Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnanci nechodí do práce

Od: malejdawe® odpovědí: 23 změna:

Ahoj rádcové,

řeším teď takový delikátní problém se dvěmi svými podřízenými, obě jsou to ženy... Už minulý týden nepřišla ani jedna do práce, teď dostávají neomluvenou absenci. Můj šéf po nich chce tedy aby přinesli výpověď jemu osobně ale díky tomu že on má sídlo jinde než tady ve městě tak bylo domluveno že v pátek se obě zastaví s výpovědí... Když jim píšu, volám tak se mi dostane odpovědi že dnes nemůžu a přijdu příští týden ve středu... Nikdy sem takový problém řešit nemusel ale díky tomu že dostávají "áčka" tak přijdou nejen o peníze ale také se mohou dostat i do dluhu vůči společnosti. Snažil jsem se s nimi komunikovat ale prostě si nenechají nic vysvětlit a nebo je to tak že mi vše odkývou a potom stejně z toho sejde. Myslel jsem to s nimi doopravdy dobře aby nepřišli o peníze, aby se nedostali do dluhu, možná jim může hrozit i nějaký paragraf za hrubé porušení pracovní kázně. Jediné o co mi jde tak až to dospěje do bodu že dojdou do firmy z výpovědi a můj šéf jim oznámí že nedostanou ani korunu a nedej bože že budou muset ještě něco platit tak nechci aby to zazlívali mě protože já do toho vynaložil už tolik úsilí že víc už udělat nemůžu.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hkbjk
hodnocení

6x
Vy nejste šéf, ale pitomec. Tohle si zaměstnanci vůbec nesmí dovolit. Vědomě porušují pravidla a vy se bojíte, aby z toho neměli oni problém? Popravdě tohle je hlavně vaše vizitka a kdybyste byl můj podřízený, tak už šéfa nedelate. Bez respektu není šéf k ničemu. Přátelská atmosféra šéf-podřízený nemá být. Máte mít respekt a mají k vám vzhlížet jako ke vzoru a mají vás uznávat jako odborníka. Ne vás mít rádi jako kamose.
Za 3 Acka mají hned dostat výpověď ze strany zaměstnavatele, naprosto bez milosti. Chce odpoledne na poštu? Ať si vezme půl dne volna. Takhle to chodí ve fungujících firmách.

iz*
hodnocení

2x

Pokud Vám zaměstnankyně ani na Vaši výzvu obratem, nedoložily důvod své absence, mělo po 5 neomluvených absencích následovat okamžitě zrušení /... podle § 55, odst. 1 písm. b).

Na svém místě jste, abyste hájil zájmy a potřeby zaměstnavatele, nikoliv, abyste se staral o to, že by se zaměstnankyně poškozující Vašeho zaměstnavatele mohly dostat do finančních obtíží.

Kdybyste jednal v zájmu zaměstnavatele, nenastala by páteční situace, žádná zaměstnankyně by si to nedovolila.

Nezlobte se na mne, ale tuto situaci jste měl (vy)řešit už minulý týden.

hodnocení

1x

Je mi líto, ale Vy prostě nejste vedoucí typ. Už jen ten nadpis - "zaměstnanci nechodí do práce". Inu, pokud nechodí, tak už to holt nejsou zaměstnanci. 3x neomluvená absence je hrubé porušení pracovních povinností, tj §55 odst. b) zákoníku práce, tj. můžete zaměstnanci okamžitě zrušit pracovní poměr a případně vymáhat náhradu škody, jež zaměstnavateli vznikla zaměstnancovou absencí. Hlavně Vy, jako vedoucí, máte především hájit zájmy firmy. Já chápu, že lidský přístup je důležitý, ale nedirektivní vedení je možné pouze v případě, že si Váš pracovní tým uvědomuje své povinnosti a pociťuje zodpovědnost vůči firmě. A pokud nemáte přirozenou autoritu, tak Vám přátelský přístup prostě fungovat nikdy nebude.

