Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Priprava na duchod

Od: pannepripraveny odpovědí: 3 změna:
Kolega jde do roka do duchodu. Ja si jeste dlouho pockam. Napadla me rada otazek. Je velky problem, kdyz u sebe nemam rocni vyuctovani, prave potrebne pro vypocet duchodu? OSSZ tyto udaje ma ne? Mam si tyto papiry zacit shanet po firmach, u kterych jsem pracoval, nebo se na to vyprdnout? Mnohe jsem poztracel pri stehovani apod. Nic nemam. A pak, existuje jakakoliv spolecnost, ktera je tady dyl jak 30 let a skutecne vyplaci nasporene penzijko? Ja takovou neznam.. Vse rvu do terminaku a kratkodobych sporeni...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vanad1*
hodnocení

0x
pannepripraveny
hodnocení

Dekuji za odpoved. Hned si napisi o ten informativni vypis. Pochopil jsem tedy, ze veskere udaje o me osobe ma tedy OSSZ. ELDP se dava jednou za rok. Jednou na OSSZ a jednou me. Kopie si zpetne tedy shanet nemusim.

hodnocení

0x

O přiznání starobního důchodu se žádá s předstihem asi 3 měsíců před termínem.

Pokud nemáte všechny náležitosti, myslím, že to až tak nevadí. Můžete si kdykoliv, klidně už teď, i když do důchodu máte ještě daleko, požádat o výpis - ELDP - přehled důchodového pojištění. Je to Klientské centrum ČSSZ, Křížová 25, Praha 5.

Za nějaký čas Vám tento přehled zdarma zašlou a Vy si můžete porovnávat podle svých názorů, jak co tehdy bylo.

Schovávat je ale lepší. Schovávala jsem kdeco od roku 1974. Byly věci, které chtěli při žádání o důchod objasnit, doložit. Tak ještě že jsem ty papíry měla. To byla pak veliká krabice, když jsem začernila údaje a nesla to všechno do kontejneru.

Pokud by byly nějaké nejasnosti, a bývalý zaměstnavatel už nefungoval, stačí i svědectví bývalých spolupracovníků, případně i možnost, že máte schované nějaké výplatnice. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]