Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna DPČ na DPP?

Od: marketkab odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

mám jednu dlouhodobou brigádu na DPČ o tu brigádu nechci přijít, mám ji po celý rok. Každopadně si tam vydělám tak 3500 kč měsíčně kvuli škole. Pro dva měsíce prázdnin jsem se rozhodla, že si najdu brigádu ve fabrice, kde budu každý den a počítala jsem s tím, že budu mít DPP. Každopádně jsem zjistila, že mi dala DPČ, jenže tato dohodna umožnuje zaměstnavateli pracovat maximálně 20 týdně, je tomu tak? A já jsem tam každý den 8 hodin 5 dní v týdnu a navíc mi ztrhávají sociální a zdravotní. Já jsem si fakt chtěla vydělat a při DPP tam být max do 10 000 Kč vydělaných peněž, aby mi to nedanili. Myslíte si, že mi paní personalistka může změnít dohodu, když celá fabrika má jen HPP a DPČ? Každopádně nedělám jen těch 20 hodin, ale 40. A kdybych měla DPP tak by to bylo super i v tom ohledu, že nemusím rušit mojí současnou brigáfu dlouhodobou, jelikož tam je DPč a mám to podepsané růžové prohlášení k dani. Prosím poradte mi, chci mít tu desítku za měsíc. :(

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Můžete se zkusit s personalistkou domluvit na změně dohody z DPČ na DPP. Možná to ale není její vůle, takže Vám nebude moci vyhovět.

Na DPČ se může odpracovat opravdu jen polovina stanovené týdenní pracovní doby, ale posuzuje se to za celou dobu, na kterou byla dohoda o pracovní činnosti uzavřena, nejdéle však za období 52 týdnů. V praxi to znamená, že můžete v době, kdy má zaměstnavatel práci, pracovat celé dny a pak, když tojik práce nebude, nepracovat vůbec, přestože dohoda trvá.

Jestliže máte podepsané daňové prohlášení u DPČ, nemůžete ho současně podepsat u jiného zaměstnavatele. Byla by Vám uplatňována sleva na dani dvakrát a finančák by to nevydýchal.

iz*
hodnocení

0x

DPP i DPČ můžete souběžně uzavřít tolik, kolik jich stihnete vykonávat, aniž by Vám povinnosti v jednom zaměstnáná bránily v plnění povinností v zaměstnání druhém.

Tzn., že první DPČ můžete stále nechat otevřenou. Jenom bych v případě, že tam přes léto nepracujete, zrušila podpis na "růžovém prohlášení", abyste prohlášení mohla podepsat u nového zaměstnavatele.

Po skončení druhé brigády můžete prohlášení zase podepsat u prvního zaměstnavatele.

Personalistka dohodu pravděpodobně nezměnila o své vůli, podle mne půjde o pokyn zaměstnavatele. Ale můžete se jí na to zeptat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]