Tohle bude asi drsné, ale měl byste se vážně a se sebereflexí zamyslet nad tím, jestli máte na to tuhle pozici vykonávat. Na mě, jakožto někoho, kdo se managementem živí, tak rozhodně nepůsobíte. Naopak to vypadá, že nejen, že Vás zaměstnanci nerespektují, ale Vám osobně tato pozice přináší jen stres. Bojíte se cokoliv konstruktivně řešit se zaměstnanci a zároveň se bojíte i svého nadřízeného...

mtan
hodnocení

1x
A nenapadlo Vás v rámci "modernizace" zavést od dalšího měsíce dvousložkovou výplatu, kdy jedna část bude fixní a druhá variabilní, jinak řečeno osobní ohodnocení? V případě nekázně pak budete moci variabilní složku libovolně krátit.
Vy nebudete muset řešit vše vyhazovem a pak nabírat nové zaměstnance a Vaši zaměstnanci se budou cítit potrestáni. Ono brát jeden měsíc 18 000 a druhý jen 15 000 jen proto, že jsem se už nevrátila do práce, to si každá pro příště rozmyslí...
A pokud budou jednat s Vámi slušně a chovat ze zodpovědně, budou dostávat normální výplatu, nebudou tedy nijak bité.
Přeci jenom trest stržením 1000 Kč není takový horor, jako vyhazov a člověk se může pro příště rozmyslet...

kakamila
hodnocení

0x

Nic s tím nenaděláte,každá práce má své pro a proti.

Po práci si vyčistěte hlavu sportem a nebo alkoholem...na každého působí něco jiného.

doplněno 05.09.16 10:11:

V bývalé práci taky Poláci občas nepřijeli do práce...hodiny jim chyběly a ještě stále tam pracují...Já bohudík už ne.

hodnocení

Já vím už s tím nic nenadělám...

Teď opět řeším další problém protože v pátek jsem pustil jednu slečnu ve 2 hodiny do banky že si potřebuje něco zaplatit. Počítal jsem s tím že do hodiny dojde ale nepřišla až do konce pracovní doby což je do 16:30... Až v 17:30 mi volá že muselal se psem k veterináři což nechápu proč jako byla doma když měla jít jen do banky. Další věc je ta že nemá žádné potvrzení že tam byla, její výmluva je že nevěděla že ho bude potřebovat. Ostatní na ní koukají jako že já ji nadržuji, jenže tomu tak není. Už nevím jak s nířešit takovéto banální a logické věci, já bych si to v životě nedovolil. Kdyby mi aspoň dala vědět že už nedojde tak to beru jinak ale prostě po pracovní době už to neakceptuji.

Podle mého názoru (dle Vašeho popisu) jste moc velký dobrák a lidem příliš důvěřujete a oni si s Vámi na oplátku vytírají...víte co. To, co popisujete, je docela závažná pracovní nekázeň a dle toho je třeba se zaměstnanci jednat. Pokud by šlo o jeden jediný prohřešek, dal bych jim napomenutí s tím, že příště dostanou do rukou okamžitou výpověď.

hodnocení

Já k nim nikdy nechtěl být pes nebo pedant... Dupat po nich a stát nad nimi jako s bičem. Chci aby nám v kanceláři panovala příjemná atmosféra, aby tu nemuselo být dusno. Ale je to prostě tak když mám samé ženské, nevadí mi že se mezi sebou baví a povídají si ale jakmile jedna udělá něco špatně tak hned je problém na světě... Ta dělá to a ta zase to.. A co jako? Když ona skočí z mostu ty skočíš taky? Ale tahle fráze prostě už nefunguje. Připitomělé kecy typu: Ježíši, vždyť to byly jen dvě hodiny a byl pátek ne? Mě už to leze krkem ale nemůžu vyházet většinu lidí jinak tu zůstanou tak 2 a než se naberou stavy budu s tím mít zase spousty práce, a potom s novými lidmi začínat zase od začátku :(

asd1

S dobráctvím to přeháníš. Nějaký základní pořádek být musí. Pokud není, tak musí nastoupit přiměřená sankce. Nejdřív výchovná a když to nezabere tak citelná (sáhnout na prachy), když nezabere ani to tak vyhazov, takové lidi má cenu držet jen pokud jsou těžko nahraditelní...

