Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chybí mi zápočtový list - co mám dělat?

Od: koko* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den mám dotaz z důvodů stěhováni jsem ztratila většinu svých listin,jelikož se mi bliží důchod a já nemám zápočtové listy chtěla bych poprosit o radu kam se mám obrátit,jestli musím na všechny své zaměstnavatele nebo zda je nějaký registr kde by mi je vystavili nebo zda na socialni spravě v mem okrese děkuji za odpověd

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pravděpodobně máte na mysli evidenční, nikoli zápočtové listy.

Informace o době důchodového pojištění lze získat pouze na adrese: ČSSZ Křížová 25, 225 08 Praha 5. Občané mohou sami písemně požádat ČSSZ (Odbor správy údajové základny) o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění. A to formou písemné žádosti nebo v žádosti v elektronické podobě podepsané zaručeným elektronickým podpisem. Občan má právo na zaslání informativního listu jednou za kalendářní rok. ČSSZ mu ho pošle do 90 dnů ode dne doručení jeho žádosti. Žádost musí obsahovat rodné číslo žadatele, jméno, příjmení (u žen také rodné příjmení) a adresu, na kterou bude informativní osobní list zaslán. Informativní osobní list obsahuje přehled dob důchodového pojištění, případně náhradních dob pojištění, uložených v evidenci ČSSZ, od roku 1986 také přehled vyměřovacích základů a vyloučených dob.

Normálně napíšete na list papíru:

Vážení, žádám o zaslání informativního osobního listu pro rodné číslo XX XX XXXX, jméno XXXX XXXXXX, rodné příjmení XXXXX, na adresu XXXXXXXXX. Děkuji

a podepíšete a pošlete. Až Vám dokument dojde a budete chtít cokoli o uvedených dobách vědět, zajděte s ním a s obč.průkazem na Vaši OSSZ na důchodové oddělení. Proberou to s Vámi, najdou chybějící doby pojištění a poradí Vám, co dělat.

doplněno 02.10.09 21:46:

Možná jste opravdu myslel(a) zápočtové listy, ale pro nárok na důchod by Vám takřka k ničemu nebyly. Ty sloužily k tomu, že se od jednoho k druhému zaměstnavateli dostaly informace o odpracovaných letech kvůli nároku na dovolenou (pamatujete "nad 15 let", z toho by opravdu důchod nikdo nespočítal), o srážkách ze mzdy, o předchozích nemocech kvůli podpůrčí době...

hodnocení

0x
Kopií započtového listu mají na ÚP. pokud jste nikdy na ÚP nebyla, tak byste musela žádat o list ČSSZ PRAHA.

to je docela nesmysl, kolego.

hodnocení

0x

Teď asi před týdnem jsem si na ČSSZ do Prahy psala,tak jsem zvědavá co mi napíšou,sice mám ještě důchod v nedohlednu,ale pro zajímavost.Okolo mě mám případy,že jim nějaký rok potvrzený chybí a firma už neexistuje...a jsou s tím pak problémy.Tak chci vědět jestli mám placení pojištění v pořádku...zda není binec všude.Dříve evidenční listy zaměstnavatel nedával,ty jsou myslím tak 6 let?Nevím přesně.Započtový list se dává při ukončení zaměstnání...

Kopie ELDP se dávají zaměstnancům od r. 2004, to začala úplně nová koncepce - roční ELDP. Do té doby byl evidenčák asi na 10 let, pak se odeslal do Prahy.

Kdyby Vám nějaké delší období chybělo, zajděte si na OSSZ, tam by měl být někdo určený pro řešení těchto případů. Musíte vědět, kde jste v té (chybějící) době pracovala, kromě Vás to neví nikdo. Buď firma existuje (třeba přejmenovaná nebo má právního nástupce) a za tu dobu Vám evidenčák udělá (mzdové listy se musí archivovat 30 let). Nebo neexistuje a pak se úřednice pokusí dohledat v archivu nějaké podklady z minulých kontrol nebo místo archivace mzdových listů a udělá rekonstrukci ELDP. Může se taky stát, že se nenajde nic. Pak se dá doložit aspoň chybějící doba třeba zápočtovým listem, který jste tenkrát dostala a odevzdala v následujícím zaměstnání, kde třeba nejsou lajdáci a mají ho založený. Vždycky se nějaké řešení najde.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]