Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdílné názory o přátelství

Od: anabela* odpovědí: 27 změna:

Ahojtě lidi,

myslíte si, že k životu vůbec nepotřebujeme přátelé? Já si myslím, že v rozumný míře rozhodně ano, ale můj přítel má naprosto jiný názor.

Tvrdí, že pokavaď se mají dva rádi, mají mít pouze sami sebe a proto přátelé nepotřebují a opět já mám jiný názor.

Nelíbí se mu, ani občasné schůzky s mojí letitou kamarádkou, protože já jsem pryč a on se beze mě nudí, ten čas s ní, bych docela dobře strávila s ním a on se mnou, jako hrdličky a to jsme spolu roky.

Myslím si, že můj je naprosto normální, ale jeho je dost divnej. Hledám správný argument, jak mu vysvětlit mojí pravdu, pomůžete mi?

Díky.*srdce*

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Blahopřeji, máš doma zapšklého, a hlavně žárlivého blbce. Pryč od něho nebo se z toho zblázníš, uvidíš.

ladinpraha*
hodnocení

6x

Argumenty jsou zbytečné. To není o názoru, to je o žárlivosti, majetnickém pocitu, absenci vzájemného respektu a tolerance.

anabela*
hodnocení

Díky za vaše názory, tak nějak to podvědomě tuším, jen jsem potřebovala pohled třetí strany a to pořádný nakopnutí.

martinaa*
hodnocení

3x

Zdravím, pokud tomuhle vydírání jednou ustoupíte, budete mít peklo celý život. Váš "přítel" je - zcela souhlasím s kolegy - majetnický sobec, který by Vás nejraději zavřel do trezoru, aby s Vámi mohl být jen on sám. Pěkně se Vás snaží ovinout, zpracovat... za nějaký čas zjistíte, že se s přáteli raději nestýkáte, abyste nezavdala podnět k problému, který on si stejně najde.

Nemá žádné kamarády? Proč asi.. jeho problém. Snad si vystačí sám, ne? Je dospělý, nepotřebuje za zadkem 24/7 přítelkyni. To nemá koníčky, zájmy, nikam nechodí? Bohužel opět jeho problém.

Argument? Ukažte mu tuhle diskuzi.

doplněno 29.06.16 19:28: "tak už přestává mluvit a celkově se změní a pak řekne, tak si jdi, když to potřebuješ."Ten chlap je nemocnej.
doplněno 29.06.16 19:32:

Pak se nabízí otázka, proč s takovým jste.

anabela*
hodnocení

Přesně vím, co bude následovat, až mu ukážu tuhle diskuzi. No to si necháš kecat do života cizí lidi, já jsem docela normální, ale blázen seš tady ty, když potřebuješ počítač, ten ti myčku nekoupí, já si stačím vždycky sám a tohle nepotřebuju. Vím to, znám ho. Je to strašný.

doplněno 29.06.16 19:42:

Martino, děkuji za váš názor, skutečně. Proč s ním jsem? Asi proto, že nerada dělám životní změny. Hodně věcí jeden bez druhého nedáme, tím myslím společná domácnost, jedno auto, který potřebujeme společně k výkonu našeho povolání, neumím si hledat jen tak partnera, dokud s ním jsem pod jednou střechou, připadá mi to jako začarovaný kruh. Chtěla jsem mu možná už naposledy otevřít oči, ale je to nejspíš zbytečný. Přes jeho názory nejede vlak.

