Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alkohol u nezletilého

Od: pepa55 odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, je mi 16 let a včera jsme byli trochu slavit, bohužel přijela policie a já nadýchal 1,5 promlie, odvezli mě domů, ale nepředali mě rodičům,sdělili, že věc bude vyřešena domluvou. Také mi řekli, že byla informovába paní z odboru sociální péče o dítě, a že nás bude kontaktovat, dnes se chystám vše sdělit rodičům. Chci se zeptat, jak to bude dál, jestli příjde sociální pracovbice k nám domů nebo jaký postih mě hrozí nebo mým rodičům hrozí.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

svyjabob*
hodnocení

2x

Jo je vidno, že tu odpovídají lidé kteří jsou už asi hoooodně staří, spíše důchodci.

Z vlastní zkušenosti vím, že když mě chytli s 1,7 ‰ což byli opravdu pouze tři necelá piva 11 stupňová, a ani jsem se nechoval divně (chůze, mluva, motorika, etc...), jen prostě tělo nestíhalo v tom věku efektivně a rovnoměrně spalovat ten alkohol, tak mě také nepředali rodičům, pouze jako tazateli domluvili, a předali zprávu OSPOD (sociálka). Protože byl konec šk. roku, tak měli lehčí porozumění, než aby naháněli rodiče a dělali problémy na začátku prázdnin, také po vyřešení situace a opětovném proměření (cca 30-40 min později) jsem již měl "pouze" 1,1‰, a také mi bylo cca 15-16 let. Jediné co se stalo, že přišel dopis ze sociálky ať se v říjnu po prázdninách dostavím s minimálně s jedním z rodičů u nich, a ani jsme tam nešli a žádný problém. Ničeho se neboj, jediné co ti hrozí je, že ti na tom úřadě budou vyhrožovat a nutit si představit jak bys mohl skončit ( v pasťáku, v base, jako opilec, bezdomovec, narkoman), že jestli se výrazně nezlepšíš, tak tě nachají poslat do ústavu, etc... ale za jedno opilství ti absolutně nic nehrozí, rodičům budou vyhrožovat zrušením slevy na daních a výhod vyplívajících z dítěte, ale ani to není pravda, a toto na to nestačí, takže to opatrně řekni rodičům, aby byli případně připraveni, jinak se ničeho neboj.
BTW: na celou Prahou a cca 250 000 "dětí" je tu asi 50 sociálních referentek (kurátorek), tak si představ i kdyby řešili pouze pár procent z "dětí" do 18 let věku, tak to je minimálně stovky "klientů", které ta jedna kurátorka musí řešit, a často to jsou i kriminálnící, tak jednoho kluka co se na konci šk. opil tak řešit nebude, když tam má vrahy, loupežníky, znásilnovače, narkomany, etc...

hodnocení

0x

Myslím si, že je tady první příspěvek na téma: "Kudy z nudy".

Nehraje mi tam jedno: Policie Tě přivezla domů, u vrátek Tě pustila, řekla: "ty, ty, ty, víckrát to nedělej!" a potichu odjela, aby se nevzbudili rodiče? :-DTo je hloupost. Policie není taxík. A pokud Tě přiveze zlinkovaného domů, chce mluvit s rodiči a předat jim toho dárečka. Nelakuj nás tady.

1,5 promile je na mladý organismus, nezvyklý na alkohol, docela hodně. Proto měla policie informovat rodiče o tom, co se stalo, aby se o tebe postarali a hlídali Tě, aby ses při nevolnosti třeba neudusil zvratky. Tak se nezlob, ale této pohádce nevěřím.

To by každý opilý mladistvý mohl využít dovozu policie, u vrátek říct Díkec a zmizet doma!

Jinak - nezačínej s tím. Nemohu moralizovat, každému se to aspoň jednou za život vymkne z rukou. Vymklo se i mně, ale to už mi bylo 19. A pamatuju si to dodnes.

Chlastem ani nedospěješ ani nezmoudříš. Spíš naopak. Dej si chlazenou minerálku a bude Ti určitě líp. Chlast z Tebe chlapa neudělá, spíš trosku. *bzum* Jaga.

pepa55
hodnocení

Tak normálně mě pustili, tomu věřte já byl relativně v pohodě (rovná chůze, atd.). Samozřejmě nejsem žádný alkoholik, jen si tak jednou za 2 měsíce vyrazíme s kamarády. Prý nám dojde nějaký dopis a já se ptám, co v něm bude stát a jaký postih mi hrozí.
trtr

Zdravím, jste typickým příkladem naivnosti a vůbec nepřemýšlíte nad následky. *zed*

Vám hrozí asi to, že rodiče budou mít pěknou ostudu (a to všude), jelikož sociálka bude provádět asi kompletní šetření v domácnosti a také bude mluvit extra s každým s rodičů, jestli nejsou doma hádky, rodiné poměry apod. Policie spolupracuje nejen s oddělením sociální péče, ale také s výchovnou poradkyní. Navíc jako žák školy jste zodpovědným za své chování i o prázdninách a poškozujtete tím jméno školy a to není sranda. Navíc jako držitel občanky už musíte trochu přemýšlet.

Lze jen čekat, jaký úředník to bude řešit. *modla* Pokud takový, co měl podobný úlet a pochopí to, nic moc z toho nebude (maximálně poučení a pár facek doma), jestli to bude někdo více "zapálený" můžou se dít věci.,

P.S.: Hlavně nepanikařte, postavte se k tomu čelem a ono to nějak půjde. Na nějaké blbosti typu útěk ani nemyslete. Hodně štěstí a hlavu vzhůru. :), :)

danys*

trtr: Co ho tady zbytečně strašíš? Jaké se budou dít věci, pokud to dostane na stůl zapálený úředník? *smich* Prober se a nepiš takový blbosti!

