Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozastavení výkonu rodičovské povinnosti

Od: kartcha odpovědí: 4 změna:

Sociální pracovnicí mi byla sdělěna skutečnost o budoucím rozhodnutí o pozastavení výkonu rodičovské povinnosti.Soudní stání teprve proběhne, ale podle všeho se budou o mou dceru přít její prarodiče. Lze ještě nějakým způsobem bojovat proti budoucímu rozhodnutí o pozastavení výkonu rodičovské povinnosti? Sociální pracovnice mi doporučily protidrogovou léčbu, přestože drogy jako takové neužívám, podstupuji substituční léčbu lékem Subutex. O dceru se vzorně starám a užívání léku nikterak neovlivňuje mé chování (ačkoliv to protistrana tvrdí). Jsem povinna absolvovat jimi vybranou dlouhodobou léčbu a vzdát se dočasně práva na své malé dítě? Je možné soud "vyhrát"? A pokud ne, mohu ji vzít s sebou do komunity pro matky s dětmi?

Děkuji! K.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

3x

V § 44 zákona o rodině se říká toto:
§ 44

(1) Brání-li rodiči ve výkonu jeho rodičovské zodpovědnosti závažná překážka a vyžaduje-li to zájem dítěte, může soud pozastavit výkon rodičovské zodpovědnosti.

(2) Nevykonává-li rodič řádně povinnosti vyplývající z rodičovské zodpovědnosti a vyžaduje-li to zájem dítěte, soud jeho rodičovskou zodpovědnost omezí; přitom vždy konkrétně vymezí rozsah práv a povinností, na které se omezení vztahuje.

(3) Zneužívá-li rodič svou rodičovskou zodpovědnost nebo její výkon nebo ji závažným způsobem zanedbává, soud jej rodičovské zodpovědnosti zbaví.
Domnívám se, že pokud nijak péči o své dítě nezanedbáváte, přiznáváte si svůj problém a dokonce se chcete léčit, není důvod pro pozastavení rodičovské zodpovědnosti. Jak dlouho bude léčba trvat? Rozhodně si myslím, že byste měla u soudu projevit svůj názor. Pro dítě rozhodně nebude prospěšné, pokud bude vytrženo z běžného prostředí. Navíc až proběhne léčba, musela byste znovu u soudu bojovat o zrušení předchozího rozhodnutí. Proto vám radím, najděte si advokáta, který půjde soudu k vámi, bez emocí a odborně vám pomůže přesvědčit soud, že jste schopna pečovat o dítě a po krátkou dobu může běžnou péči o něj zvládnout vaše matka. Zájem dítěte zajímá soud především. Orgán péče o dítě bude vystupovat u soudu profesionálně, proto si myslím, že byste potřebovala nebýt tam sama a mít s sebou advokáta by velmi pomohlo.

martini*
hodnocení

2x

Já mám právě pocit, že Kartcha už si uvědomuje do jakých se dostala problémů a její dotazy vedou spíše k závěru, že myslí na své dítě. Sem si přišla pro radu, moralizují a kárají ji jistě všude, sociálkou počínaje, u soudu to také nebude nic příjemného. Lidi nedokážou přestat ani s cigaretou, přežírat se, pít apod., takže nemůžeme nikdo vědět, jaké to je přestat s drogou. Že jí budeme říkat, ať se sebere a neobtěžuje okolí, to asi nebude ta pravá léčba. Držím vám Kartcho palce a věřím, že si dítě uhájíte a už nedáte nikomu záminku k tomu, aby o vás pochyboval

Proč já mám pocit, že tomu tak není? Proč mám pocit, že Krtcha kouká, kde nechal tesař díru?*modla* Že zjišťuje jak z toho ven bez ztráty kytičky. Že zjišťuje, na koho to hodit, aby sama nemusela. Omlouvám se hluboce, jestli to vidím blbě. Hrozně bych si přála, aby se z ní stala hodná maminka a taky hodná dcera. Chci s ní trošku zatřást, aby se zasnažila sama. Jestli moralizuji tam, kde je snaha o nápravu, hluboce mě to mrzí a ještě jednou se omlouvám.*plac*

hodnocení

0x

A nešlo by, fakt se zamyslet a uvědomit si, že je čas se svým životem něco udělat?*modla* Že je to třeba poslední vztyčený ukazovák osudu? Že je třeba sebrat všechny síly a všechno změnit? Vykašlat se na to, co bylo doposud a soustředit se na to jak dát dítěti pěkný život? *stop*A tím i sobě! Možná, že ti osud právě proto dítě poslal. A věří, že se té příležitosti chytneš a začneš žít pro někoho. Ne pouze pro sebe jako doposud. Je konec hledání, experimentů! *bezim*Jsi dospělá, máma, tak se začni podle toho chovat! Nečekej žádné skoky, ale krůčky jeden za druhým! Přestaň se opírat o mamku, ta nejspíš sama potřebuje pomoc. Postav se na vlastní nohy a začni se starat o dítě a taky o sebe, aby dítě mělo dlouho maminku! A taky o tvou maminku, která si s tebou asi hodně užila! Přestaň myslet jen na sebe!*bum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]