Nejste přihlášen/a.
Lze až 12 měsíců zpětně. Viz portal.pohoda.cz/...
Nicméně neberte to jako samozřejmost. Finanční úřady v poslední době velmi pečlivě posuzují důvody k registraci k DPH a není to jen o tom, že vyplníte formulář a budete plátcem. Vyžadují doložení důvodů, někdy chtěli dokonce vidět i podnikatelský plán atd. Dříve jako důvod stačilo uvést, že poskytujete služby/zboží plátcům DPH, nicméně co mám informací, tak to některým úřadům již jako důvod nepostačuje.
JInak nevím proč řešíte bankovní účet, v pondělí zajdete do banky, založíte a máte ho hned.
To také není důvod být plátcem DPH, ale můžete to zkusit pokud o to stojíte. Každopádně právě pro tyto případy byl zaveden institut "Osoba identifikovaná k DPH"viz. jakpodnikat.cz/...
Zjednodušeně řečeno se jako plátce chováte pouze v zahraničí, v ČR zůstáváte naplátcem.
Ten zpětný odpočet se ale netýká všeho, pouze obchodního majetku, drobného majetku a zásob. Služby ne.
Vím, že se týká jen majetku, zásob apod. a to 12 měsíců před datem registrace. Předpokládám ovšem, že toto ustanovení se týká především subjektů, které již podnikají a po určité době jim vznikne povinnost (či potřeba) změnit své neplátcovství na plátcovství DPH. Proto se ptám, jestli v případě, kdy se firma stává plátcem DPH hned při založení je možné zahrnout i plnění, která spadají do zřizovacích nákladů, případně služby před reálným datem registrace (např. firma založena 8. 7., návštěva FÚ o dva týdny později a plátcem DPH jsem již od 8. 7. nebo až od 22. 7. po registraci k DPH?)
Jinak plátcem DPH se firma pravděpodobně stát musí. Budeme kupovat zboží z jiného členského státu EU a to - jak jsem pochopil - z nás činí plátce DPH.
A proč řeším účet? V bance jsem byl již v pátek, ale byl problém s tím, že ačkoliv jsem měl k dispozici výpis z OR, tak jsem účet založit nemohl, protože naše IČ ještě nevyskočilo v obchodním restříku online. Následující týden se do banky nedostanu, takže až další pondělí a to je docela dlouho. Rád bych tedy mezidobí nějak smysluplně využil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.