Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lázně Velichovky - je tam obchod?

Od: berunka* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den,

v září mám rezervovaný termín na komplexní léčbu do lázní Velichovky. Chtěla bych se zeptat těch, kteří tam byli, jestli je v obci obchod, příp. nějaká možnost nákupu potravin a drogerie?

Také prosím o napsání názoru na léčbu v těchto lázních, ubytování apod.

Děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

2x

Neznám současný stav, ale v areálu lázní byla malá trafika, kde se dala koupit i nějaká drogerie, kadeřnictví, voliéra s ptactvem, atd.. Prodejna Jednoty na kraji areálu lázní je zřejmě zrušená, ale mlsouni, kterým nestačí lázeňská strava si mohou dojít na hlavní silnici kousek za arálem lázní přes silnici do malého zahradního domku u stanice autobusu s nápisem Koloniál, kdysi lidově tak řečený Klondajk. Pokud potřebujete něco koupit, stačí spojit příjemné s užitečným a udělat si výlet autobusem od hlavní vrátnice lázní do Jaroměře (asi 6 km) a tam si koupit co je zapotřebí.

Typickou dominantou Velichovek je kostel na kopci v obci, odkud bývá docela pěkný výhled do krajiny a když už jsou lidé nahoře u kostela, mohou jít kousek směrem nad lázně a mezi vilkami najdou jednu, kde si kdysi majitelé udělali výbornou a milou, útulnou kavárnu snad s názvem Moře, ale většina návštěvníků lázní ji zná pod pojmem Garáž. Lidé mají k sobě blízko, velmi rychle se seznámí, takže tam člověk není sám, má si s kým popovídat, posedět a procházet se.

Ve Velichovkách bývala velmi účinné přírodní slatina (rašelina, bahno), které se těží u malého rybníčku asi kilometr od lázní po cestě krajem lesa, u silnice do Jaroměře.

Pokud bude možnost si půjčit kolo, nebo tam bude někdo s autem ochotný vzít pár lidí s sebou, jsou hezké výlety do tak zvaného Betléma, což je skupinka soch vytesaných Matyášem Bernardem Braunem kousek od lázní u obce Hřibojedy, nebo sjet dolů do Kuksu a podívat se na velmi zajímavou stavbu Hospitalu i se sochami Ctností (Spořivost) a Neřestí (Marnivost, lakomství, apod.) viz cs.wikipedia.org/...

Další zajímavý výlet je přes Vilantice (opět asi tak 5 km) a pak ještě dál do obce Chotěborky, kde je u hřibitova zajímavý dřevěný kostelík a před farou zajímavý kamenný sloup se zajímavým nápisem, který v šifrované podobně skrývá důležié letopočty důležitých událostí. Delší výlety bývají do Hrádku u Nechanic, do Opočna, atd., atd... záleží na situaci.

Pokud nemáte možnost nebo chuť cestovat, má lázeňský areál pěkné vzrostlé stromy, pěkný velký odpočinkový přehledný park, kde se dá sednout s knížkou. Kdysi dávno bylo součástí lázní i pěkné, ve své době moderní koupaliště, ale se studenou přírodní vodou, jak to už bývalo. Za zmínku stojí i louka na kraji parku, kde je tolik bylin a kvítí, že je seno z této trávy doslova přírodní lékárna pro koně a kozy, samé dobroty. Lesem po rovině se dá asi tak za hodinku dojít na místo, kde kdysi v lese stával hrad Rottenberg (nebo jak se to píše), ale zbyly z něj jen zbytky zříceniny a duch doby.

Za dobu pobytu jistě najdete mnoho zajímavostí, míst s výhledem nebo rozhledem, historii lázní i objektu na konci druhé války a také poklid a hlavně účinnou léčbu a odpočinek a nabrání sil a energie. Nehledejte lesk velkých lázní, róby, koncerty, celebrity, ale opravdu účinnou léčbu. Ve Velichovkách se říkalo "na světě jsou lázní stovky, jen jedny jsou Velichovky..."nebo tak nějak.

doplněno 31.07.16 11:05:

babkazov: předpokládám, že tazatelka chce pouzi informaci, jestli se někde dá dokoupit pasta na zuby, šapón na vlasy, nebo něco malého na přeprání malého prádla, aby s sebou nemusela tahat zásoby, případně si koupit nějakou čokoládu, míšu, nebo kafe, aby neplatila za kávu to, co stojí celý pytlík kafe.

