Nejste přihlášen/a.
zdrvím,nevite nahodou jak se postupuje pri zastupovani v nemohoucnosti?existuje nejaky formular kterym se o to žádá?diky
Jestliže je vaše teta dementní, nemá význam se pokoušet, aby vás zmocnila k některým úkonům. K řešení vaší situace vidím dvě cesty: 1)podat návrh místně příslušného soudu na omezení svéprávnosti tety a jmenování opatrovníka podle § 55 a násl obč. zákoníku. Pokud se zeptáte, zda existuje nějaký formulář, tak nikoli. Našel jsem však vzor podání, který byste musel přizpůsobit vaší situaci.
2) podat soudu návrh na schválení zastoupení členem domácnosti (§49 a násl NOZ)
Doporučuji vám navštívít nejbližší odbor sociální péče a poradit se, který způsob by byl schůdnější a rychlejší.
Dobrý den, pokud máte osobu, která je ochotna zastupovat, tak by měla stačit sepsaná a podepsaná plná moc, kterou k zastupování dává souhlas osoba, která má být zastoupena. Zdravím!
Takto to dopadne, když někdo položí dotaz a tu podstatnou informaci doplní až později, čímž jde najednou o jiný problém. Achjo.
Záleží v jaké záležitosti. Většinou ověření provádí na poštách Czech Point, na městských úřadech a notáři, ale i jinde.
Pokud to zákon vyžaduje v té které záležitosti, je potřeba kulaté razítko a ověření podpisu.
Mnozí úředníci na to nedbají a ověření požadují stejně, byť by nemuseli. Pokud se s nimi budete hádat, tak se zatvrdí a dokáží dělat nepříjemnosti, prodlužovat řízení apod.
Prodlužování viz třeba otázka ,,Šikana Úřadu práce,,.
Pro maminku jsem dala v době, kdy ještě nebyla zcela nemohoucí, vystavit Generální plnou moc.
Nebyla to dostatečně průkazná listina pro poštu, spořitelnu a ještě někde, ale uplatnila jsem ji v nemocnici při maminčině hospitalizaci. Tam jsem místo ní podepisovala souhlas s léčbou.
Zdá se mi, že je jakýsi rozdíl mezi Generální a Všeobecnou plnou mocí - viz Benův odkaz. Všeobecná je snad hlavně pro úřady? Nicméně pošta bude požadovat vlastní plnou moc a některá banka zřejmě osobní účast.
Zřejmě proto mi předvídavé pečovatelky kladly na srdce, aby se Generální plná moc vyřídila včas. Ale zároveň vím, že pracovníci městského úřadu na vyžádání zajdou domů a tzv. legalizace podpisu se dělá doma. Babička tam prostě něco napíše. Klikyhák.
Teta je nezpůsobilá. Je potřeba ji vyřídit zákonného zástupce.
V tomto případě musíte nejdříve zajít za ošetřujícím lékařem a na sociální odbor na městském úřadě.
Takovou situaci jednoduše vyřeší soud určením nezpůsobilosti k právním úkonům.Některý příbuzný o to požádá a po soudním rozhodnutí jeho,nebo jiného člověka stanoví opatrovníkem.Tomu určí i stupeň opatrovnictví a způsob hospodařen s jeho majetkem.
JABRAKA
takovou situaci řeší podle zákona soud,kam se požádá o zbavení práv
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.