Říkala banka, šla jinam - odhadni čas potřebný na banku a zbytek neomluvená absence, stejně jako kdyby z práce zdrhla. Jako dobrák bych souhlasil že si ten čas nahradí = stejnou dobu bude pracovat zadarmo (zaplacené už to má).

Nejdou si pro výpověď - zavolej jim, řekni do kdy mají přijít a co bude následovat když nepřijdou (hrubé porušení). Pokud nepřijdou tak to dodrž. Takhle nebudeš žádná svině která je dusí, ale ani dobrácký vůl který všechno sežere...

Já Vás chápu, že nechcete být pes a pedant, chcete mít pohodu, ale BOHUŽEL lidé jsou tvorové, kteří jakmile nemají nějaká pevná pravidla a bič nad sebou, dělají si rázem, co chtějí, což evidentně funguje u Vás ve firmě. Já nejsem ředitel ani manažer ani nejsem na žádné vedoucí pozici, ale kdyby mi tohle dělali zaměstnanci nebo prostě podřízení, tak jim zvednu mandle, že budou skákat ještě týden potom.

doplněno 05.09.16 12:00:

Víte oni lidé okamžitě vycítí, že s Vámi mohou "zamést". Osobně to znám ze školy, Když jsem nastupoval, měl jsem tři roky problémy. Byl jsem na žáky příliš měkký a oni okamžitě využili situace a dali mi to "sežrat". Teďka, jakmile nastoupí prváci je ihned postavím do latě a hlavně nic jim netoleruji. A mám klídek a všichni vyšlapují, jak hodínky. I když výjimky se samozřejmě také najdou občas.

paw*
Tak lro priste, zde je ma rada. Chce jit ve 2? Napiste ji pul dne dovolenoh s tim, ze kdyz do hodiny prijde a praci si nadpracuje, dovolenku stornujete. Nic vic, nic min. Kdyz neumi nosit propustky.

iz*

Téměř dobrá odpověď, až na tu "okamžitou výpověď", která neexistuje, a napomenutí. Jde o upozornění na možnost výpovědi, případně okamžité zrušení pracovního poměru.

repkin*

Až do fáze s alkoholem jsem s Vámi souhlasil a chtěl dát bod, bohužel tím jste to celé zabila, takže se to nedá považivat za dobrou odpověď. Alkoholiků v této republice je až moc. Kdyby se každý řídil Vaší radou, je většina národa pod parou...

hodnocení

0x
A co jim dát výpověd
epravo.cz/...

cechacek*
hodnocení

0x

Malejdawe, můj šéf měl v zaměstnání několik Romů a to co uvádíte je procházka růžovým sadem

Tak u cigánů je to normální, že nechodí do práce a jsou obecně nemakačenka (slušným se omlouvám)

host*
hodnocení

0x

Dobrý den,

něco takového za šéfovou máme v práci. Jsou tady kolegyně, které si chodí do práce jako do holubníku a toleruje se jim to. Šéfová jen krčí rameny. Má štěstí, že se tím nenakazí všechny. Takže vám říkám, že z pohledu těch ostatních, které svou práci opravdu dělají, je to hodně nespravedlivé, když některé necháváte zahálet.

vanad1*
hodnocení

0x

Pokud se jich chcete zbavit za "ukázkové dodržování zákoníku práce", musíte jim poslat upozorňovací dopis alespoň 2x. Doporučeně s dodejkou. Pak to je vše čisté a nemusíte si s tím dělat hlavu. Jsou svéprávné a je to jen jejich věc. Ony docela jistě neocení vaši snahu a ještě vás pomluví.

iz*

Nemáte pravdu. Pro příště by bylo dobré uvést, odkud čerpáte (odkaz na příslušné znění ZP).

