Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živnostenský list - student

Od: barru* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

jsem studentka a uvažuji o brigádě, ke které bych potřebovala živnostenský list (šlo by o živnost volnou). Za jeho vydání pro studenty je platba 1000Kč, jaké další platby bych musela dále platit? (sociální, zdravotní, daně..apod)? předpokládám, že v prvním roce bych si nevydělávala více než 7 000 Kč měsíčně..

A ještě jak je to s vedením účetnictví? Našla jsem, že mohu výdaje uplatňovat paušální částkou (tj.stačí vést jen evidenci příjmů) nebo výdaje ve skutečné výši...To záleží na mě, co si vyberu, nebo to souvisí nějak s výší přivýdělku...prostě to potřebuji ten rozdíl mezi tím nějak polopaticky vysvětlit :)

děkuju moc!

Barča

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

4x

Ahoj Barči,

já se domnívám, a doufám, že mi to místní zběhlí právníci potvrdí, že ať jsi student nebo ne, povinnosti vyplývající z vlastnictví ŽL jsou pro všechny stejné. Jde o to, že jako za studenta za tebe zdravotní i sociální pojištění platí škola, resp. stát. To znamená, že tyto poplatky se tě netýkají. Na konci roku musíš vykázat příjem, ať máš ŽL nebo ne - a pokud bude vysoký, zaplatila bys daň. To, co píšeš, na daň nebude. No a ano, výdaje lze vykazovat paušálně, procenta se liší podle druhu živnosti - od 40 do 60. Najdi to, co se tě týká, v tabulce na této stránce: finance.cz/... (výše paušálních výdajů). Podle mě se nevyplatí při takovémto výdělku vykazovat výdaje reálné, zjednoduš si práci ;) Hodně štěstí v podnikání :)

dusatka*

Pozor. Za studenta platí zdravotní pojištění sice stát, ale to ho nijak nezbavuje povinnosti odvádět zdravotní a sociální pojištění z výdělečné činnosti. Jako student má tu výhodu, že jde o tzv. činnost vedlejší, a proto nebudou platit minimální hranice a za určitých okolností nemusí sociální pojištění hradit vůbec (zdravotní vždy, pokud nebude ve ztrátě.

Výdaje paušální částkou lze zvolit, v současné době už byly schváleny ve zvýšeném procentu dokonce i pro tento rok, a tedy by pravděpodobně činily 60%.

barru*
hodnocení

Mockrát Ti děkuju..za radu i za přání štěstí v podnikání, snad to půjde :)

kamik*
hodnocení

0x

Ahoj, jsem taky student a zároveň podnikám, takže přeju hodně úspěchu. Daňový přiznání jsem zatím nepodával, takže tam přesně nevím jak to je. Zjistil jsem ale, že na takovéto dotazy je velmi dobrá online poradna na téma daně na finance.cz. Dobrý je hlavně to, že to neni klasický fórum, ale odpovídají tam odborníci.

Jinak se svého prvního daňového přiznání celkem děsim. Nejsem bohužel ten typ člověk, co si všechno zjišťuje předem. Takže určitě něco zvorám :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]