Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze dítě přechodně svěřit do péče mé matky?

Od: kartcha odpovědí: 1 změna:

Dobrý den, prosím o radu. Z důvodu mé drogové závislosti mi bude pozastaven výkon rodičovské zodpovědnosti. Podstoupím léčení a poté mi soc. pracovnice prislíbily dítě vrátit zpět. O dceru (17 měs.) jsem se od jejích 3 měsíců starala sama. Bydlíme u mé matky, která k ní má velmi dobrý vztah. Zanedlouho má být soudně rozhodnuto, zda dcera půjde do rodiny prarodičů z otcovy strany ( tomu bude taktéž pozastaven výkon rodičovské zodpovědnosti).

Mám já jako matka starající se sama možnost určit osobu, která bude o dítě pečovat?

Děkuji za odpověď! K.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

5x

zákon o rodině
Poručenství a opatrovnictví

Poručenství

§ 78

Jestliže rodiče dítěte zemřeli, byli zbaveni rodičovské zodpovědnosti, výkon jejich rodičovské zodpovědnosti byl pozastaven nebo nemají způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu, ustanoví soud dítěti poručníka, který bude nezletilého vychovávat, zastupovat a spravovat jeho majetek místo jeho rodičů.

§ 79

(1) Není-li to v rozporu se zájmy dítěte, ustanoví soud poručníkem především toho, koho doporučili rodiče. Nebyl-li nikdo takto doporučen, ustanoví soud poručníkem někoho z příbuzných a nebo osob blízkých dítěti nebo jeho rodině, popřípadě jinou fyzickou osobu.

(2) Poručníky nezletilého dítěte mohou být ustanoveni i manželé.

(3) Nemůže-li být poručníkem ustanovena fyzická osoba, ustanoví soud poručníkem orgán sociálně-právní ochrany dětí.

(4) Dokud není dítěti ustanoven poručník nebo dokud se ustanovený poručník neujme své funkce, činí neodkladné úkony v zájmu dítěte a v jeho zastoupení orgán sociálně-právní ochrany dětí.
Vaše dítě nebude mít zákonného zástupce, proto se bude rozhodovat o tom, kdo bude jeho poručníkem. Pokud byste navrhovala vaši matku, sdělte to písemně soudu poštou nebo váš návrh odneste na podatelnu, uveďte tam spisovou značku, pod kterou je to projednáváno, jméno, příjmení bydliště vaše, dítěte, otce dítěte. Odůvodněte tam proč svou matku navrhujete, že má k dítěti vztah a dítě je na ni zvyklé a že s tím vaše matka souhlasí. Napište tam i jméno, příjmení a bydliště vaší matky, ať si ji soud může předvolat. Napište to co nejdříve, ať o tom soudce ví ještě před jednáním

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]