Ale babkazov, máte pravdu, že v lázních i dalších podobných ubytovacích zařízeních jsou shánčliví lidé, kteří sbírají od ostatních zbytky z talířů (kosti, kůžičky, flaksy, knedlíčky apod.) a pak to nosí do lázeňského parku kočičkám, které jsou beztak od ostatních pacientů přejedené. Další druh lidí sbírá na konci snídaně nesnědené pečivo, housky, rohlíky, chleba, suší to na okně, pytluje a pak to jeho návštěvy vozí domů pro králíky nebo prasátko... s tím, že je škoda, aby to zbylo. Ono by to nazmar nepřišlo, ale někteří lidé to tak mají. Podle položení otázky předpokládám, že to vůbec není případ tazatelky, které přeju příjemný a úspěšný pobyt a léčení. Koukám, že jsem moc ukecaný, příště to zkrátím...

berunka*
hodnocení

Děkuji za obsáhlou odpověď.

doplněno 01.08.16 19:20:

Dobrý den,

Ano, přesně tak. Šlo mi o možné dokoupení např. drogerie, minerálek...

Na internetu jsem totiž našla informaci pouze o lázeňské kavárně a kavárně Moře, kde předpokládám drogerii neprodávají.

S pozdravem.

hodnocení

2x

Mě vždycky udivuje, kolik lidí naříká, že jsou tlustí a když mají možnost alespoň si udržet váhu, když už ne zhubnout, tak se chovají jako Otesánci. V nemocnicích i v lázních. Vypadají, jako kdyby trpěli hlady. Berou si zásoby na pokoj, Žebrají o jídlo od jiných, tahají žrádlo z obchodů a z bufetů. Fuj! Jakoby se báli, že za ten měsíc v lázních, s kvalitním jídlem, v normálním množství, hlady zcepení. Šílené! *blee* *blee* *blee*

Tak, tak, Babko z OV. Byla jsem měsíc v Janských lázních. Překvapilo mě, že tam není vůbec NIC.Žádná drogerie, ani lékárna. Potraviny jen jedny, dosti zanedbané a nečisté, majitelé Vietnamci. Našla jsem je náhodou, jako obchod to z cesty vůbec nevypadalo a nelíbily se mi vůbec. Na to, že Jánky jsou jinak pěkné lázně, jsem byla dost nepříjemně překvapená.

Ale: vše - ta drogerie, lékárna i potraviny, byly o 2,5 km níž, ve Svobodě nad Úpou. Stačilo si vzít trekové hůlky, sejít dolů a nakupovat.

Jinak je to pravda - v lázních bylo vždy jídla dost. Polévka, druhé jídlo, něco jako zákusek. Pro mě třeba dia ovocná přesnídávka či ovoce, zelenina. Stačilo mi to a sice bohatě. "Dožírat" jsem se nikam nechodila, nedej bůh ještě někam jezdit!

Chodila jsem po horách, pokořila Černou horu, byl to záběr, pak se jindy vydala po hřebenech do Pece. A další výlety. Zhubla jsem tam, vytrénovala nožky, což bylo jen dobře.

Proto se na nějaké prodejny potravin vybodněte. Drogerii si vezměte s sebou - mýdlo, žínku, šampon, pastu, kartáček...Co tam budete kupovat?

Vadilo mi jen to, že jsem v té omezené nabídce nevěděla, jaké dárky koupit. Nakonec to dopadlo tak, že tradiční lázeňské oplatky, které tam nabízeli snad v 15 příchutích. A taky tam měli dobré klobásky, i to obdarované potěšilo.

