Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řádná dovolená

Od: kozak odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,
chci se zeptat. Než jsem změnil zaměstnání, tak jsem žádal o výběr řádné dovolené, ale byla mi písemně zamítnuta, že je moc práce. Mimo jsme se ústně domluvily, že mi bude dovolená proplacena. Nyní když jsem v jiném zaměstnání, tak jsem žádal o proplacení dovolené, ale bylo mi řečeno, cituji "vzhledem k ukončení prac. poměru musí být na pásce 0. Dovolená, kterou jste si nestihl vybrat, automaticky propadá. Legislativně je nyní vše v pořádku." Poradíte mi co mám dělat? Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Dobrý den. Čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. A pokud Vám neumožnil dovolenou vyčerpat, je povinen Vám ji při skončení pracovního poměru proplatit. Takže určitě není pravda, že při skončení prac. poměru nevyčerpaná dovolená propadá. Napište svému zaměstnavateli, že se domáháte proplacení nevyčerpané dovolené a očekáváte, že se zachová tak, jak mu ukládá zákoník práce. V opačném případě, že se budete muset obrátit na inspektorát práce. Písemnou komunikaci, že si ukládáte. Pošlete doporučeně s dodejkou a kopii si schovejte. Uvidíte jak zaměstnavatel zareaguje a podle toho se pak rozhodnete jak postupovat dál. Ale nikdo nestojí o problémy, takže předpokládám, že zaměstnavatel Vám zaplatí, aby se vyhl problémům.

kozak
hodnocení

díky za radu :)

hodnocení

3x

V pořádku to není. Nechte si potvrdit písemně, že vám dovolená propadá, abyste si zajistil důkazy na další jednání. Dovolená nemůže propadnout. Pokud jste si dovolenou nevybral, máte nárok na náhradu mzdy za dovolenou, podle §222 odstavec 2 a 3 zákoníku práce ve výši průměrného výdělku (tedy ve stejné výši, jako byste na té dovolené byl).

Potom napište zaměstnavateli, že Vám dluží peníze za nevyčerpanou dovolenou podle §222 zákoníku práce a že žádáte její vyplacení, jinak se obrátíte na inspektorát práce a na soud (inspektorát práce může udělat zaměstnavateli pokutu, ale není oprávněn cokoliv vymáhat, to musí udělat soud). Všechny papíry, výplatní pásky a dopisy si schovávejte, u soudu je budete potřebovat.

kozak
hodnocení

taky moc díky :)

iz*
hodnocení

0x

Dovolená nepropadá, ale protože jste změnil zaměstnání v průběhu roku, vznikl Vám nárok jenom na poměrnou část roční výměry dovolené, a to ve výši jedné dvanáctiny za každý celý ukončený kalendářní měsíc. Jestli zaměstnání trvalo od 1. ledna do 30. června, měl byste nárok na polovinu roční výměry. Nečerpal jste už nějakou dovolenou (nemáte odpovídající část už vyčerpánu)?

Jestli ne, vyzvěte zaměstnavatele písemně k proplacení nevyčerpané části dovolené. Pokud zaměstnavatel dovolenou neproplatí, budete ji muset vymáhat soudně (inspektorát práce řeší porušování zákoníku práce, ale neřeší nároky jednotlivých zaměstnanců).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]