Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Hledal jsem na netu a našel jsem tisíce odkazů, kdy použít výpověď od sjednání smlouvy do 2 měsíců. Jedná se o možnost výpovědi ze zákona. K čemu všemu se ale dá použít? Běžně na pojištění... hlavní odkazy jsou u povinného ručení. Vím, že se dá použít i u pojištění zdraví, majetku atd.
ALE - matka se ve stavu chorobné mysli (a to nedělám srandu - mezi pobyty v nemocnici) zajela dotázat na pobočku pojišťovny, jestli má vše v pořádku. Zjistila, že už 2 roky přeplácí na životní pojištění - nikdo neměl povinnost ji informovat, že už pojištění zaniklo. Peníze se nevracely! ... Byla trochu v šoku, takže ji paní na přepážce ukecala k sjednání penzijního připojištění na dalších 10 let s mimořádným vkladem plynoucím z dané pojistky.
Vysvětlil jsem jí tu chybu a ona ihned vypověděla tímto způsobem smlouvu. V obchodních podmínkách není tato možnost uvedena - tam je uvedeno pouze "dožití" nebo "odbytné - po min. 2 letech".
Je právní nárok na odstoupení od smlouvy v daném případě? Protože penzijní společnost jí poslala zamítavé stanovisko, že "odbytné" není možné provést.
Pokud by neplatila, z mimořádného vkladu by se zřejmě hradily smluvní poplatky, částka by tedy byla min. dva roky blokována a pravidelně krácena.
Díky za zkušenost či odborný názor.
Hezký den všem
Mám dojem, že penzijní připojištění je něco jiného, než pojistná smlouva. Podle mne by šlo o předčasné zrušení penzijního připojištění, nikoliv o výpověď pojistné smlouvy.
Ale zaráží mne, že maminku klidně nechali přeplácet předchozí pojištění. Nezdá se mi možné, že by jí tyto peníze neměli vrátit... (Ale jsou to jen domněnky, pojišťovnictví není "moje parketa".)
Ano, ten název "penzijní připojištění" trochu mate - proto jsem si myslel, že odstoupení od smlouvy do 2 měsíců od sjednání je dle zákona.
Přeplacené pojistné samozřejmě obdrží zpět - bez úroků či poplatků. Ale kdyby se nezajímala, prostě by platila někomu jen tak každý měsíc... jiné pojišťovny nebo podniky by automaticky platbu vracely nebo alespoň upozornily, že dostaly nějaou platbu, co jim nepatří... Podle mého je to neoprávněné obohacování...
Zatím jsem napsal stížnost na jednání pracovníka způsobem, co používají na důchodce "šmejdi" - třeba jim to dodá strachu medializací... - někdy to pomůže.
@ivzez - pro info:
Neexistuje prý zákon, který by nařizoval nebo řešil podobnou lhůtu. Je to zřejmě nedostatek §§§ - pokud někdo podepíše smlouvu o penzijním připojištění, nejedná se o pojištění v rámci §§§, může se tedy ukončit jen dle obchodních podmínek - tj. odbytným po určité době. S ohledem na mé rozhořčené vyjádření na postup pracovníků na pobočkách se stylem šmejdů na centrále přehodnotili řešení požadavku a ukončili dohodou obou stran smlouvu od počátku (zatím neproběhly žádné platby, které by musel řešit i finanční úřad).
Pro ostatní tedy rada - jakákoliv smlouva se dá vypovědět. Některé však vypovědět nelze hned nebo beze ztrát. Před podpisem penzijního připojištění se tedy řádně zamyslete a ověřte si všechny možné varianty.
Např. jeden web řešil dotaz člověka, který si sjednal dvě smlouvy o penzijním připojištění - omyl finančního poradce. Jak to vypadá z jeho reakcí, asi bude muset jednu smlouvu platit 2 roky po 100,-Kč, než ji vypoví. Daná společnost mu nepovolila smlouvu zrušit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.