Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám tu jednu pekérní otázku, se kterou bych se tu rád poradil, protože ať čtu, jak čtu, nenacházím správné informace.
Jedná se o maminku a její zdravotní stav posouzení výše invalidního důchodu. Minulý rok prodělala první ataku, kdy jí byla následně diagnostikována paranoidní schizofrenie. Od té doby je viditělně v útlumu. Rok byla na nemocenské, poté se podala žádost o invalidní důchod a byl jí uznán 1. stupeň. Každopádně její stav neodpovídá tomu, že by mohla pracovat a pohybovat se ve větší komunitě lidí. Zaráží mě na tom fakt, že minulý rok při konverzaci na téma invalidního důchodu s doktory v psychiatrické léčebně mi říkali, že z většiny případů pacienti končí s nejvyšším stupněm a že zdravotní stav maminky tomu odpovídá. Já, který s ní jsem často to vidím. Po lécích je v útlumu (léky- kombinace quetiapin 300mg a 400 mg medorisper), velice oslabeny emoční projevy, výrazně zpomalené reakce, viditelně jí nesvědči ani "větší" počet lidí (5 ). Během hospitalizace minulý rok byla pozvána do dlouhodobého výzkumu paranodiní schizofrenie (jedná se o to, že se dlouhodobě sleduje stav pacientů na mag. rezonanci, atd..). Zde jí zjistili mnohočetná ložiska a přeposlali psychiatričce, ta následně delegovala na neurologii.
A teď to probíhalo takto: Rozhodnutí o invaliditě 1. stupně proběhlo v době, kdy ještě nebyla stanovena diagnóza "onemocnění charakteru RS". Maminka byla objednaná k neurologovi, každopádně to chvíli trvalo. Proti rozhodnutí jsme podali odvolání s tím, že se vyskytlo další onemocnění, které nebylo bráno v potaz, jelikož ještě nebyla diagnóza. Dnes byla maminka na přesouzení, opět u posudkového lékaře. Ten řekl, že nemá projevy RS a rozhodnutí měnit nebude.
Co mě zaráží je fakt, že RS je onemocnění, které má milion různých symptomů, o kterém se ještě tolik neví, je to onemocnění neléčitelné a neví se, co všechno může způsobovat, ovlivňovat. Zároveň se o zdejším posudkovém lékaři neříkají žádné hezké věci, myslím si ale, že se musí řídit podle určitých směrnic.
Shrňme si to: Paranoidní schizofrenie, mnohočetná ložiska na mozku s diagnózou onemocnění charakteru RS (Což je vlastně RS), navíc ještě artróza.
Je toto rozhodnutí v pořádku? A jak nyní postupovat? Je tu možnost podat žalobu proti rozhodnutí (jelikož odvolání se už podalo). Má to cenu, či nikoliv? Je zároveň divné, že se neřeší odvolání podobně, jako u ZTP, kdy člověk předstupuje před komisi složenou z doktorů, kteří se pohybují v daných oborech diagnóz.
Co přesně míníte větou "Odvolání se už podalo."? Pokud vím, není možné podat odvolání (a už vůbec ne proti posouzení stupně invalidity), je nutné počkat na rozhodnutí ČSSZ o ID a poté podat námitky.
Pokud jste již podali námitky, je potřeba vyčkat pozvání k novému posouzení invalidity (posuzovat bude jiný lékař než v prvním řízení). Teprve v případě, že námitkám nebude vyhověno, lze podat správní žalobu.
Činnost posudkové/... (pročtěte si celou první část, hlavně ale poslední odstavec – proč nelze podat opravný prostředek proti posouzení invalidity)
V letáku k invalidn/... (formát PDF; 255 kB), který vydala ČSSZ, najdete přesný návod, jak žádat o ID a jak postupovat v případě nesouhlasu s (ne)přiznaným (stupněm) ID.
Časté otázky k dů/... – otázky i k inv. důchodům (web ČSSZ)
ID se přiznává na jednu tzv. nejzávažnější diagnozu, i když máte k jedné nemoci dalších 10 nijak se k tomu nepřihlíží. Pokud jste žádali na diagnozu RS a maminka ji podle lékaře nemá, je někde chyba. Podala bych novou žádost na novou prokázanou diagnozu. Pokud máte v pořádku dokumentaci, vůbec vás žádná komise vidět nemusí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.