Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení nájmu - další osoba

Od: balcikd odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

již delší dobu mě v mém pronajmutém bytě navštěvuje přítelkyně. Oznámil jsem to pronajímateli a on po mě požaduje, abych přítelkyni ke mě přihlásil do bytu a prý, že na tomto podnětu mi může zvýšit nájemné. Bohužel v nájemní smlouvě o tom nemám zmínku.

A) Je skutečně nutné přihlašovat přítelkyni, ikdyž je přihlášena v rodinném domě u rodičů?

B) V jaké maximální výši - je-li to stanoveno, může pronajímatel zvýšit za další osobu zvýšit nájemné?

Děkuji moc za rady,

D.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, není povinnost přihlašovat k trvalému pobytu někoho, kdo o to nestojí a má svůj jiný trvalý pobyt. Větší počet osob (odpovídající velikosti bytu) není důvodem ke zvýšení nájemného. Pronajímatel může požadovat za další osobu pouze zvýšení platby za služby či energie - tedy, např. vodné a stočné či jiné služby, které jsou počítány podle počtu osob v bytě. Zdravím!

P.S. V náj. smlouvě by mělo být uvedeno (rozepsáno), kolik je nájemné a kolik se platí za služby či energie.

hodnocení

1x

ad A) pokud myslíte přihlášení k trvalému pobytu, odpověď zní NE

ad B) nájemné jako takové se platí za byt jako celek, je tedy nesmysl zvyšovat nájemné.

Pokud chcete fundovanější odpověď, je nutno doložit další detaily nájemní smlouvy a konkrétního případu.

Např. k bodu A píšete - navštěvuje mne přítelkyně - pokud skutečně navštěvuje, těžko ji kamkoliv jakkoliv hlásit. Pokud bydlí nepřetržitě po dobu delší než třeba 1 měsíc, bude to jiná písnička

k bodu B, logické by bylo nezvedat nájemné, ale zálohy za služby. Osoba navíc jistě spotřebuje vodu, elektřinu atd...

Možná by mohl i zvýšit nájemné, asi ne o moc, pokud je byt zařízený (větší opotřebování všeho) + voda a energie. Pokud se z návštěv stalo bydlení, pak má pronajímatel právo zanést přítelkyni do smlouvy a předělat ji na smlouvu společnou. Za byt a dluhy potom ručíte oba dva a lépe se dluhy dostávají někdy ze dvou, než z jednoho, který třeba přestane dělat. Je to na libovůli pronajimatele, nakolik se chce jistit. Já už to, po mnoha zkušenostech a radě právníka, tak dělám.

doplněno 06.07.16 18:38:

Pochopitelně záleží na tom, jestli máte vodu a enerfie v nájmu, nebo je platíte sám, či Vám dává majitel roční vyúčtování a Vy plaqtíte zálohy.

hodnocení

0x
Podle smlouvy a podle stanov vchodu. Mame dane , ze kdyz je navsteva nad 60dni v roce. Musi se prihlasit dalsi osoba na poplatky vody. (Hlavne si to kazdy hlidal v dobe , kdy se studena rozpocitala a merak byl jen hlavni na privodu) to pak kazdy doplacel za tu "navstevu".
Takze ano pozadovat to muze (ty ho muzes mit na parku a on ti pak muze delat naschvaly , to je bohuzel podnajem v CR), je rozdil mit osobu na sluzby a osobu na trvale bydliste.
Najemne se nezvysuje. Zvysuje se poplatek za vodu.
sebod*

honzo, nemáš až tak pravdu. Nemusí se jednat o vodu. Leckde už má každy byt svůj samostatný měřák. Takže se jedná spíš o poplatek za užívání společných prostor - to je většinou elektrika na chodbě, ve sklepě. Potom v tom bývá odvoz komunálního odpadu.

To zas jak kde. Ja odpady platim mestu zvlast.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]