Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdanění výdělku

Od: pavel* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

mám takový menší dotaz ohledně danění příjmů z brigády.

Při studiu jsem chodil na brigádu kde jsem podepsal i takový růžový papír na slevu na dani. Nejprve jsem dostal smlouvu na 300h za rok (vyčerpal jsem je zhruba za 5 měsíců) (DPP) a po vyčerpání těchto hodin jsem dostal (DPČ). Toto bylo u jednoho zaměstnavatele kde za mě daň z DPČ odváděli. Stejně jsem pokračoval i tento, na začátku roku jsem opět podepsal DPP a po 300h DPČ, ale tento rok jsem si našel ještě další brigádu u jiného zaměstnavatele kde jsem také podepsal DPP, ale už bez růžového prohlášení. Bohužel tento zaměstnavatel nemá vlastní učetní kde by mi vypočetla daň a odvedla za mě. Jelikož chci mít vše v pořádku a zbytečně nic nedoplácet, tak se raději ptám.
pzn. Tento rok jsem maturoval a od 1. září ještě nastupuji na další obor, takže stále budu studentem. U zam1 jsem pracoval do konce poloviny června u zam2 pak od poloviny června.
Když jsem podepsal prohlášení u zam 1, tak už jej nemohu po vyčerppání 300h podepsat u zam 2 na 300h u něho?..
Jelikož u zam2 pracuji i v týdnu a vychází to na 100h na měsíc tj. 6500.- za měsíc. Jak tuto částku zdanit?..
Teď mám ještě možnost na další brigádu to znamená, že bych měl 3. DPP a celková částka za měsíc by překročila nějakou minimální hracini mzdy takže v případě, že bych daň do určité výše výdělku platit nemusel u jednoho ze zaměstnavatelů. Nebudou se částky za jeden měsíc sčítat a tím by došlo k překročení nějakého minima?..

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Proč za Vás zaměstnavatel z DPČ odváděl daň? Vydělal jste si tolik, že Vám daň nepokryla sleva na poplatníka?

Podpis na prohlášení platí pro celý kalendářní rok nebo do skončení zaměstnání.

Pokud jste po skončení DPP navázal DPČ, měl Vám zaměstnavatel dále uplatňovat slevu na poplatníka.

Nerozumím zbytku: Zaměstnavatel nemůže "nemít účetní", zaměstnavatel je povinen Vám mzdu či odměnu vyúčtovat a odvést za Vás zákonem stanovené odvody.

Z popisu situce není zřejmé, jestli se někde něco nepřekrývá.

DPP i DPČ můžete souběžně uzavřít a vykonávat tolik, kolik stihnete, aniž by Vám povinnosti z jednoho zaměstnání bránily v povinnostech v dalších zaměstnáních. Prohlášení k dani z příjmu ale může být podepsáno vždy jenom u jednoho zaměstnavatele. Jakmile ukončíte zaměstnání u jednoho zaměstnavatele, můžete prohlášení podepsat u dalšího zaměstnavatele.

Doufám, že jsem to napsala srozumitelně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]