Zaměstnavatel může dát výpověď i po pouze jednom upozornění. Navíc zde jde o porušení povinností zaměstnankyň zvlášť hrubým způsobem, takže přichází v úvvahu okamžité zrušení pracovního poměru bez jakéhokoliv předchozího upozornění.

hodnocení

0x

Tož to musíte být hodně dobrý podnik, když vám nechybí práce dvou zaměstnanců. Že to nepoznáte na produktivitě a jen řešíte to, aby ony měly na chleba! Dost dobrýýý! Waw! *cteni*

doplněno 06.09.16 11:16:

Nedá mi to a musím znovu a opět napsat: Každý si dovolí tolik, kolik je mu povoleno. *hej*

hodnocení

0x

Z toho co pisete to vypada, ze jste na pozici, na kterou nestacite.

Začněte sebereflexi a pak se rozhodněte co dal.

repkin*
hodnocení

0x

Na mě to působí tak, že Vás neberou jako autoritu, jako "šéfa". Asi bych je sezval všechny na "poradu" a tam jim vysvětlil, že ty dvě budou vyhozeny a budou hradit ušlý zisk firmě, pokud by to někdo chtěl do budoucna zkusit taky, aby se toho vyvaroval. Důležité zdůraznit, že je ideální se na výpovědi dohodnout a že to s Vámi jde, ale nesmí z Vás nikdo dělat blbce. Druhé kolegyni bych odpustil tu hodinu do banky, zbytek by si musela napracovat. To, že má mít propustku je však nejen její chyba ale i Vaše. Pokud by se jí tam něco stalo, bude to platit zaměstnavatel. S podřízenými nejde být šéf i kamarád najednou.

Příklad: bude práce, kterou nikdo dělat nechce. Vy přijdete a řeknete potřebuju dva lidi, domluvte se... jenže on nikdo nejde. Tak buďto určite dva lidi (kteří na Vás budou zákonitě nadávat) a nebo to půjdete jako největší hlupák dělat sám. Otázkou času, kdy si toho všimne Váš nadřízený a z funkce, kterou tím pádem nezvládáte Vás sesadí.

Pokud lidi neslyší na slušné jednání, je čas sahat na peníze, to je asi jediné, čemu dneska lidi rozumějí. Také mám své nadřízené na které nadávám, ale z druhé strany chápu jejich roli a dokážu je i ocenit. Zatím pár dnů mám i své podřízené, kterým naštěstí nemám nárok sahat na peníze. Nadřízení to u některých bohužel nedělají a tak jsme si vlastně všichni "rovni". Bohužel se stále rozděluje systém na tažné a chovné. Chovní moc práce neudělají, jsou spíše na okrasu a zábavu, pak jsou tažní, kteří práci udělají i když s chybami a nemůžu je moc kárat, protože pak tu práci dělat přestanou a já nevím co s nimi. Pokud nemáte vrozenou autoritu, musíte jim jí vnutit alespoň po zlém. Na druhou stranu musíte být schopný ocenit a odměnit nadstandardní pracovní výkony vůči ostatním. Ostatní se pak z průměru budou chtít stát také nadprůměrnými aby měli více peněz a budou více produktivní. Je to o systému hodnot a o praktikování hodnocení. Management je možná ze začátku těžce pochopitelný, ale postupem času se do toho dostane skoro každý, kdo jej vykonává.

doplněno 06.09.16 13:05:

Např. včera si myslím, že jsem zvládl nestandartní a mimořádnou situaci vyřešit na velmi dobré úrovni (na to, že začínám). Na druhou stranu jsem udělal pár chyb, jsem si jich vědom a jsem připraven se k tomu doznat a případně za to nést následky. To zas oceňuje můj nadřízený, že to nesvádím na ostatní (právě tak, jako to dělají ostatní).

vanad1*
hodnocení

0x

Také máme v práci takové bezmozky. Někdy prostě nepřijdou do práce a na druhý či třetí den dorazí, jakoby nic. Jsou to pracovníci agentury. Vystavím jim vždy upozorňovací dopis, agentuře na základě smluvené dohody zaplatíme ve vyúčtování o dělenou pokutu méně. Za každý takový den 500 -1000 Kč. Mezitím vždy dáme požadavek na jiného pracovníka a po jeho zapracování toho absentéra už nechceme a ať si s ním agentura dělá, co chce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]