Jedete se léčit - užívejte, odpočívejte, bavte se...Nákupy v této době nejou to hlavní. A je to bez nich docela prima. Co budete potřebovat, dovezte si z domova. A pak už jen prima pobyt! *placni* Jaga.

xy

Já bych obdivovala člověka, který vydrží třeba týden nedat si nic dobrého, nemlsat , nezobnout si sladkost nebo čipsy, chlebíčkek, a vydržel opravdu " jen " s hlavními jídly, případně svačinou.

To bych asi vydržela tak den, s vypětím mé ( slabé ) vůle :)

host*

Dát si něco dobrého je trochu riziko: někdo dostane chuť na matjesy, nakládané rybičky, nebo na oblíbený měkký salám, nebo vlašský salát, nebo pikantní,... už se sbíhají sliny... ale pak z toho může být takový průjem a bolení bříška, že člověk ztratí den, dva léčby a když se takhle nakazí víc lidí a dozví se to lékař, může začít pátrat především po místní kuchyni, zbytečně vznikne zmatek a horečné hledání příčiny, než se zjistí, že si pár lázeňských hostů pochutnávalo na prošlém rybím nebo vajíčkovém salátu.

Lepší je spolehnout se na lázeňskou prověřenou kuchyni. Ostatně, v některých lázních bývají nabízené i odpolední svčiny.

Ještě k Velichovkám: v kavárně Moře, Garáž nebo jak to nazvat, dělala domácí paní v sobotu (nebo snad v neděli?) výborné polívčičky - gulášovou, dršťkovou, s křupavými rohlíčky. Táhla tam do kopce kolem kostela spousta lázeňských hostů, i těch, co jinak sotva chodili, lačných vynikajících chuťových a společenských zážitků z dobré, kvalitní, domácí polívčičky. Ale to bejvávalo, jak to je letos, uvidí tazatelka sama.

xy

babkazov : to bude spíš chuť, než hlad... myslím, že chuť je horší :)

když jsem kdysi držela hladovku, tak hlad zmizel po pár dnech, ale ta chuť! když si spolubydlící vařili, smažili...

xy, všimla sis, že ta cuhť příjde vždycky, když je kapku nuda nebo pocit smutku?

doplněno 31.07.16 16:23:

xy, žvýkačka by nepomohla?

xy

Mě největší chuť připadá,když si čtu, a to se nenudím. Jen aby požitek byl všestranný :)

žvýkačka nemá tu dobrou chuť:) za chvíli se mi z ní zvedá kufr. Ale hlavně,je velkým nebezpečím pro moje plomby...

sebod*

jojo. Ve Velichovkách je jak obchod, tak dokonce i cukrárna pro lázeňáky ;). Jinak ale nic... Kultura - nula, jiné vyžití také nula.

berunka*
hodnocení

Děkuji všem za Vaše názory.

bibi

Byla jste někdy v lázních asi ne a když ano, asi jste nebyla ten správný host, nebo nechcete nikomu nechat vydělat. K dobrému bontonu, patří zajít do kavárny, vinárny či na tanec, i na kafíčko mezi procedurami, nákupy oplatek, dárečků. To je vše součástí léčby, nehledě na to, že si tím vydělává spoustu dalších lidí na živobytí.

zwiki*
hodnocení

0x

Co já vím,že lázně Velichovky byli zrušeny.

xy

na stránkách nabízejí pobyty...

hahanaj*

ale po zkrachování už jsou zase druhý rok otevřené

planetka*
hodnocení

0x

Projděte se takto okolo mapy.cz/...

doplněno 30.07.16 18:54:

Něco mi tam zblblo-dejde v mapach Velichovky :nastavit Panoráma

iz*
hodnocení

0x

Lázně Velichovky loni obnovily provoz. Zkušenost s Velichovkami nemám, ale podle mne by obec s cca 750 obyvateli, ZŠ, MŠ a poštou mohla mít i nějaký obchod. V nejhorším bude něco v Jaroměři, vzdálené cca 5,5 km.

Případně můžete zkusit napsat na úřad ObecVelichovky@obecVelichovky.cz ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]