charliebad*
hodnocení

3x

Dobrý den,

uvedu jeden příklad - býval jsem podobný. Byl jsem žárlivý, dost majetnický a představa, že moje přítelkyně půjde někam, kde ji nebudu moct kontrolovat a hlídat, mě děsila. Byly hádky, byly boje. Časem jsme každý šel svou cestou. Nyní mám novou přítelkyni, na kterou jsem toto zkoušel praktikovat ze začátku také. Ovšem dala jasně najevo, že tohle ne. Časem mi vše došlo a v podstatě jsme jen mluvili, mluvili a já chápal a chápal. Došlo mi, že své současné ženě věřím, znám její postoje a vím, že když se jí něco nelíbí, odmítne to. U té ex jsem se bál, protože byla dřív celkem promiskuitní a dost mi lhala. Takže nejenže jsem nevěřil své ex, já pak nevěřil ani sobě, že jsem dost dobrý na to, aby mi tohle nedělala. Nyní mám skvělý vztah plný pochopení, tolerance a sebevědomí. Váš partner tedy pravděpodobně má špatnou zkušenost, nízké sebevědomí nebo jiný problém sám v sobě. Pokud ho nezmění a nepromluvíte si, vše bude stejné. Možná by mu až rozchod otevřel oči, ale to už by nebyl Váš problém, Vy byste byla volná. Jestli ráda čtete, najděte si na stránkách časopisu FirstClass článek ze včerejška o tom, když nechcete někoho opustit i když Vám ubližuje. Bez přátel se žít nedá, to ví každý. A čím víc lidem někdo zakazuje, tím víc se snaží ,,urvat potají ze řetězu´´. Ovšem čím víc svobody člověk dostane, tím víc se ukáže, jaký doopravdy je :)

hodnocení

2x

Anabelo, co vám všichni radí, jsem též začala praktikovat. Manžel chce svůj volný čas trávit v obýváku, nejdřív jsem ho tahala na vycházky a tak různě...už to nedělám...téměř každý jsem jsem někde, jsme již v důchodu, mám své koníčky, kamarádky , dokonce kamaráda...přestala jsem se ptát a začala oznamovat, že jdu tam a tam a hotovo. Vyplatilo se to.

Možná ve stáří budu nemocná a domov si užiju, až mne to bude mrzet...a pak budou důležití ti přátelé, proto je potřeba si přátelství vážit a pečovat o něj, když je nám pak ouvej, je přátelství to nejdůležitější. Je potřeba žít teď.

Džím vám všechny palečky, abyste si život prožívala podle svého *slunce*

janul
hodnocení

2x

A já to zkusím z jiné stránky pohledu, přesně takovýho mám doma. Už od 17 let, chtěl abych byla s ním, jinak strašné výčitky, hádky.Jinak jsme si vevšem rozuměli, tak jsem nakonec unavou souhlasila. Pak přišly 3 děti, starosti, nebyl už čas ani chut někam jít. Přizpůsobila jsem se, nakonec jsem stejná jako on, bez přátel, nikdy se nezměnil. Je to opravdu, žárlivost, nízké sebevědomí, nedůvěra, nevěří sám sobě, ne tak druhým. ani jeho rodina nemá přátelé, nechápou to. Už jsem zvykla, ale dřive to bylo peklo.Takže nikdy i ten váš se nezměni.

martinaa*
"Pak přišly 3 děti, starosti, nebyl už čas ani chut někam jít. Přizpůsobila jsem se, nakonec jsem stejná jako on, bez přátel.Nezlobte se, to je strašný. Nicméně - nebyl čas někam jít - to je výmluva. Znám pár lidí, co mají dvě tři děti, a občas si vyrazí, děti už jsou ve věku, kdy ksou hlídané babičkou nebo už jsou velké a mohou doma zůstat samy. Chápu ovšem, že bez přátel není chuť někam jít...

hodnocení

1x

Anabelo, takový život bez přátel si neumím představit, to by byla hrůza...takové dvě "hrdličky" se za nějaký čas nevyhnou "ponorce". Jestli on má žárlivou povahu a vadí mu i vaše kamarádky, žádné argumenty nepomohou, to by musel on sám se chtít změnit, nějaké přesvědčování a vysvětlování bude jenom zbytečné plýtvání energií. Budete to mít s ním hodně těžké.

anabela*
hodnocení

Jsme spolu už téměř 6 let. Pokaždé jsem si nakonec kamarádku, děcka z dětství prosadila, ale vždycky mě to stálo kopu sil a ty už mi docházejí.
Když řeknu, že jdu ve středu a Alenou na sklenku vína a ví kam, tak už přestává mluvit a celkově se změní a pak řekne, tak si jdi, když to potřebuješ.
Ano, potřebuju a nejde mu to vysvětlit.

