Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, včera 8.7 ( pátek ) se mi stal pracovní úraz, který vedl k zašití prstu v nemocnici. V nemocnici se mě ptali, jestli chci sepsat neshopenku hned, a nebo že to jde sepsat 3 dny zpětně u obvodního lékaře, tudíž jsem si ji na víkend nenechal sepsat. Chci se zeptat, jak to funguje, a o co se můžu opřít v případě, že by mi ji obvodní lékař nechtěl zpětně vypsat.
Lékař může vystavit neschopenku až 3 dny zpětně ode dne, kdy Vaši pracovní neschopnost zjistil. Neschopenka jde vystavit i více dní pozpátku, ale k tomu musí už být souhlas posudkového lékaře OSSZ. Jestliže máte z nemocnice jasný záznam s pátečním datem, nic lékaři nebrání vystavit neschopenku od pátku. Už by se mohl vzepřít, kdybyste např. přišel ve středu, že Vás od pondělka něco bolí a nešel jste do práce, ať Vám vystaví zpětně neschopenku. Ale kdybyste mu v to pondělí zavolal, že Vám není dobře a zkusíte se vyležet, tak by Vám ve středu tu neschopenku taky vystavil bez problémů.
Jen malá moje osobní zkušenost. Odvezli mě rychlou do nemocnice a okamžitě hospitalizovali. Když jsem se po třech nedělích, při propouštění sháněl po neschopence, bylo mi řečeno, že mi ji napíše obvoďák. Ani náhodou. Musel jsem zpátky do nemocnice, a byl s tím velký problém, ji vypsat zpětně, za celé tři týdny. Že prý jsem si o ni měl požádat do tří dnů po hospitalizaci. Člověk je rád, že je rád, ale na neschopenku musí myslet i když po operaci neví ani jak se jmenuje . , . Takže opravdu max tři dny zpětně, později je to už problém.
Problém spočívá v tom, že lékař, který neschopenku vystavuje zpětně později než za 3 dny od počátku neschopnosti, musí toto zpětné vystavení zdůvodnit a požádat o uznání posudkáře. Tyto případy nejsou výjimečné, stává se to tak, jako se to stalo Vám. Lékaři mají samozřejmě mnohem důležitější náplň práce než administrativu, takže se tomu brání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.