Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příbuzenský vztah - pojmenování

Od: pribuznost odpovědí: 6 změna:

ahoj, prosím o český název následujících příbuzenských vztahů, nemohu si bohužel vzpomenout a ani nevím, zda čeština takové pojmenování má. Díky předem.

- mám 1 bratrance a 1 sestřenici. Já jsem pro ně tedy také batranec.

- bratranec má přítelkyni a sestřenice má přítele (později třeba manželku/manžela) - jaké je zde pojmenování, co jsem pro tu přítelkyni nebo přítele, atd. já a naopak?

- když bude mít bratranec/sestřenice syna, dceru, co pro ně budu já a co oni pro mě?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dá se použít švagr/švagrová a děti synovec/neteř. Přesněji řečeno to platí, pokud by to bylo přes vašeho bratra/sestru, ale pro bratrance/sestřenici se to dá použít taky. Aspoň u nás v rodině si tak říkáme.

Dobrá stránka na toto téma je tady

atreus*
hodnocení

1x

pokusím se:

co jsem pro tu přítelkyni nebo přítele - NIC - není příbuzenský vztah

když bude mít bratranec/sestřenice syna, dceru, co pro ně budu já a co oni pro mě? - (vzdálený) strýc - synovec/neteř?

figurek*
hodnocení

0x

pro manželku bratrance jste švagr z druhého kolena

a pro jejich děcka budete strýček z druhého kolena. Oni budou váš synovec a neteř z druhého kolena.

hodnocení

0x

Pro některé příbuzné se ani některé pojmenování neužívá, ale třeba u nás se říká dětem od sestřenic nebo bratranců vlastňata.

hodnocení

0x

dětí bratranců/sestřenic...u nás se používá bratranecké děti

stracena*
hodnocení

0x

Já znám takové lidové označení: "Naše kráva se napila z vaší louže".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]