Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplacená dovolená její výpočet?

Od: jana222® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.Prosím o pomoc nemužu se dopatrat jak to je správně..Pracuji u společnosti ve smlouvě mám 8H/40H týdně.Po domluvě v kolektivu i s vedení ale děláme 12 h.směny/klasický dlouhý,krátký týden.

Mám již druhou vedoucí a obě nám píši výpočty na dovolenou jinak a já právě potřebuji zjistiti jak je to správně aby mi nikdo "nešidil"...

Příklad : O svůj krátký týden kdy mám pracovat jen stř. a čtvrt. si vezmu dovolenou.Jak mám rozepsat do docházkového listu tyto dny?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Dobrý den, Jano,

je nutné rozlišovat dovolenou, což je omluvené placené volno, které zaměstnanců při splnění podmínek poskytuje zaměstnavatel, a náhradu mzdy za dovolenou, která by se v případě střídání různé délky pracovních směn měla přepočítávat.

Dovolená se nestanoví ve dnech, ale v týdnech. Činí-li u Vás roční výměra dovolené 4 týdny, budete mít nárok na 4 týdny volna bez ohledu na to, jestli pracujete v osmihodinových nebo dvanáctihodinových směnách.

Existuje několik způsobů (vysvětlit je by přesahovalo rámec této poradny), jak náhradu mzdy za dovolenou vypočítat a všechny jsou správné. Záleží jenom na zaměstnavateli, který způsob zvolí.

Asi nejčastější jsou dva způsoby:

Nárok na dovolenou se přepočítá na dvanáctihodinové směny a za každý týden dovolené se poskytne náhrada mzdy za tolik dvanáctihodinových pracovních směn, kolik jich v průměru připadá na týden.

Nebo – pokud se v průběhu roku nic nemění – lze náhradu mzdy poskytovat v rozsahu 40 hodin za týden dovolené.

Pokud doplníte informace, případně podklady pro výpočet náhrady mzdy, můžu Vám výpočet zaměstnavatele zkontrolovat...

rora*
hodnocení

0x

Napsala bych si dovolenou jen na kdy, kdy jsem měla bý v práci. Ale s výpočtem neporadím. jen jsem postřehla, že se výpočty budou měnit, aby to bylo spravedlivé pro všechny, protože při směnném provozu jsou zaměstnanci nějak zněvýhodněni, či co.

atreus*
hodnocení

0x

logicky: stř. a čtvrt. dovolenou

hodnocení

Já si to taky myslela ale naše vedoucí nám píše dovolenou na stř. čtvr. a ještě pátek ,že je to díky těm 12hodinovým směnách a proto to zjištuji .

hodnocení

Děkuji za odpověd , i za nabídku. Z vaší odpovědi jsem to pochopila .Zítra jdu za učetní tak to snad bude v pořádku. .Kdyby přeci jen nebylo tak se ozvu.ještě jednou děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]