Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Prosím o pomoc nemužu se dopatrat jak to je správně..Pracuji u společnosti ve smlouvě mám 8H/40H týdně.Po domluvě v kolektivu i s vedení ale děláme 12 h.směny/klasický dlouhý,krátký týden.
Mám již druhou vedoucí a obě nám píši výpočty na dovolenou jinak a já právě potřebuji zjistiti jak je to správně aby mi nikdo "nešidil"...
Příklad : O svůj krátký týden kdy mám pracovat jen stř. a čtvrt. si vezmu dovolenou.Jak mám rozepsat do docházkového listu tyto dny?
Děkuji
Dobrý den, Jano,
je nutné rozlišovat dovolenou, což je omluvené placené volno, které zaměstnanců při splnění podmínek poskytuje zaměstnavatel, a náhradu mzdy za dovolenou, která by se v případě střídání různé délky pracovních směn měla přepočítávat.
Dovolená se nestanoví ve dnech, ale v týdnech. Činí-li u Vás roční výměra dovolené 4 týdny, budete mít nárok na 4 týdny volna bez ohledu na to, jestli pracujete v osmihodinových nebo dvanáctihodinových směnách.
Existuje několik způsobů (vysvětlit je by přesahovalo rámec této poradny), jak náhradu mzdy za dovolenou vypočítat a všechny jsou správné. Záleží jenom na zaměstnavateli, který způsob zvolí.
Asi nejčastější jsou dva způsoby:
Nárok na dovolenou se přepočítá na dvanáctihodinové směny a za každý týden dovolené se poskytne náhrada mzdy za tolik dvanáctihodinových pracovních směn, kolik jich v průměru připadá na týden.
Nebo – pokud se v průběhu roku nic nemění – lze náhradu mzdy poskytovat v rozsahu 40 hodin za týden dovolené.
Pokud doplníte informace, případně podklady pro výpočet náhrady mzdy, můžu Vám výpočet zaměstnavatele zkontrolovat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.