Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zastupovaní v nemohoucnosti

Od: hanys® odpovědí: 11 změna:

zdrvím,nevite nahodou jak se postupuje pri zastupovani v nemohoucnosti?existuje nejaky formular kterym se o to žádá?diky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jestliže je vaše teta dementní, nemá význam se pokoušet, aby vás zmocnila k některým úkonům. K řešení vaší situace vidím dvě cesty: 1)podat návrh místně příslušného soudu na omezení svéprávnosti tety a jmenování opatrovníka podle § 55 a násl obč. zákoníku. Pokud se zeptáte, zda existuje nějaký formulář, tak nikoli. Našel jsem však vzor podání, který byste musel přizpůsobit vaší situaci.

zbynekmlcoch.cz/...

2) podat soudu návrh na schválení zastoupení členem domácnosti (§49 a násl NOZ)

pecujdoma.cz/...

Doporučuji vám navštívít nejbližší odbor sociální péče a poradit se, který způsob by byl schůdnější a rychlejší.

hodnocení

diky bruno.bingo.jsem ti dluznikem.hanys

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud máte osobu, která je ochotna zastupovat, tak by měla stačit sepsaná a podepsaná plná moc, kterou k zastupování dává souhlas osoba, která má být zastoupena. Zdravím!

doplněno 16.07.16 18:35:

vzory.cz/...

doplněno 16.07.16 21:13:

Takto to dopadne, když někdo položí dotaz a tu podstatnou informaci doplní až později, čímž jde najednou o jiný problém. Achjo.

pohanka*
hodnocení

0x

Záleží v jaké záležitosti. Většinou ověření provádí na poštách Czech Point, na městských úřadech a notáři, ale i jinde.

doplněno 16.07.16 18:42:

Pokud to zákon vyžaduje v té které záležitosti, je potřeba kulaté razítko a ověření podpisu.

Mnozí úředníci na to nedbají a ověření požadují stejně, byť by nemuseli. Pokud se s nimi budete hádat, tak se zatvrdí a dokáží dělat nepříjemnosti, prodlužovat řízení apod.

Prodlužování viz třeba otázka ,,Šikana Úřadu práce,,*zed*.

hodnocení

0x
Já - jméno a příjmení,r.č.,bytem...
zplnomocňuji tímto toho a toho,také bytem a r.č.,aby mne zastoupil z důvodu dlouhodobé nemoci /nemohoucnosti/ ve věci...
---
Datum a místo + podpis.

hodnocení

0x

Pro maminku jsem dala v době, kdy ještě nebyla zcela nemohoucí, vystavit Generální plnou moc.

zbynekmlcoch.cz/...

Nebyla to dostatečně průkazná listina pro poštu, spořitelnu a ještě někde, ale uplatnila jsem ji v nemocnici při maminčině hospitalizaci. Tam jsem místo ní podepisovala souhlas s léčbou.

Zdá se mi, že je jakýsi rozdíl mezi Generální a Všeobecnou plnou mocí - viz Benův odkaz. Všeobecná je snad hlavně pro úřady? Nicméně pošta bude požadovat vlastní plnou moc a některá banka zřejmě osobní účast.

hodnocení

jedná se o to,ze u moji tety se neocekavane rychle projevila demence a neni schopna nic podepsat.

Zřejmě proto mi předvídavé pečovatelky kladly na srdce, aby se Generální plná moc vyřídila včas. Ale zároveň vím, že pracovníci městského úřadu na vyžádání zajdou domů a tzv. legalizace podpisu se dělá doma. Babička tam prostě něco napíše. Klikyhák.

hodnocení

to by bylo skvele kdyby to slo,ale s nekym kdo je mimo zadny podpis nedomluvite.

pohanka*

Teta je nezpůsobilá. Je potřeba ji vyřídit zákonného zástupce.

V tomto případě musíte nejdříve zajít za ošetřujícím lékařem a na sociální odbor na městském úřadě.

jabraka*

Takovou situaci jednoduše vyřeší soud určením nezpůsobilosti k právním úkonům.Některý příbuzný o to požádá a po soudním rozhodnutí jeho,nebo jiného člověka stanoví opatrovníkem.Tomu určí i stupeň opatrovnictví a způsob hospodařen s jeho majetkem.

JABRAKA

takovou situaci řeší podle zákona soud,kam se požádá o zbavení práv

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]