Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
moc se omlouvám pokud se dotazuji na špatném místě. Pročetl jsem si v podobné poradně rovnou stovku příspěvků, ani v jednom však neřešili podobný problém. Asi před dvěmi měsíci jsem půjčil svému tehdy dobrému známému částku 5000kč. Vím, nejedná se o mnoho, ale vzhledem k tomu, že jsem student s minimálními příjmy, není to pro mě zanedbatelné. Dnes už vím, jaká byla blbost nesepisovat ani žádnou smlouvu. Před třemi dny jsem ho kontaktoval s tím, že peníze potřebuji. Do poslední chvíle spolupracoval, pak přestal úplně komunikovat. Osobní kontakt možný není. Jedinné důkazy jsou zprávy v internetovém portále, přes který jsem ho opět kontaktoval a nahraný hovor, ve kterých s dlužnou částkou souhlasí a slibuje splacení.
Předpokládám, že žádné právní možnosti nemám, můžu zkusit jen "zastrašování". Dočetl jsem se, že bych mu mohl poslat dopis s hlavičkou advokátní kanceláře. Co v takovém dopise může být a co naopak nesmí, abych neporušoval zákon? Dále mě napadlo vytvořit jednoduchou stránku se všemi získanými materiály a zajistit, aby se dostala k jeho přátelům..
prosím poraďte
Jakube, já bych mu zkusila poslat ještě jednu upomínku. Nazvěte to 2. upomínka - pokus o smír. Stanovte mu konkrétní datum splátky - řekněme do sedmi kalendářních dnů a také místo předání dlužné částky, např. Vaše adresa. A oznamte mu, že v případě, když půjčku neuhradí, podáte na něj trestní oznámení za podvod a celou záležitost předáte advokátní kanceláři k dalšímu řízení. Napište to stroze právnickou mluvou, aby to budilo dojem, že Vám někdo znění upomínky nadiktoval. To znamená, že i když to bude internetová zpráva, napište tam přesnou jeho adresu, nezapoměňte na datum a Vaši adresu nakonec. Prostě ve formě úředního dopisu. Žádné kamarádské oslovení nebo poznámky. Možná by nebylo marné vyzvat ho, aby potvrdil přijetí upomínky. No a uvidíte, jestli to s ním hne nebo ne. Možná, že někdo poradí ještě něco lepšího. Držím palce a dejte vědět, jak to dopadlo.
Nic takového jako zveřejňování na internetu nebo posílání jeho přátelům není dobrý nápad, je to zásah do práv na ochranu osobnosti. To s tím dopisem jste pochopil špatně, nemůžete sám vytvářet dopis s hlavičkou advokátní kanceláře, z toho byste mohl mít jen problémy, můžete jen nějakého advokáta požádat, aby pro vás tento úkon učinil ( za jeden úkon se neplatí příliš). Jinak samozřejmě právo na vymáhání plně máte, zákon pro smlouvu o půjčce písemnou formu nevyžaduje a pokud jste jej vyzval k vrácení, jsou splněny všechny podmínky pro to, aby měl povinnost vám to vrátit. Můžete se ihned obrátit na soud. Jen pozor na tu nahrávku, je to nezákonně získaný důkaz ( nahráno bez jeho souhlasu). Ale sms nejsou špatný důkaz. Nemáte ještě nějakého svědka, záznym o výběru z bankomatu apod? Zkuste toho advokáta
Právní možnosti máte, ale s nejistým výsledkem. Akce zastrašování přímo z Vaší strany mohou být zase napadnutelné přímo dlužníkem, doporučuji Vám zkusit vymahače, třeba: www.checkout.cz/ a poučit se pro příště..
Můžete také zkusit podat trestní oznámení na PČR, třeba už jen to, že ho vyzvou aby se dostavil k vysvětlení zabere..
mrkněte sem ... obdobný příklad. ... pokud spolupracoval "dluh uznává jen nemá peníze"ať vám podepíše uznání dluhu ( více viz poradte.cz/...
.. hodně štěstí
Vaše varianta
1) existuje seznam advokátů - lze dohledat
2) pokud takový dopis nenapíše někdo s právním vzděláním nebo s větším právní povědomím težko mu někdo uvěří, jaké uvedete paragrafy?
3) Vytvořit "falešnou stránku"- nevím jestli bude přímo nezákoné, ale jak to vymyslíte? Kontakt: adresa, telefon, co web (doména to budete mít www.advokat.wz.cz a email franta-advokat@se/...? Myslíte, že vás nepozná po telefonu a dokážete hovořit jako advokát? Co když to předá svému právnímu zástupci? Kam bude chodit např. pošta bude-li odpovíd písemě - POBox, jiná adresa? Co např. razítko - má ho snad každej avokát? Co když vás fulltextově zaindexuje nějaký vyhledávač a začnou volat i "potencionální klienti",
... no myslím, že vás to bude stát víc času a možná i peněz a bude stačit jediná chybka a vše bude prokouknuto
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.