Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej domu a spolubydlící

Od: sana odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, když budu prodávat dům a budu provádět prohlídky, je nutné, abych dopředu upozornila ostatní spolubydlící ( nejsou zavedené v katastru nemovitostí, nejsou věcné břemeno, nemají nájemní smlouvu ) o tom, že bude probíhat prohlídka i v jejich bytě ( obývají jedno celé patro domu )? Jde mi o to, jestli mají právo třeba na soukromí, nebo já musím mít jejich souhlas, pokud jsem vlastníkem nemovitosti - jedinný. Aby mi pak nedělali scény, že o tom nevěděli a proto tam nikoho nepustí, nebo, že si to prostě nepřejí? Příjde mi to dost divný, pokud nemají ani nájemní smlouvu, ale jelikož je znám, tak se radši ptám, abych neudělala něco podle práva špatně.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, chválím Vám, že se zajímáte o zákon, ale já bych dal přednost normální slušnosti. Tedy, když někde někdo bydlí, tak snad má právo vědět, že tam jeho bydlení po prodeji domu skončí nebo se podmínky výrazně změní (např. bude platit nájem nebo ho nový majitel domu vystěhuje). Měla byste svůj záměr prodat dům těm lidem oznámit a dohodnout se na prohlídkách bytu (a to tak, aby je to obtěžovalo co nejméně). Pokud by šlo o nájemní vztah, tak tam je tato povinnost přímo v zákoně (NOZ), kdy nájemce po dohodě umožní prohlídku bytu. Jenže Vy tam máte nějaký vztah, který není asi nájemní. Nechci spekulovat, ale ti lidé tam bydlí "bez papíru" a jestli Vám i něco platí, tak jste mimo zákon Vy (pokud tento příjem nezdaňujete). Takže, oznámit a dohodnout se na prohlídkách. Ostatně, neměl by to být problém (když máte nyní ve svém domě na celém patře lidi bez náj. smlouvy), protože spolu vycházíte jistě dobře - a dohoda bude možná, když jsou to příbuzní nebo kamarádi. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]