Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dopis do vlastních rukou mladšímu 15let

Od: daniell* odpovědí: 6 změna:

Známému který má syna přišla upomínka na dopis do vlastních rukou na poště . Na upomínce je napsáno jméno jeho syna a ještě k tomu byl lísteček že se jedná o výpověd od nějaké smlouvy *nevi* přitom žádnou smlouvu neuzavíraly ani od žádnou nerušily tak co by tomhlo být? Může osoba mladší 15 let převzít dopis tohoto typu který je určen do vlastních rukou , kdyby ne asi by to byl vcelku problém ;). Je to zvláštní protože mám za to že osoba mladší 15 let nesmí žádnou smlouvu uzavřít tím pádem ani zrušit? *smich*

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

tak co by tomhlo být?
netuším, to asi nikdo mimo něj. Ale smlouvu uzavírá i když jde nakupovat rohlík...

mowla*
hodnocení

0x

Právní úkony za nezletilou osobu koná (podepisuje) její zákonný zástupce - v tomto případě pravděpodobně rodič...

hodnocení

0x

Pošťačce by se měl příjemce prokázat občanským průkazem a ten ještě nemá, takže zásilku musí podepsat zákonný zastupce, tedy rodič. ;) Smlouva se při sepisování také opírá o údaje v občanském průkaze. Takže smlouva nemohla být uzavřená.

buss

Smlouva se při sepisování také opírá o údaje v občanském průkaze. Takže smlouva nemohla být uzavřená.
A to podle čeho je tomu tak, vždy? Co na to OZ? Nezakazuje děckám uzavírat smlouvy.

cocinkamichalka*

Buss, máš pravdu, zákoník to řeší tak, že děcka můžou uzavírat smlouvy úměrně svému věku, tzn. šestileté děcko si nemůže koupit auto, ale rohlík nebo lízátko klidně jo...*palec*

Proč myslíte, že občanský průkaz nemá, třeba ho má *nevi* Krom toho se může prokázat třeba i pasem, nejenom občanským průkazem.

Ale jinak jsem taky myslela, že pošta v takovém případě vydá zásilku zákonnému zástupci, ale kdysi jsem četla v tisku článek, že nikoli. Že prý buď odesílat musí na obálku uvést, že je možné ji vydat zákonému zástupci dítěte XY nebo si ji musí vyzvednout dítě *bzum*

doplněno 27.11.12 11:44:

Nj, tady byl ten článek:

novinky.cz/...

Fakt je tedy ten, že když já něco přebírala "za děti", tak na obálce opravdu bývalo uváděno "Rodičům dítěte XY"... ale i tak mi to přijde divné. I když zas na druhou stranu je pravda, že i jako rodič musím ctít listovní tajemství dítěte, neb listina základních práv a svobod zřejmě předpokládá, že i děti jsou lidé *nevi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]