Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šikana Úřadu práce

Od: jaksi* odpovědí: 11 změna:
Ahoj, prosím o radu. Před 4 lety jsem byla krátce v evidenci ÚP. Poté jsem pracovala. Opět jsem se zaregistrovala v prosinci 2015.Náhle mi letos v lednu přišel z ÚP dopis, že ÚP se mnou zahajuje správní řízení o vyřazení z evidence ÚP zpětně z doby před 4 lety (!)pro údajné neomluvení se z návštěvy před 4 lety (!).Asi se úřednice špatně vyspaly .Chtěly mě vyřadit 4 roky zpětně. Odvolala jsem se, úspěšně, řízení bylo zastaveno. K 1.2.jsem požádala o vyřazení z evidence ÚP na vlastní žádost s tím, že chci nastoupit do zaměstnání. Mělo mi přijít tedy vyrozumění o vyřazení z evidence a potvrzení o době evidence, říkám to správně? Nic mi však nepřišlo! Nemám také zápočt. list, úřednice připustila, že při zaregistrování na ÚP si nechaly originál a nemohou ho najít. Ihned po mé žádosti o vyřazení z evidence v únoru na vlastní žádost se mnou pomstychtivé úřednice, když v prvním správním řízení neuspěly, zahájily řízení další v podobné věci. Odvolala jsem se, řešilo se to do června, i v tomto řízení jsem uspěla, bylo rozhodnuto, že jsem vůči ÚP nepochybila.Od února do června jsem však nemohla nastoupit do trvalého pracovního poměru, zaměstnavatel žádal potvrzení o době evidence na ˇUP, potvrzení o vyřazení z ÚP, příp. zápočtový list,a nic z toho mi ÚP nevydal. ÚP se mnou od února do června nekomunikoval, na mé žádosti, že chci do práce a žádám uvolnění z evidence, nereagoval (!).14.6.došlo tedy k tomu, že jsem vyhrála správní řízení, nadřízený orgán rozhodl, že jsem na ÚP nepochybila. Když na mou žádost o vyřazení z evidence ÚP v únoru nikdo nereagoval (což je protiprávní, odpovědět musí),požádala jsem o vyřazení z evidence ÚP na vlastní žádost k 15.6.Vyřazení nic nebránilo, neběželo tam už správní řízení. Nejdřív přes urgence žádná reakce, asi přemýšlely čím by mě doběhly. Jaké bylo mé překvapení, když se ozvaly nyní v půli července, po měsíci, a sdělily mi, že jsem byla vyřazena už na vlastní žádost v únoru 2016 a mohla jsem od února klidně nastoupit do práce. Proč mi to nesdělili několik měsíců, neodpověděli. Dále mě vyzvali, že si mám zaplatit zdravotní pojištění za únor až červen sama, že už jsem nebyla od února v evidenci ÚP.Co si o tom myslíte? Musí to být nešťastné ženské plné zloby, že tohle dělají...Je to šikana...Budu si stěžovat, ale jak to vidíte vy? Při ukončení evidence na vlastní žádost v únoru mělo přece přijít vyrozumění o vyřazení, potvrzení o době evidence, nebo aspoň přece měli odpovědět? Nereagovali v rozmezi únor až červen na 16 dopisů, osob. návštěvu, telefonáty...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

3x

Jestliže jste chtěla nastoupit k 1.2. do zaměstnání, tak stačilo v lednu dojít na ÚP a tam vše nahlásit. Pracovnice jsou jenom rády, když se jim klient odhlásí. Myslím, že chyba byla i u Vás a to, že jste absolvovala pouze zřejmě jednu osobní návštěvu /píšete jednotné číslo/ a vše jinak vyřizovala telefonicky a napsala 16 písemných žádostí.

Většinu písemností jsem dostala od pracovnice hned na přepážce, ukončení evidence přišlo opravdu dopisem do vlastních rukou později. Byla jsem na ÚP přes rok.

Zdá se mi, že jste velmi trpělivá, že od února do června nemohla nastoupit do zaměstnání, tolik měsíců čekat a něco řešit, vždyť ta pracovnice ÚP má nadřízeného, stačí zaťukat o dveře dál a žádat o nápravu.

Myslím, že tam vázla komunikace, je lepší vše vyřizovat z očí do očí. Já mám s pracovním úřadem jenom nejlepší zkušenosti.

Je možné, že ta pracovnice se teprve zaučovala, nebo není tak zdatná, jinak si dělají všech dokumentů kopie. Jak máte problém, hned ho řešte, nenechávejte nic na dlouho, 5 měsíců je dlouhá doba, a jestli jste si nesedly s pracovnicí, tak jste mohla požádat o přiřazení k někomu jinému.

Jak vidíte, správní řízení jste všechna vyhrála, ale za cenu toho, že Vám utekla práce. Takže můj názor je ten, že jste měla, když to nešlo po dobrém, tzv. chodit opruzovat na přepážku a dožadovat se urgetního vyřízení.

jaksi*
hodnocení

Radilkum,kteri radi vyrizovat vse osobne,sdeluji,ze osobni jednanhi s vedouci nikam nevedlo,16xpsal pravnik,tez bez vysledku.

