Nejste přihlášen/a.
Tento dotaz vyplynul z jiného dotazu, kde se mluví o brigádnících - umývačích skel na benzínce. Obecný pokec nechme a řešme tam , ale mě by zajímala pracovně právní stránka takovéhle brigády (od kolika let je to možné dělat, jaký je správně smluvní vztah s provozovatelem benzínky (DPČ? A musí být vůbec nějaký?), jak se to daní, odpovědnost za bezpečnost práce atd.). Jasně že se to dá dělat i "na hubu a na černo", ale zajímalo by mě, jak je to správně a kosher
Dobrý den,
Bavme se ve smyslu, že jde o zaměstnance benzínové pumpy, v takovém případě je na Dohodu o provedení práce (případně může být i DPČ) o problematice ohledně zařazení pozice jsem psal již minule, samotné umývaní skel zvláště v případě, že benzínová pumpa není vybavena mycí linkou je administrativně problematická nehledě na finanční náklady oproti příjmům - zkrátka většinou se to nevyplatí (což je důvod proč se to tak málo vidí) . Proto se často taková pozice uvádí jako výpomoc provozu. A případný brigádník tak dělá drobné práce kolem benzínky, uklízí koše, nedopalky, zametá, doplňuje zboží do regálů, případně pomáhá s drobnou údržbou jako natírání apod.
Smlouva sepsána být musí. Ať už jde o DPP nebo DPČ musí být písemná - jinak je neplatná.
Věková hranice vychází ze zákona, takže minimálně 15let po skončení povinné školní docházky. Ohledně nočních směn, tak ta je zakázaná s výjmkou starších 16let a to na max. 1hodinu pod dohledem staršího 18let. ( o problematice zaměstnávaní mladistvých hovoří zákoník práce )
Bylo i nemálo firem, které brigádníky na čerpací stanice prostě postavili, ať už s vědomím čerpácí stanice či bez něj.
Zaměstnanec musí samozřejmě projít běžným školením BOZP.
Ještě odpovím na dotaz zda-li může dělat sám pro sebe.
Ano, může ALE, jelikož nabízí své služby v provozovně jiné firmy musí s ní mít domluvený a mít tuto činnost povolenou. Jde vlastně o něco podobného jako v případě stánků u a v obchodních domech.
V takovém případě, ale musí mít živnostenské opravnění. Zde by šlo nejspíše o živnost volnou konkrétně "výroba, ochod a služby jinde nezařazené". V takovém případě ovšem musí osoba splnit podmínky pro udělení ŽO, mezi ty patří i plnoletost, tedy min. 18let.
Zdravím, na pracovně právní problematiku neodpovím, ale logicky by měl takovýto "zaměstnanec" pumpy mít normální smlouvu, proškolení z bezpečnosti práce, povinnou reflexní vestu... Sama jsem však umývala skla během tojích práznin na pár benzinkách a nikdy jsem smlouvu neměla... pro vedení benzinky samozřejmě výhodnější, než odvádět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.