Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam se poděli umývači autoskel?

Od: jezevec* odpovědí: 20 změna:

Ahoj všem,

taky jste si toho všimli? Dříve byly o prázdninách benzínky plné omladiny, která tam umývala okna tankujícím motoristům. Měl jsem tuhle službu rád a rád jsem jim dával nějaké peníze na přilepšenou, protože mi bylo sympatické, že i když by mohli ležet u vody a válet si pozadí, mají snahu něco dělat. A oni byli rádi taky, když za umytí skla dostali dvacet, třicet kaček.

Letos jsem nikde nikoho neviděl a tak si musím okna umývat sám. Nevíte v čem to vězí?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

angell1985*
hodnocení

2x

Já myslím,že mládež za jedno zlenivěla,za druhé jim to přijde jak málo peněz za hodně muziky a za třetí se za to stydí.Bylo by to přece pod jejich úroveň.

kenny*
hodnocení

2x
Pamatuji, že to všechny akorát s*alo :D Vždycky začali mýt okénka a v podstatě si ty prachy vynutili, člověk jim pak nedobrovolně musí zaplatit za práci, o kterou nestál.

Stojíš u auta, tankuješ, přijde kluk s kýblem. Můžu vám umýt sklo? Řekneš jo nebo ne. Víc než tu jednu slabiku to nechce.

Pokud máš problém říct ne, doporučil bych nějaký krátký kurz asertivity.

doplněno 13.07.16 14:28:

A pokud máš problém nezaplatit za nevyžádanou službu, tak ta nabídka kurzu platí taky :) na druhou stranu, když platím dvanáct stovek za benál tak ta drobná mince umývačovi mě nezabije. Sklo to stejně potřebuje a pracovitou mládež je dobré podporovat už z principu.

btw kamarád mýho syna je majitelem benzínky, tak to synkovi zkusím navrhnout.

kenny*
Škoda, že se neptali
angell1985*

Pakliže jsem nechtěl,tak jsem jim to řekl a bylo.

kenny*
Tak to máme každý jiné zkušenosti, co pamatuji, vždycky přistoupili a začali to matlat a člověk mohl na ně mohl bejt i hnusnej, ale jak byli drzí, stejně to okno umyli, většině lidí to nedalo a vždy jim něco hodili.

hodnocení

2x

Co jsem si všiml, tak u Shell a podobně mají vlastní zaměstnance. Chtěl by jsem reagovat na za málo peněz. Když jsem umýval okénka, tak jsem si vidělal 800 - 2000 za směnu a to před 20 lety. To byla nejlepší brigáda, jakou jsem kdy měl, le jen pro děti a známé zaměstnanců benzinky

angell1985*

Tak pak jedině to,že jim to je pod úroveň.

eulalie*
hodnocení

2x

Tuto službu jsem neměla nikdy ráda, takže mně ti šmudliči oken ani nechybějí. Okno auta si umím umýt i sama a zadarmo. A nejvíce mě rozčilovalo, když se mi snažili umývat okno zcela čisté.

hodnocení

1x

Nevím ale nám tuhle dvě kočičky umyli okna,dali ještě Pardálovo bezové pro celou osádku a ještě dvě samolepy Rockradia!

hodnocení

1x

Často stěrku namáčeli v jedné vodě v kýblu celé odpoledne. Po takovém "umytí" bylo sklo většinou mnohem víc umatlané, než před tím, takže jsem po nich musel okno přeleštit. Tuhle službu jsem tvrdě odmítal, ale často se na to vrhli, aniž by se zeptali. Pochopitelně za to nedostali nic. Mně se po těchle myčích teda rozhodně nestýská.

ronyx*
hodnocení

1x

Zdravím,
za sebe musím říct, že už jsem umývače oken u aut (ať už na benzinkách či na křižovatkách) neviděl hodně dlouho a jsem za to jen rád. U mne se jednalo vždycky o nevyžádanou službu a hodně mi vadilo, když sem musel někomu vysvětlovat (leckdy i dost důrazně na můj vkus), že prostě okno umýt nechci a ať mi na auto nesahá.
Je fakt, že ona to byla spíš praxe velkých měst, v našem regionu (pohraničí) jsem se s tím snad ani nikdy nikde nesetkal, za to když jsem občas zavítal do Prahy, tak tihle otravové byli pomalu na každé křižovatce a na každé benzince. Sice se převážně vrhali na moderní auta, ale i tak se občas našel někdo, kdo to zkusil i na mne (na mé "sockovité" auto).
Obecně tyhle "vnucovače" (asistenti u tankování na benzinkách, nabízeči losů v trafikách atd.) nemám rád - když něco chci, tak si o to řeknu a pokud mi někdo něco vnucuje, bývám na moji jinak velmi vstřícnou a přátelskou povahu i dost nepříjemný. Kromě toho - nejsem zvyklý platit za cokoli, co v pohodě zvládnu sám.