hodnocení

1x

Ještě mě napadlo, jestli nemá tvůj přítel nějaký jiný problém. Většinou tihle žárlivci maj nízké sebevědomí, a proto když urvou holku, zavíraj jí doma, aby se nedívala na jiné chlapy. To je pro ně největší pohroma. Nemá malýho pinďoura nebo nějaký podobný problém?

anabela*
hodnocení

No, sebevědomí nemá, ale v posteli je to v pořádku.

hodnocení

1x

Nic nevysvětlovat, nečekat na změnu, pryč ze vztahu.

hodnocení

1x

Je rozdíl, jestli tvrdím, že může existovat člověk, který přátele nepotřebuje. A nebo jestli tvrdím, že každý člověk může žít tak, že nepotřebuje přátele. První možnost - určitě. Druhá ani náhodou! A souhlasím se všemi přede mnou, že Váš přítel je majetnický žárlivec.

Na druhou stranu, snažím se nikdy nepřesvědčovat druhé o své pravdě, jak píšete. Případné rozdíly v názorech brzy zakončuji zhruba slovy "ty to máš takhle nastavené, já to respektuju; já to mám nastavené jinak a to zase respektuj ty". Jestli on nepotřebuje přátele, tak ať je nemá. Vy je potřebujete, tak je mít budete. Tečka.

doplněno 29.06.16 19:54:

Anabelo, jeslti se uráží, protože jdete s kamarádkou na víno, tak ať. Nevysvětlujte, jděte. Buď to bude akceptovat a naučí se to brát v pohodě, nebo ne (a pak pryč od něj; jestli ne už teď). Ale NIKDY nedělejte ústupky v tom, co věříte, že je Vaše právo. A nenechte si nakecat, že vídat kamarádky (a klidně kamarády!) Vaše právo není. A just bych šla ven a neřekla mu s kým, kam a kdy se vrátím.

anabela*
hodnocení

Máte naprostou pravdu, vztahy a politika nejdou dohromady.

jh®
hodnocení

1x

...uf... dnes je mu proti srsti, když se občas sejdete s kamarádkou. A co zítra? Začne vyčítat návštěvy u rodičů? Nebo šmejdit na fb a lustrovat mobil?

I v tom nejpevnějším vztahu potřebuje člověk určitou míru osobní svobody, věnovat se sám sobě, koníčkům, kamarádům, rodině. Jinak to není vztah, ale vězení.

hodnocení

1x
Buďte hodně opatrná, jestli s ním opravdu budete chtít. Tyhle majetnický typy se postupně snaží odříznout svou polovičku ode všech známých. Nejdřív kamarádi a nakonec vám bude zakazovat styk i s vlastní mamou. Pozor na to.
Pokud ještě spolu nemáte závazky a dítě, může se ještě hodně hlídat, protože byste mu mohla utéct, ale jakmile pak už budete třeba manželé nebo máte děti, může se začít projevovat na plno. A tihle lidí se nikdy nezmění, dokážou to jen na nějakou dobu hrát, že se změnili.
Tím neříkám, že váš přítel je přímo tento typ lidí, ale určitě známky tohoto chování tam jsou, tak buďte hodně obezřetná.
anabela*
hodnocení

Děti mít nemůžu a to on ví, stejně jako nechci ani svatbu, protože vím, že by jednou mohl zatoužit po jiném vztahu, ale skutečně z tohohle partnerství nemám dobrý pocit. V podstatě jsem to tak nějak tolerovala, ale od doby, kdy se vrátil můj bratranec a jsem s ním v kontaktu, tak cítím, že zbrojí i proti němu a to nechci dopustit.

pohanka*
hodnocení

0x

Myslete na budoucnost, budete mít děti, budete uvázaná, trochu na něm i trochu závislá. Jak se bude projevovat, jak se bude k Vám chovat a vycházet vstříc? Asi řekne, máš dítě, tak se starej, nikam nechoď.

Po deseti letech zjistíte, že to bylo tolik ztracených let, které jste mohla strávit jinak.

