Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udržet vodu čistou?

Od: hankas® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den.

Mám na chalupě sudy s vodou,ale protože u nás moc neprší, tak se voda brzy zkazí a páchne.

Mám ji na zalévání a lesní zvířata. Chodí tam srnky a létá hodně ptáčků a jsou na vodu zvyklí.

Co dát do vody,aby se nekazila a mohla se použít i pro zvířata?

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

2x

Zdravím, to je problém. Pokud by to byla voda studniční (studna), tak tam se dává trochu SAVA Original, viz dávkování. alfachem.cz/...

Chlor by měl vyprchat a voda být "neškodná". Dávkovat raději méně a dle zkušeností přidat. Nemělo by to být horší, než kdyby zvířata dostala vodu z vodovodu.

P.S.: Sudy s vodou by měly být ve stínu a chráněné před sluncem celkově. Ideálně je zamezit tomu, aby byla do sudu zachytávána voda s nečistotami (nějaký filtr na svod z okapu?).

hodnocení

Takže nějaký chlor,děkuji.

trtr

Zdravím, samozřejmě voda by měla být alespoň den po aplikaci chemikálie. Nebudu Vás ale navádět, lepší je pro zvířata voda neošetřená. Pokud ale máte u Vás "napájecí stanici", tak asi nic jiného, než vodu ošetřit nezbyde.

Existují i alternativy k chemii, ale nevím zda budou ve vaších možnostech (ať finančních či technických): UV ošetření vody (jako v zahradních rybníčcích) nebo toto: webint.cz/... . Pak mě ještě napadlo zajít pro radu do zverimexu !

P.S.: Zkuste se zeptat nějakého myslivce, zda o nečem pro lesní zvěř neví.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, já bych to jako problém ani neviděl - zvěři to nevadí, protože ta se napije i z kaluže či stojaté vody. Pokud tu vodu občas použijete na zalévání, tak se trochu promíchá a další déšť ji zase "naředí" čistou vodou. Udělal jsem na zahradě takové pítko a bazének pro ptáky a nijak se o to nestarám (co naprší, tak naprší) - a je tam poměrně ruch, ptáčci pijí a někteří se koupou. Zdravím!

doplněno 28.06.16 09:16:

jenda2 - no, a jak si ta zvěř a ptáci to víko od zakrytého sudu nadzvednou před napitím?

doplněno 28.06.16 09:23:

bimbam - jo, to také znám. Pes měl doma čistou vodu, ale "chlemtal" venku z kaluže (a jak mu chutnala).

jenda2*
hodnocení

0x

Savo má na štítku přesné dávkování. Je to osvědčená metoda. Proti zelenání ji musíte zakrýt, aby na vodu nesvítilo slunce. Ideální je černý sud s vrchním víkem a napouštění vody jen malým otvorem.

hodnocení

0x

Neřešila bych to. Mám zkušenost, že to zvířatům (asi) nevadí. Na zahradě chytám a nabírám vodu i do nižších nádob a nyní pes a dříve kočka z toho pravidelně pijí a pili, i když je voda zelená a i když mají jen kousek dál v domě misky s pravidelně měněnou čistou vodou. Pes si navíc v potoce stoupne vždy tak, že chlemtá vodu, kterou si sám rozbahnil, skoro nikdy se nepostaví proti proudu.

jabraka*
hodnocení

0x

Já občas do sudu na zahradě vhodím hrstičku vápna,Do druhého dne se řasy,které převážně tvoří kal,usadí a mám vodu čistou.Jen při zalévání pozor na rostliny vápnostřežné.

JABRAKA

hodnocení

0x

možná trošku modré skalice...máme na zahrádce šest sudů propojených na zalévání, je v nich voda celé léto, ve vyjímečných suchách se doberu dna, ale nikdy se voda nekazila. Ješte můzete zkusit - sehnat od nekoho trochu diamantové vody /mrknete na netu, o co se jedná/ tu vodu si namnožíte a dáte džbán do každého sudu, celý sud pak vznikne diamantová voda, je dosti trvanlivá...

trtr

Modrou skalici určitě ne, je to jed ! *stop*

balzerka
hodnocení

0x

Když se vyčistí studna, tak se na dno dává vápenec. Jinak, ale to je náročnější a nemám osobně vyzkoušené, do vody ponořit krystaly křišťálu. Prý vodu čistí. To vím od osoby, která se zabývá "šutrologií" .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]