou lidé bez auta, starší, nepohybliví. Pokud byste to zvládla , co jim nabídnout nákupy a pochůzky, nebo někoho z vesnice občas po tom nákupu povozit. Pokud by to samozřejmě nebylo v té Vaší vesnicí již normálně zavedené v rámci sousedských vztahů.

A domluvit se na nějakém příspěvku na benzín. Nebo pohlídat na vesnici někomu děti, někdo hledá i společníka, dohled nad starší osobou.

Popřemýšlejte, co byste mohla Vy nabídnout a o co by tam u Vás byl zájem. Stačí malý přivýdělek a hned by se žilo lépe.

Pokud máte hezký domek a v okolí máte hezkou přírodu, tak můžete přes léto jeden pokojík pronajmout letním hostům, nebo někomu pohlídat pejska, kočičku. Dát si inzerát.

napadlo mě s tím autem, nešlo by ho převést na někoho z rodiny? Tím pádem byste nebyla majitelka, ale sloužilo by Vám. Nevím, samozřejmě, jestli v tom potom nejsou nějaké háčky /kontroly, placení pojištění/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]