A lepší to už nebude, nezmění se, spíše zhorší.

anabela*
hodnocení

Díky všem za nazory, určitě si je vezmu k srdci, skutečně.*srdce*

hodnocení

0x

Zdravím. Do tohoto si nenechte mluvit. Přítel se na Vás může vykašlat, vztah skončí, ale přátelé Vám zůstanou. Je jen dobře, že nechcete být od přátel izolovaná a pokud Vás má přítel rád, měl by to respektovat a tolerovat. Být s někým ve vztahu neznamená vlastnit ho a dělat si nárok na všechen jeho čas. Váš přítel se bez přátel obejde, ale to neznamená, že má právo to samé vyžadovat od Vás. To, že má Váš přítel jiný názor, je jen jeho problém. A pokud ho prosazuje, zamyslete se nad tím, jestli takového partnera vedle sebe mít opravdu chcete.

anabela*
hodnocení

Máte pravdu a i za váš názor děkuju. Někde výš, jsem k některým odpovědím doplnila, co si myslí právě on. Život utíká a člověk ho nechce prožít jen v jakých si obavách, že zrovna tohle se dá omluvit.

janul
hodnocení

0x

Martino, to není výmluva. přišly jiné starosti, ne s dětmi, ale o tom jsem nechtěla psát, protože to není podstatné,takže opravdu na to, abych se dva měsíce přela o to, abych mohla jít třeba na nějaké posezení nezbyla chuť. O mě tady nejde. Jen jsem chtěla tazatelce napsat, že když to nebude řešit a nechá to tak, tak aby nedopadla jako já.že takový člověk se opravdu nezmění, to je v něm a pravděpodobně tak žijí i jeho rodiče.

hm*
hodnocení

0x

Netahám moc často s davem a zde půjdu taky, zdá se, jinou cestou. Všichni tu píšou, že tvůj partner je žárlivec, majetnický cosi apod., ... a já si nemyslím, že to tak musí být. Opravdu existují lidi, kteří dokážou v páru žít prakticky "na vlastní pěst", spoléhají se jen sami dva na sebe a vystačí si vpodstatě bez přátel. Neznamená to, že by byli žárliví nebo majetničtí, prostě to tak mají, že "cizí" lidi nepotřebují. Jestli to tak má tvůj partner, asi je z tvých odchodů spíš smutný a nechápe je, než že by třeba žárlil (na kamarádku?!). Žárlivci prohledávají mobil a poštu apod. a snaží se najít nějaké důkazy, dělá to tvůj partner taky? Má takové sklony? Nebo je prostě sice nerad, že jdeš pryč, ale dovolí to (píšeš: "a pak řekne, tak si jdi, když to potřebuješ") bez nějakých následků?

Každopádně jestli si nevyhovujete v této otázce a oba vás to deptá, zamyslete se nad svou společnou budoucností. Dokážete-li se ale dohodnout a navzájem tolerovat, on tě nechá chodit do společnosti a ty to přitom nebudeš vyžadovat po něm, pak si to jen vyjasněte, aby nevznikalo dusno.

Pozn.: Nepřeceňoval bych význam tzv. přátel. Dost často existují, pokud je vše fajn. Ale stačí třeba dlouhá nemoc a kolik přátel se trvale zajímá? Kolik přátel by mělo snahu nějak pomoci v těžké situaci? Tuhle poznámku píšu spíš jako rakci na názory některých rádců.

Dobrý den Hm...právě při dlouhodobé nemoci mě podrželi dobří přátelé, proto směle radím a upozorňuji, jak je přátelství důležité...

leif
hodnocení

0x

Konkrétně?Jaký je to přítel.Žena,muž,osamělý,nebo zadaný.Pokud je jakéhokoliv pohlaví a je osamělý,..co se stane,když si jeden z nich najde děvče a bude mít svou rodinu.Bude pak tvůj přítel stále tvrdit,že mají pouze jen sami sebe?Ale počítám,že ten druhý "přítel" jsi ty.Takže,.."Podle sebe vidím tebe".Tedy chce,aby jsi žila jen pro něj.To zatraceně špatná vlastnost.On je na tobě závislý.Protože kdyby nebe nebylo,..byl by doslova,..hmm...v kopru.Má obrovské štěstí,že má právě tebe.Protože kdyby měl někoho jiného,..tak ne na dlouho.Nikdo by to totiž netoleroval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]