Tak ale zase bych rozlišoval, pokud by to byl nějaký šestnáctiletý student na prázdninách, tak bych mu ten bakšiš dal už jenom z principu a z výchovných důvodů. Protože podobné brigády k prázdninám patří a je to lepší, než se poflakovat.

Ale taky souhlasím s tím, že nevyžádaná služba může být obtěžující. Ale to záleží i na tom, jak se to podá.
facebook.com/...

ronyx*

To je věc názoru (a je jedno, jestli to je student na brigádě nebo někdo jiný) - kdyby přišel k autu s tím, že se nejdřív slušně zeptá, jestli nechci umýt okno, pak to beru a slušně ho odmítnu. Pokud se se na auto vrhne bez přechozího dotazu, má smůlu.
Ono to ale souvisí s mým životním postojem celkově k těmto "zbytečným" službám - jsem zvyklý si všechno (nebo téměř všechno) dělat svépomocí a o službu (pomoc) žádám až v případě, že už na to opravdu sám (z jakéhokoli důvodu) nestačím, nemám potřebné vybavení či podmínky. Svého času jsem si tady dovolil položit dotaz na využívání služby dovozu nákupu do domu a vyšel jsem z toho jako trouba, že tuhle službu prostě považuju za zbytečnou - nákup si umím donést (dovézt) sám a pochopím využití takové služby jen u lidí, kteří to sami nejsou schopní zvládnout (úraz atd.). Na druhou stranu jsem rád, že přibývá lidí kteří ledasco neumí, nechce se jim to dělat a ubývá kutilů - aspoň mám víc práce třeba i já :-P

rora*
hodnocení

0x

Při mytí skel je těžké držet v rukou telefon a čučet na facebook, tak možná proto...

angell1985*

Ta namočená a hlavně umazaná trika z adidasu ...

figurek*
hodnocení

0x

já myslím že je to proto, že v této branži řádí tvrdý kapitalismus. Nechte si někdy spočítat, kolik kaček musíte strčit do erární kasy, abyste brigádníkovi mohli zaplatit čistou brigádnickou 50 KČ/hod.

maara*
hodnocení

0x

Dobrý den,

Důvody jsou dva, nedostanečná nabídka ze strany zaměstnavatelů, to byly nejčastěji čerpací stanice, ty bez mycích linek to měli administrativně horší než ty s mycí linkou, neboď bylo administrativně složité někam pozici zařadit. Šlo o službu, jejiž výdaje značně převyšovali její příjmy a s tím souvisí důvod druhý a to nedostatečná poptávka brigádníku po této službě a není divu, velmi špatně placená práce, často z důvodu aby se vůbec brigádník firmě vyplatil vykonává, další nepříliš zábavné činnosti na benzinové pumpě a to se samozřejmě mladým příliš nelíbí.

Takže abych to shrnul

Pro benzinku je to administrativně složitý jedinec, z něhož není žádný zisk.

Pro brigádníka je to blbá práce a navíc za blbé peníze.

doplněno 13.07.16 17:26:

Mohli bychom udat i třetí důvod a to je to, že poptávka ze strany uživatelů (tedy řidičů) je velmi malá, já osobně bych dokonce řekl, že jde spíše o službu nežádoucí. Jak je patrné i ze zdejších komentářu.

Na pracovně právní pohled jsem založil zvlášť dotaz. Musí to být zaměstnanec/brigádník benzínky? Nemůže dělat sám za sebe?

Třeba někdy v červnu mívají skauti akci " Společně proti /..., kdy jeden den umývají na benzínkách skla a výtěžek jde na charitu. Jasně, je to něco úplně jiného než výdělečná činnost, ale taky nejsou v zaměstnaneckém poměru.

maara*

Dobrý den,

Na problematiku vztahů jsem odpověděl ve vašem vláknu. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]