Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vlastnit dům společně

Od: kodls odpovědí: 10 změna:

Dobrý večer,

prosím zkušenější o radu. Kdysi, pár let po rozvodu, takřka s holou zadnicí, jsem si koupil stařičký domek. Mám na něj půjčku ze stavebního spoření. V zápětí jsem si našel přítelkyni, kterou jsem si pak i vzal. Spolu jsme domek opravili, do dnešního pěkného stavu, stálo nás to oba hodně sil a peněz. Chtěl bych nějak zařídit, aby byla se mnou spolumajitelkou. Máme spolu malé děti, ale mám i dvě dospělé děti z předchozího manželství. Jde mi o to, aby v případě, že se se mnou něco stane, moje starší dcery dědily jen z mojí poloviny. Vzhledem k tomu, že půjčka není dosud splacena (ještě cca 10 let), a ručím na tu půjčku tímto domkem, tak asi darovat nemohu... Nebo jinou půjčku, z ní doplatit domek + pokutu, a dále ji splácet? Kdo poradí? Děkuji mnohokrát, Kódls z vysočiny. :)

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ertl
hodnocení

0x
Napis ji směnku na částku rovnající se ceně poloviny domu. Pokud se s tebou něco stane, zůstanou ji aspoň peníze, kdyby náhodou ne půlka domu.

hodnocení

0x

Polovinu domu lze převést i s tou zástavou, ale musí s tím ten věřitel (banka) souhlasit. Druhá možnost je si přítelkyni vzít a změnit vlastnictví domku na společné jmění manželů. Půjčku nemusíte předčasně splatit, zákon zná něco, co se jmenuje refinancování, takže si můžete sjednat s jinou bankou výhodnější půjčku a stávající banka to musí převést. Ale pokud změníte půjčku ze zajištěné na nezajištěnou, tak si jistě zhoršíte úrok.

kodls
Děkuji za odpovědi. My manželé jsme, ale do sjm patří jen majetek nabytý během trvání manželství, nebo ne? Domek jsem koupil ještě sám, i když téměř vše splácím už jako ženatý.
tereza*

A zrekonstruovali jste ho z čích peněz? Resp. z čeho splácíte? Pokud nemáte zúžené SJM, tak Vaše mzda do něj patří a tedy na Váš výlučný majetek vynakládáte prostředky ze SJM. Takže min. vydání bezdůvodného obohacení by manželka chtít mohla, pokud byste sevpohádali, rozvedli nebo měl RD někdo dědit. Pokud vám jde o řešení pro případ Vaší smrti, může to řešit závěť, i když tam záleží, jak to máte s dědici - nezletilé děti atd.

Takže doporučení - podívejte se v první řadě do smlouvy o úvěru, jak upravuje možnost darování nemovitosti, zkonzultujte to se spořitelnou, třeba darovat můžete bez omezení (pro ně je důležité zástavní právo a na to darování nemá vliv) nebo Vám k tomu bude stačit dovolení, které Vám třeba bez problémů dají. Nebude pak třeba vymýšlet kdovíjaké teorie.

Převedení domu z osobního vlastnictví do SJM by problém být neměl.

kodls
Aha, děkuji, a jak se to zařizuje? :)

Zeptejte se v té bance, jeztli vám to povolí. A pak bych se asi poradil s právníkem.

kodls
13.07.16 18:58
Díky :)
pp

SJM lze rozšířit o konkrétní nemovitost notářským zápisem, který stojí od 10 tis. Kč výše. Půlku nemovitostí můžete manželce darovat, bude to bez daně. V obou případech bude třeba vložit přísl. dokument (notářský zápis nebo darovací smlouvu) do katastru, to je za 1 tis. Kč.

Pokud nemáte na listu vlastnictví (LV) Vaší nemovitosti zapsaný zákaz zcizení, tak se podívejte do Vaší zástavní smlouvy se stavební spořitelnou (SS) co se tam píše o změně vlastníka zástavy - třeba jestli musíte mít souhlas SS. Pokud byste souhlas potřeboval a neměl, tak katastr změnu vlastníka stejně provede, ale SS Vám pak (až to zjistí) může vyměřit smluvní pokutu. Pokud na LV máte zapsaný zálkaz zcizení, budete pro převod podílu na zástavě muset mít výslovný písemný souhlas SS.

kodls
Děkuji Vám za hodnotnou odpověď. Nevím, proč nevidím tlačítko ohodnotit :-/ dal bych bod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]