Otazku ukoncuji,rady,ze jsem se mela nechat priradit k jine pracovnici,jsou spis vesele-to jsem pochopiutelne udelala atd.

martinaa*
hodnocení

2x

Zdravím, nejdřív vezmete to vyřazení z evidence před 4 lety. Takový spor je docela legrační, nemá to moc váhu, nicméně "údajné neomluvení" to asi nebylo, viďte.

Věc ohledně vyřazení v únoru a tím pádem doplacení bych už řešila přímo s nadřízeným oněch úřednic, takové jednání opravdu není ani slušné, ani v mezích normy. I kdyby se zaučovaly a kdoví co, nelze nevydat potřebné dokumenty několik měsíců a pak náhle zpětně žádat platbu za něco, co oni nedodali. Kolikrát jste byla osobně na úřadu a žádala vydání dokumentů? Ono napsat mail umí každej blbec, s prominutím... takových mailů, co hned se má dodat, chodí na UP stovky denně.

Vykašlete se na maily a osobně zajděte za jejich nadřízeným - mějte s sebou vytištenou veškerou korespondeci. Zkuste jednat slušně, s většinou lidí se lze domluvit, možná se opravdu někde stala hloupá chyba (během dovoelné se evidence předávají mezi úředníky a občas pravá ruka neví, co dělá levá), ale když tam rozrazíte dveře, že si jdete stěžovat, bude na Vás pohlíženo jako na problémového uchazeče, což se s Vámi - věřte tomu - potáhne v případě další evidence.

jaksi*
hodnocení

Samozrejme slo o to,co pisi,nejsem lhar.V prubehu spravniho rizeni NENI mozno vyradit uchazece z evidence UP a soubezne s evidenci na UP nelze pracovat.

pt®

Pokud je vše, jak jste napsla, tak se obraťte na Ministerstvo práce a sociálních věcí, ale i řediteli ÚP, a stěžujte si. Vše vypište, jako nám zde. Pokud mají na ÚP pracovnice, které jednají jinak než se zákonem a nadřízený musí jejich chyby napravovat, jistě nejste jediná. Pokud je vás takových dva, či více, obraťte se na Ministerstvo všichni a ÚP bude pracovnice řešit.

Pokud je na potvrzení ÚP datum vystavení, červen 2016 a informace, že jste byla vyřazena již od února 2016, tak jste o vyřazení nemohla po několik měsíců vědět. Proto bych napsala na Ministerstvo. zatím si zdr. poj. doplaťte a podle výsledku a odpovědi Ministerstva můžete jednat dál.

pohanka*

Musím nesouhlasit. Jestliže se dojde na ÚP, že příští týden 20.7. nastupuji do práce, tak mi registraci okamžitě k 19.7. pracovnice ukončí a já vím, že mohu ve středu do práce nastoupit. Oficiální dopis dostanu později do vlastních rukou. To by potom nemohl do práce nastoupit nikdo a každý by čekal třeba tři týdny na dopis s pruhem.

jaksi*
hodnocení

Děkuji Vám,jako jediná jste pochopila podstatu věci.

uska*

Kolik si vzal od vás právník za 16 dopisů? To musel být majlant. Za tu sumu jste si mohla mooc měsíců platil zdr. pojištění sama a ušetřila byste si tahanice s úředníky. Nechla jste se přeřadit k jiné pracovnici a taktéž bez výsledku? Hmmmm. Nevěřím vám ani slovo.

doplněno 15.07.16 14:30:

pt - nejde o placení zdr. pojištění, ale o to, že paní měla ÚDAJNĚ právníka, který si s takovou banalitou neporadil ani po 16ti dopisech. Žádný právník by si 16 x s jedním úřadem nedopisoval, ale konal ! !Takže paní si zaplatila právníka a nyní čeká radu zde zdarma - to je nesmysl, že?

pt®

"uska", paní by si jistě zdr. poj. platila, kdyby věděla, že již není v evidenci ÚP.

doplněno 15.07.16 20:22:

třeba paní využila služeb právníka zdarma, nevím...

pt®
hodnocení

0x

"jaksi", ještě k tomu "zápočtovému listu", ten Vám vždy zůstává, úřednice si jakýkoliv dokument pouze okopíruje a originál vrací. Ten musíte mít doma.

haluz
hodnocení

0x

Pche.. k čemu že má úřad práce sloužit? Ke hře o to který z úředníků dřív vyrazí nezaměstnaného? Nemají ty špinavé úřady tady být pro nás? Že když se octnem v pr... tak že nás podpoří, pomůže? Ale toto? Dyť to je neskutečné ! Lidi uvědomte si už konečně princip funkci a smysl státu a srovnejte to s realitou ! Proboha my je za tohle platíme !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]