Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dohadujeme se s kamarádem o platbě sociálního pojištění. Tvrdí, že může zůstat od svých 53 let doma a už si platit jen zdravotní pojištění. Odpracovaný léta na důchod už bude mít, tak co. Samo ví, že na vyplácení důchodu bude mít nárok až dosáhne důchodového věku. Má pravdu nebo ne. Jde o sázku ) Díky Vladan.
Protože neuvádíte, kolik let důchodového pojištění kamarád získal/získá za dobu než dovrší 53 let, nelze odpovědět jednoznačně.
Má-li/Bude-li kamarád mít ve svých 53 letech splněnu účast na důchodovém pojištění v délce 35 let, bude to tak, jak říká on. Bude moci zůstat doma a hradit si jen zdravotní pojištění jako OBZP.
Krácení důchodu, jež zmiňuje v první odpovědi Jofa, by přicházelo v úvahu jenom v případě předčasného důchodu, u něhož se procentní část důchodu krátí za každých i jen započatých 90 kalendářních dnů, o něž člověk začne pobírat důchod před dovršením důchodového věku.
Poznámka:
Sociální pojištění je povinné jenom pro zaměstnance (za zaměstnance je odvádí i zaměstnavatel) a OSVČ. Nikdo jiný si sociální pojištění hradit nemůže. Je možné se přihlásit pouze k dobrovolnému důchodovému pojištění. Pokud by Váš kamarád zvolil tuto možnost, započetla by se mu tato doba do celkové doby důchodového pojištění, takže by následně důchod byl vyšší (za každý celý rok důchodového pojištění se do procentní výměry důchodu započte 1,5 %).
Jen doplním - pro OSVČ není povinné sociální, ale jen důchodové pojištění. Nemocenské je dobrovolné.
Mám dojem, že pro OSVČ je povinné sociální pojištění, přesněji důchodové pojištění + příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Dobrovolná je pro OSVČ jenom jedna část – nemocenské pojištění.
Nebo se to v poslední době nějak změnilo (možná jsem nestihla nejnovější změnu zaregistrovat)?
Sociální pojištění zahrnuje:
pojistné na nemocenské pojištění
pojistné na důchodové pojištění
příspěvek na státní politiku zaměstnanosti
Je pravda, že ve své předchozí odpovědi jsem příspěvek na státní politiku zaměstnanosti opomenula. OSVČ odvádí pojistné na důchodové pojištění ve výši 29,2 % z vyměřovacího základu, což je 28 % důchodového pojištění a 1,2 % příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Případné dobrovolné nemocenské pojištění by činilo 2,3 % z vyměřovacího základu.
Takže má pravdu? Jen pro doplnění, jestli se mu to počítá od 18, tak má opravdu 35 let odpracovaných, od vyučení pracuje v družstvu. Co je to osoba OBZP? Ale to mi netvrďte, že si ,,hypoteticky,, bude vydělávat načerno, zaplatí si jen zdravotní a v 65 dostane důchod jako já který bych pracoval?! A ještě vyhraje sázku )
Nebojte, kámoš bude mít hodně malý důchod neboť posledních 12 let nebude pracovat na rozdíl od vás. Tudíž 12 let nebude mít žádný výdělek a v celkovém součtu výdělků tato částka bude chybět.
Nelze říci, že "se mu to počítá od 18 let". To by musel mít od těch 18 let buď pojištěnou dobu, nebo náhradní dobu poj/..., pak by se mu to skutečně počítalo. Pozor na náhradní doby - až na výjimky se pro nárok na důchod (čili pro počítání pojištěné doby) zahrnují jen 80 %. Jestliže by měl skutečně započtených 35 let dob pojištění, opravdu může pouze platit povinné zdravotní a dostane důchod. Ale Vy, když budete na rozdíl od něho v době, kdy on se na to vykašlal, pracovat, budete mít započteno víc let doby pojištění a za každý pojištěný rok se výpočtový základ zvyšuje.
Podle mne. At´ si spočítá v kolika letech by mněl nárok na důchod a a podle toho musí mít odpracovaná léta s pojištěním. Usuzuji podle věku na cca 35 let. Až dovrší důchodový věk cca 65 let, potom by měl zřejmě nárok na důchod. Přesně odpoví asi zasvěcenější do problematiky.
A mám dojem, že za každý neodopracovaný rok před nárokem na důchod se zkracuje za každý rok asi 1-1,5 %. Důvod: Od jeho 53 let, kdy přestal pracovat již neodvádí nic do důchodového systému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.