Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Exekuce na plat

Od: mariekankova odpovědí: 20 změna:

Dobrý den.Mám velkou prosbu.Dostala jsem se vlastní vinou do exekuce a nesmím vybírat z účtu peníze.Mám nárok na dvojnásobek životního minima a to můžu využít jen jednou,Tak je to psané,Ale co ty ostatní měsíce?To nemám nárok jíst,platit nájem...nic..to mám umřít hlady?Má na to vůbec právo?Myslela jsem že si budou z platu ztrhávat určitou částku,aby mě zbylo životní minimun,na které má nárok snad každý.Poradí mi tu někdo,co mám dělat?Nebo snad je to beznadějné a tím to raděj vše ukončit dřív než hladem?Vážně nevím ,co dělat...Kaňková

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

je možné se domluvit se zaměstnavatelem, aby Vám vyplácel mzdu hotově? Záměrně píši "domluvit" i když ze zákona by Vám tuto možnost měl umožnit. Není-li možné dostávat peníze hotově, potom si musíte nechat posílat peníze k někomu na účet. Nemáte dítě, sourozence, rodiče? Tomu dotyčnému z toho nic nehrozí. Nedopouští se žádného trestného činu, jak se tady občas dočtu. Nedochází k žádnému obcházení zákona.

jenda2*

Pokud už dostal tazatel exekuci na plat, tak je hloupost mu radit, aby si zaměstnavatelem domluvil vyplácení peněz na ruku nebo posílat peníze k někomu na účet. Exekutor není vesnický buran a jako první obesílá zaměstnavatele o povinnosti strhávat přesně danou částku a nezabavitelné minimum pak na účet, kde si dlužník takovou částku může vybírat.

sebod*

Jenda2. Koukám, že Ty dost často nepochopíš, o co v odpovědi jde, viď? Jde o to, aby zaměstnanec dostával právě to nezabavitelné minimum na ruku, nebo na jiný účet, než svůj. Je naprosto bláhové domnívat se, že exekutor nechá v poklidu účet dlužníka, kam chodí právě pouze ono nezabavitelné minimum. Takže nejdříve pozorně čti a až potom komentuj

jenda2*

Já to chápu dobře, bohužel vám to nějak hodně uniká. Peníze se strhávají na jejich počátku - u zaměstnavatele, kam jde exekutor jako první, banka je hned v závěsu. Jak si můžete hloupě myslet, že od zaměstnavatele jdou peníze na účet, kde se pak zablokují? To vás tedy lituji.

sebod*

jenda2. Lituj sám sebe, páč jsi hloupý :-D. Exekutor obstaví plat. Zaměstnavatel strhne exekuční splátku a zbytek peněz zašle na účet. Tam však je blokace od exekutora. Takže konečná. Dlužník si může nechat jednou vyplatit dvojnásobek životního minima (POZOR - pouze pro něj, nikolik pro rodinu) a je vymalováno. Takže než budeš radit, něco si o tom nastuduj *klik*

mariekankova
hodnocení

Přesně tak,jen jednou..a co pak?Umřít hlady?a kde je nájem,elektrika atd...tak jedině provaz a pořádnej strom...

sebod*

Paní Marie. O tom, že máte exekuci jste asi věděla. Potom se divím, že jste si nechala peníze posílat na svůj účet. Teď se musíte domluvit se zaměstnavatelem, aby Vám peníze dal buď hotově nebo na jiný účet, než Váš.

mariekankova
hodnocení

o tom jsem se dověděla pozdě...už bylo vše zablokované..

mariekankova
hodnocení

Bohužel mám vše zablokované,jak v zaměstnání ,tak v bance...vybrat můžu jen jednou..pak nic...

jitka*

A coz si v zamestnani nechat vyplacet zalohu?Slysela jsem,ze si tak vlastne navysis castku co te zustane,ale co je na tom pravdy nevim

sebod*

jitko. To je naprostá hloupost. Pro výpočet exekuční srážky se bere čistý MĚSÍČNÍ příjem. Takže je jedno, jestli Ti to vyplatí celé najednou, nebo třeba v pěti zálohách.

iz*
hodnocení

2x

Chodí-li Vám na účet jenom mzda, doložte tuto skutečnost exekutorovi (mělo by stačit doložit výpisy z účtuu za poslední tři měsíce) a vyzvěte jej k odblokování účtu.

[Mzdu lze postihnout pouze srážkami ze mzdy, jež před odesláním na účet provádí zaměstnavatel.]

sebod*

Ivzez, kéž byste měla pravdu. Bohužel to takto v praxi nefunguje.

iz*

Ale mělo by!

Další možnost je účet zrušit (vypovědět smlouvu s bankou) a nechat si mzdu vyplácet hotově...

doplněno 28.06.16 18:42:

Sebod, já vím, že praxe bývá jiná i o tom státě ve státě.

Ale štve mne to, mělo by to být tak, jak píšu...

sebod*

Ivzez. Exekutoři jsou stát ve státě.Domoci se práva je často nadlidský výkon. Mzda hotově - opět může být problém. Jsou firmy, které ani nepřijmou nového zaměstnance, který nemá účet. Ano, zákon hovoří jasně - zaměstnanec si vybírá, jak mu budou peníze předávány. Praxe je opět naprosto jiná.

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj Marie.

Není to tak úplně, jak to tu někteří rádci popisují. Exák zašle pokyn k zablokování účtua všem je jedno, že se zaseknou všechny prachy. I ty, co by měly tvořit ,,Nezabavitelnou částku,, . Je konec měsíce, a tak máš poslední možnost si změnit způsob, nebo jiný účet pro odeslání své výplaty. Hotovost je nejlepší. Tedy, snad není ještě pozdě. Jak se vypočítává ta ,,nezabavitelná částka,, , nevím. Poptej se své účetní. Ta by mohla mít k věci nějaké informace. Při exekuci z platu má nejdřív přednost srážení např. VÝŽIVNÉHO. Až pak jsou v pořadí další pohledávky, které přišly k lizu.

mytrix*
hodnocení

0x

Otázkou je, zda na účtu máte finanční prostředky, aby se dluh pokryl. Pokud ano, banka odešle požadované peníze a účet by měl exekutor uvolnit.

Pokud ne, tak to je na dýl. Banka odešle co může tj. stav účtu - 2x životní minimum a účet zůstává i nadále blokován, maximálně však po dobu 6 měsíců. Pak je znovu uvolněn.

Nejlepší je zkontaktovat exekutora a dohodnout se sním na nějakém splátkovém kalendáři, srážkou ze mzdy atd.

Jinak je samozřejmě možné se zkusit domluvit se zaměstnavatelem, aby Vám vyplácel mzdu hotově.

danys*
hodnocení

0x
Co se zkusit domluvit s ex na splatkovym kalendáři?
sebod*

danys. Splátkový kalendář není pro exekutora nijak závazný.Může být spl.kalendář a přesto obstaví účty atd. Navíc většinou splátka bývá nad možnost dlužníka.

rajana
hodnocení

0x

Dobrý den, hodně štěstí. Znám to není to sranda. Proto přeju hodně štěstí. O exekuci je doela dobře vše popsané tady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]