Postih hrozí tomu, kdo tazateli alkohol prodal a majiteli provozovny. Policisté celou věc oznámí na OSPOD. Pokud je to poprvé, nijak zvlášť to neřeší, nemáš se čeho bát. Max. tak výprask od rodičů, pokud jsou nějaký ostřejší

trtr

Zdravím, nikoho nestraším, ale uvádím možné následky. Důchodce, či nějak extrémně starší nejsem, ale vím, že žijeme v ČR. Mezi námi mladí ztrácí úctu (ke všemu) a vůbec jsou celkově více a více natvrdlí. To co bylo dříve nemyslitelné je dnes pro ně srandou a adrenalinem, vše se musí zkusit. Dnes kdyby dítě přečetlo 1000 stránek manuálu co nedělat, tak je to nespasí, pokud má ze všeho srandu.

Díky tomu se hodně často stává, že to co projde někde mimo okresní města, nemusí projít v městě okresním, či rovnou krajském. Úředníci jsou totiž každý jinak ochotný, každý má jiný postup a každý Vám vyhoví, resp. Vás pošle do háje s něčím jiným.

To samé je to u zmíněných policistů. Když jsou milí, tak domluví a nedělají zbytečně zle a rozruch (někdy to dokonce mohou zamést). Pokud nejsou milí, či dotyčný je známá firma, tak Vás domů klidně doručí s ostatními spolužáky služební dodávkou a to s majáčkem. Rozruch na ulici a mezi sousedy je zaručen. Pěkný den.

hodnocení

0x

Tobě postih nehrozí, postih hrozí tomu, kdo ti nalejval. S těma rodičema bude mluvit sodiálka, ale nečekám, že by tě jim sebrali.

uska*

Tazatele určitě nikdo nikam nesebere, ale znám rodinu (tedy matku samoživitelku) která přišla na půl roku o veškeré přídavky, úevy na dítě - nevím, jak se ty příplatky všechny jmenuj za alkohol svého nezletilého syna. Nikoho nezajímalo, že je samoživitelka.

(Projednávala se mimořádná půjčka matce na obecním zastupitelstvu, odtuť to vím).

pepa55
hodnocení

Žádný dopis od OSPODu nepřišel, myslíte, že to nechali být?

Tak rychle zase OSPOD zřejmě nepracuje (v těchto případech). A i když OSPOD ano, tak Česká pošta ne.

pepa55
hodnocení

Tak domnívám se, že 2 měsíce je poměrně dost dlouhá doba.
iz*

OSPOD má času dost, navíc byly dovolené...

Četl jsem v dotazu "včera" a nevšiml si data, kdy byl položen. Proto jsem reagoval jak jsem reagoval. Mea culpa.

tondac*
hodnocení

0x

Jestli se něco nezměnilo, tak konzumování alkoholu mladistvými není zákonem zakázáno, zakázáno je jen podávání alkoholu mladistvým.

Nevadí mi, když si moje dítě dá jedno, dvě piva nebo panáky, ale vadí mi dealeři drog v centru Prahy. Takových pár desítek podnapilých mladistvých, ale asi vylepší policejní statistiky podstatně lépe než jeden drogový dealer.

Takže moje děti mají povoleno si to pivo nebo panáka dát a jsou poučené, že nejsou povinné na pokyn kohokoliv podstoupit test na alkohol a že to může policista požadovat jen v případě, že ohrožují jinou osobu nebo sebe a že mají k jakémukoliv jednání požadovat přivolání rodičů. Jestli jednou budou řídit pod vlivem, tak ode mě dostanou čočku, už jim nepůjčím auto a nechám je to vyžrat. Ale panák nebo pivo na zábavě nebo fesťáku? Jaký je rozdíl, jestli je někomu 17 a 3/4 a jinému zrovna 18?

I já jsem svého první panáka nevypil v 18letech, ale připravoval jsem se průběžně a občas dostal ochutnat i od rodičů. A protože mi vysvětlili, co to se mnou může udělat a na co si mám dát při konzumaci alkoholu pozor, tak jsem se občas dostal do nálady, ale nikdy si nevylil hlavu do bezvědomí, jako řada spolužáků bez odborné přípravy. :)

18let nesmím pít a pak si na oslavu můžu dát litr 52% slivovice?!

figurek*
hodnocení

0x

se mi líbí zdejší moralisti, co se pohoršují nad tou dnešní mládeží, která nemá úctu vůbec před ničím. Mě učil pít gořalku můj děda, ve sklepě mi naléval slivovici a to mi bylo asi tak dvanáct. Zrovnatak já jsem učil svoje děcka pít víno a burčák. Vzal jsem je do vinotéky, nechal nalít něco pořádného a řekl jsem : Tak ochutnávejte. Takhle to chutnat má.

Vůbec nelituji, protože oni nějaké to šedesátikorunové víno z Lidlu nebo burčák od silnice prostě nepijí.

A douška pro tazatele : Zachovej klid, nic se nestane a žádný postih tvým rodičům nehrozí, protože kvůli takové banalitě se nikdo nebude namáhat. Mě v sedmnácti chytli v lehce podnapilém stavu, odvezli mě na stanici, tam mě nechali půl hodiny sedět, dělali na mě přísné xichty že prý napíší dopis na školu, dali mi pokutu 10 KČS, protože víc jsem u sebe neměl, pak mě vystrčili ven, ať rychle zmiznu. Tak jsem zmiznul a tím věc skončila. Žádný dopis na školu nedošel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]