Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chorvatsko platba za ubytování Eura nebo Kuny

Od: hanka* odpovědí: 10 změna:

Ahoj Lidi

Potřebuji poradit. Nečekaně odjíždíme na dovču do Chorvatska. Všude čtu kolik stojí ubytování v Eurech, ale nikde není psáno kolik stojí v jejich měně - v Kunách. Otázka zní - Berou chorvaté Kuny za ubytování? Mám v plánu vzít pár Eur na cestu a zbytek v jejich měně, ale bojím se že mi řeknou větu ve smyslu sorry ale kuny neberem -- naval euro..

Děkuji, Hanka

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vilik*
hodnocení

3x
Mám tu zkušenost, že jak při platbě přímo majiteli, nebo v místní ubytovací agentuře, je upřednostňována platba eurem. Oni si to na účet pak vypíšou v kunách podle potřeby.
Lze i zaplatit převážnou část v eurech a zbytek v kunách. To se hodí při vyšší ceně, než se doma původně počítalo.
Pozor ale v takovém případě při přepočtu, nebo při dohodě ceny v eurech a platby v kunách, s oblibou jim to vychází o pár eur líp v jejich prospěch, počítají v pro nás nevýhodném kurzu.
Nejde o těch pár eur, i když jsem se setkal klidně s rozdílem 3 eura za noc, což je ve výsledku za pobyt cena slovinské měsíční viněty. Jde o princip.
Jestlli jste z Prahy, pár korun lze ušetřit i tím, že koupíte kuny i eura ve směnárně na Senovážném nebo v Jindřišské, v Kotvě, prostě někde v centru, kde po vytištění jejich kuponu dají lepší kurz.
Nezdá se to, ale platba kartou proti hotovosti kvůli horšímu kurzu zdraží dovolenou o 500-1000 korun, zvlášť při delším než týdenním pobytu. Například euro pořídíte o 70 haléřů levněji než je kurz VISA, k němu si navíc některé banky ještě počítají další poplatky. Zdá se to minimum, ale rozdíl je při ceně 65 eur za noc přibližně 45-47 korun. Někde mimo Prahu s nevýhodným kurzem ovšem nemá cenu velkou hotovost vozit, rozdíl už není skoro žádný, navíc mýtné v Chorvatsku je lepší kvůli čekání platit kartou.
Ještě k eurům na tu cestu. Musíte počítat s cenou dálničních známek, pokud je chcete kupovat až po cestě, za záchody se platí na benzinách, na odpočivadlech ne. Budete možná muset vzít v Rakousku benzin a jestli nebudete platit kartou, je třeba na to myslet. No a nějaké to kafe po cestě.
doplněno 28.07.16 10:44: Špatně to chápete. Oni samozřejmě kuny vezmou, ale raději jsou, když zaplatíte v eurech.
Na účet, který jsou povinni vypsat, uvádějí cenu v kunách. Případně v kunách a v závorce v eurech.
Eurem můžete platit skoro všude, berte to jako služby zákazníkům. V obchodech se suvenýry, mýtné, restaurace. Jen počítejte s vždy ne tak výhodným kurzem. Od méně než 7 kun za euro až po 7,50.
V ubytování budou používat při přepočtu na účtence kurz okolo 7,47, což je běžný kurz v bance či směnárně.
A samozřejmě se můžou při tom počítání trochu splést;).

hodnocení

2x
Byli jsme tam teď 3 roky po sobě a ubytování jsme vždy platili EURech! Vždy si na placení ubytování vybíráme éčka.
Na vše ostatní kuny a karta v záloze, kdyby nestačilo a mítné platíme kartou. Pokud vezeme kuny zpět, tak na mítné bráně platíme keš. Dálniční známka v Rakousku na jedné benzínce též jen keš, takže i tam se hodilo mít ještě nějaké to euro v záloze..

hodnocení

2x
Na pobřeží vždy chtějí euro. Netuším, zda vezmou i kuny a hlavně v jakém kurzu. :)

hahanaj*
hodnocení

0x

eurem zaplatíte mítné a jiné jejich poplatky,ale jinak chorvati berou raděj kuny

danys*
hodnocení

0x

ubytování jsem platil vždy v eurech,samozřejmě po smlouvání se slevou. vše ostatní v kunách, pač mají přepočet podle výhodného kurzu - výhodného pro ně

hanka*
hodnocení

Tak děkuji za odpovědi. Usuzuji že bude lepší rozměnit hromadu peněz za eura abych se vůbec někde ubytovala. Z Prahy nejsem takže jdu do klasické banky, s tím nic neudělám. Je mi to trochu divné.Myslela jsem že to chorvaté mají jako u nás. Jejich měna je kuna a i euro. Myslela jsem že jejich měnu musí vzít. Tady u nás si nedokážu představit že kdybych pronajímala byteček a uvedla že přijímám pouze euro za ubytování a koruny neakceptovala..

Každopádně děkuji

hodnocení

0x

V kempech se platí taky Eurem? Pobyt máme zaplacený, ale chceme se zdržet o pár dní déle a nevíme zatím, jestli nedojde na pár nocí na nějaký bungalov v kempu nebo jak to vyřešíme. Za kolik se dá sehnat levné ubytování na 1 noc v září?

eivlis*
hodnocení

0x
Já jsem ted s rodinkou v Chorvatsku,kde máme apartmán 2 pokoje plus kuchyň-40m od more a platili jsme majitelce v eurech. Za den nás to stoji 65 eur a to je ještě docela levne. Jsme tu již po třetí a vždycky a vždycky Máme jji apartmán a vždycky majiteli za ubytovani platíme v eurech.Do všech ostatních miste Máme kuny..Je tady strašný horko,ale jsme pořád pod vodou,proto ze milujeme potápění. More tu je nádherný a teplých. Štastnou cestu☺

Tak jse byla dneska vyměnit za Eura A Kuny. Moc nechybělo a zrušila jsem celou zaplacenou dovolenou! Jeden chybný krůček a skončila jsem na chirurgii. Pohmožděné šlachy. Nejdřív to vypadalo na zlomeninu kosti v nártu, tak jsem byla docela šťastná, že jen tohle. Jenže, než jsem se dostala domů, to už jsem nohou s bídou stlačila spojku, začalo to příšerně bolet a 2- 3 týdny léčba v klidu. Tak snad to nebude ještě kotník a nějaké komplikace. Doktorovi jsem řekla, že mně bolí jen nárt, tžak mi kotník nerentgenovali a pak jsem zjistila, že mně bolí a čím dál víc. Do Chorv. jedeme začátkem září, tak se jen modlím, aby nebyly komplikace. Říká se, že to bolí víc, jak zlomená noha, tak teď to můžu posoudit.Ppřed dvěma roky jsem si zlomila holeň v kotníku, ale tohle bolelo fakt víc. Teď mám prášky na bolest, tak to už nebolí, ale srpen mám zkažený a v sobotu mám pozvaných 16 lidí na oslavu narozenin manžela. To budu všechno asi chystat vleže na podlaze, nebo jinak nevím. To se mi ta výměna pěkně zvrhla, ach jo.

joudic*
hodnocení

0x

platil jsem primo majiteli v eurech

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]