Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zklamání z kamarádky - nechce vrátit peníze

Od: ruze* odpovědí: 6 změna:

Poradte co mám dělát letá jsem měla kamarádku,které jsem postupně půjčíla peníze 2000kč-vždy příšla,že musí něco zaplatit a tedka na posledy potřebovala na cestu pro syna do Prahy,tak jsem šla a půjčíla...když jsem chtěla peníze po delší době zpět,vzkazala mi že je to promlčení...právda je že nemám nic v ruce.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Já věřím, že vše, co uděláme, se nám jako bumerang vrátí. Říká se tomu karma? Vykašlete se na to. Klidné spaní a čistá hlava za ty 2.000 kč stojí. Jestli je budete vymáhat, máte po klidném spaní. A jestli na to budete myslet a tiše se soužit, střídavě zuřit a bezmocně se zmítat, budete se trápit vy. Vykašlete se na to a klidně spěte *hej*Je to spíš ztrátou kamarádky než ztrátou peněz, že? Tak to vezměte jako lekci života. Kamarádka vás vyměnila za 2.000kč!*bum*Blbé, ale co už?!

Můžu to odlehčit vtipem: Pepa se převrací, nemůže spát a svěří se ženě, že dluží Vaškovi 2.000kč. Žena se vykloní z okna a zařve:Vašku, dluží ti Pepa 2.000? Tak dostaneš prd! A ty, Pepo, klidně spi, teď nebude spát Vašek.

Byl to vtip, ale už asi přestal být vtipem, že? Berte to jako zkušenost, jako fakt *mala*

kdakel*
hodnocení

2x

Klasika.. Existuje takové skoro pravdidlo, že nejhorší je kšeft s rodinou a kamarády.. Každopádně pokud nemáte v ruce žádný papír, tak vám zbývá jen doufat, že se z kamarádky stane opravdová kamarádka, co přijde s omluvou a penězi..

amlim*
hodnocení

1x

Jediné co můžete udělat je dohodnout se třeba i na splátkách.Psát ,že chybami se člověk učí,je zbytečné. Zaplatila jste cenu za důvěřivost. Zásada je -Nepůjčovat! "Chceš-li ztratit přítele ,půjč mu peníze". To je fakt.Buďte ráda, že to není větší částka.*stop*

jara*
hodnocení

0x

Obecná promlčecí doba je myslím 3 roky, váš nárok sice nezaniká, ale pokud bude promlčení namítnuto máte smůlu. Vzhledem k tomu, že nemáte uzavřenou nějakou smlouvu bude to velmi obtížné a s největší pravděpodobností se dostanete do důkazní nouze.
Maximálně můžete skusit jestli vám "kamarádka" nepodepíše papír o uznání dluhu. Poté totiž začíná běžet nová 10ti letá promlčecí lhůta ;) (mrkněte na Občanský zákoník §110, §558)

Uznání dluhu si můžete napsat sama je to celkem jednoduché ;) např. (lze napsat samozřejmě kultivovaněji tohle je jen rychlovka):

Uznání dluhu
V období od (xx.xx.xxxx do xx.xx.xxxx nebo jen od; příp. bylo li by to i na základně nějaké smlouvy /což není / tak by se dalo napsat co je to za smlouvu) jsem si od "věřitel - Jméno příjmení, adresa tzn. ty ", půjčila xxxxxx,- Kč (raději napište čásku i slovy) s tím, že tuto částku vrátím nejpozději do xx.xx.xxxx. Do dnešního dne jsem výše uvedenou částku nevrátila.
Uznávám tímto svůj dluh co do důvodu i výše a zavazuji se jej zaplatit nejpozději do xx.xx. xxxx.

V Městě, datum
Jméno Příjmení, dlužníka
adresa, RČ nebo datum narození
podpis dlužníka
Když ti to podepíše tak máš velkou šanci to z ní dostat a jak jsem psal promlčecí lhůta je 10 let od podpisu ;) Teoreticky když bude hodně neznalá, dáš jí tam, že to musí splatit např. do 4 let, tak si bude třeba myslet že promlčecí lhůta je 3 letá, podepíše ti to a když nezaplatí dáš to k soudu ;) ... dlužnou částku vymůžeše vč. úhrady nákladů řízení ;)
Podepíše - Nepodepíše to je ta otázka, jinak to ber jako poučení dobudoucna ;)
Půjčovat si mezi kámošema nebo rodinou je vždy ošemetné *bzum*

dusatka*

Velmi dobrá odpověď, pod kterou se podepisuji, ovšem až na "Vzhledem k tomu, že nemáte uzavřenou nějakou smlouvu bude to velmi obtížné a s největší pravděpodobností se dostanete do důkazní nouze."

Nesouhlasím s tím, že tazatelka nemá uzavřenu žádnou smlouvu. Tazatelka má evidentně uzavřenu smlouvu ústní.

Jako důkazy by pak mohli připadat v úvahu svědci, výpisy z účtu, pokud byly peníze např. vybírány z bankomatu apod.

itwar
hodnocení

0x

v nejake hospode odchytněte pár hromotluků a nechte ji podesit:)

po pripade bezte snema a ty prachy si vemte!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]