Nejste přihlášen/a.
No. Vaši otázku by vám fundovaně zodpověděl nějaký doktor nebo zkušená dětská sestra a ne někdo tady na netu.
Ale když už se ptáte, tak přiložím něco od sebe. Podle mých zkušeností, zdravé mimino vydrží mnohem víc, než na kolik vypadá. Je to celkem logické, protože jinak by lidi už dávno vymřeli. Jestli u vašich známých došlo k nějakému kolapsu, pak těžko může být na vině návštěva u tetiček a babiček.
A k termínu šestinedělí. Šestinedělí je doba, po kterou mizí následky těhotenství. Prý skutečně trvá šest týdnů a jedná se o matku a ne o její mimino. Žena v tomto období musí být ve všem opatrnější.
Dobrý den, předpokládám, že jako žena víte, co se děje s ženským tělem po porodu a proč by se mělo dodržovat šestinedělí (pokud jde o to tělo + sex). Jinak si myslím, že to bude stejné, jako např. u infarktu. Tedy, medicína přehodnotila svůj postoj a tak, jak dříve byl doporučován klid po infarktu, tak dnes honí pacienta např. na rotoped a procházky (do zátěže). Dříve se mělo děcko chránit před prostředím nebo možnou infekcí a dnes je to bráno jako posilování jeho imunity. Ona se také změnila informovanost lidí a hygiena (ve středověku to bylo drsnější). Zdravím!
od své babičky jsem slýchala, že jakou nemoc si matka užene v šestinedelí, většinou bývá na celý život...též miminko je choulostivé v tomto období, ale každý at si delá, co chce...horší je, že díte se nemůže bránit.
Šistinedělí má své opodstatnění, ale nikdo vám neřekne , jestli kdyby nikam nejeli, díte by bylo v pořádku, leda nejaký jasnovidec,
Tady je příklad, že šestifnedelí se dodržuje jak kde, dcera má tři děti a vždy šestinedelí klasicky dodržovala,
Je velice naivní si myslet, že novorozeně lze udržet mimo veškeré nebezpečí. Už na porodním sále ho osahá personál, místo aby se osídlilo bakteriemi z těla matky se osídlí bakteriemi sestřičky nebo doktora. Nikdo nezaručí, že za celou dobu v porodnici bude všechen personál, rodičky a návštěvy úplně zdraví. Třeba já budu v porodnici kašlat na osatní matky, mimina a zdravotníky plicní chlamydie. Protože je mám už dva roky a protože to lékaři nepovažují za hodné léční. A když jsem si po letech konečně vyběhala antibiotika na 3 týdny, zjistila jsem že jsem těhotná, takže mi leží doma na poličce a čekám až porodím a odkojím, abych se mohla přeléčit. A až se přeléčím, tak mi nikdo nezaručí, že je nechytím zas.
Hned první či druhý den musíte s novorozenětem ka dětskému lékaři. Buď přijde domů, neo jdete za ním. Kdo zaručí, že v té stejné čekárně a ordinaci nebylo nemocné dítě? Nikdo. U nás běžně vyléčené děti co jdo na kontrolu sedí v jedné čekárně s dětmi nemocnými. Také jsme si z té čekárny jednou přinesli virový průjem a svpje chlamky mám z čekárny na ORL.
Já bych to nebrala tak vážně a nedávala rodičům vinu. Ono zcela očkované nebude dítě ještě příštích pár let, víte? A i kdyby bylo, žádné očkování není 100%ní a nelze očkovat proti všemu. Prostě to jen byla blbá náhoda a rodiče jsou v tom s největší pravděpodobností nevinně. Dost často ani tým lékařů nedokáže říct, proč se co stalo. Chtělo by to méně zášti a více empatie z vaší strany.
Shválně jsem si pohledala a přečetla vitalia.cz/...
Tohle se týká ženy. Myslím si, že nově narozený tvoreček by měl být v klidu a bezpečí. Neměl by být vystavován změnám teploty, nemá dostatečnou termoregulaci. Neměl by být vystavovám hluku, jeho receptory my neměly být drážděny. A ještě mnoho věcí. S mlékem a v klidu si buduje imunitu. Když se tohle všechno poruší, imunita zkolabuje a s ní i tvotreček. Nic se nemá přehánět. Nic!
Mělo by se, nemělo by se, to je těžké. Je sice fakt, že bacily dítěti předá plno dalších lidí, ale proč ho vystavovat ještě dalším?! Já bych s 5-denním miminkem zůstala doma a vyjela na hodinovou procházku. Ale mamina ve Španělsku jela se sedmidenním do města na nákupy a ke kadeřnici. Na 6 týdnech letěli s malou do Peru k rodině, 13hodinový let. Brrr
Mám nedonošenou neteř, 6 týdnů byla v nemocnici a po dalších 2 nebo 3 týdnech, kdy už byla doma, jsem ji byla hlídat. Byl to první týden v září, já tehdy ještě učila ve škole, takže s vědomím, co všechno jí můžu předat (měla posunuté očkování) jsem měla roušku. Při nachlazení nebo i takovém pocitu jsem nosila roušku ještě na jejím půl roce. Dítě se vyvíjí a i častá nemocnost, byť jen nachlazení a virózy, ovlivňuje - zpomaluje - vývoj.
Zive si umim predstavit jak to dítě vsichni pusinkovali a ohmatavali.
Živě představit si to umíte, ale nebyla jste tam s nimi, takže to tak vůbec být nemuselo.
6 nedělí se zachovává kvůli matce a co se týká miminka, dávala bych si pozor na lidi nemocné. Proto na první prohlídku, chodí většinou doktorka za miminkem domů.
Chodit ven, se nedoporučuje první týden, v zimním odbdobí. Aby si miminko při postupném větrání doma, zvyklo na teplotu. Nemyslím si, že by rodiče něco zanedbali. Nevím o tom, že by např. návštěvy v porodnici u miminek podléhaly nějakým přísnějším opatřením a byly jakkoliv omezené a že se tam stihne vystřídat příbuzenstva a každý si mimiko pochová..
No, já jsem teď v tom parnu viděla týdenní miminko doma v dětském pokojíčku. V místnosti bylo 27 stupňů. Mimčo mělo košilku, kabátek, čepičku, celé "umordované" v zavinovačce a ještě přikryté dekou. Takže jestli to "Vaše" mimčo nebylo v autě navlečené jako v únoru v Tatrách, jestli na něj nefoukalo od okýnka, tak mohlo být docela v pohodě. A jestli ho pusinkovali a ohmatávali? No a co? Aspoň ten malý tvoreček ví, že není sám na světě. Já bych ho oblizovala taky
Sebod, třeba to bylo nedonošené miminko... takto moc oblečené. Já jsem taky měla mimino v porodnici navlečené, s vlněnou čepičkou na hlavě, zabalené v teplé zavinovačce, na tom deka, kožešina a ještě leželo ve vyhřívané postýlce ve 26 stupních Celsia... a uvařené tedy nebylo. A musela jsem hlídat jeho teplotu, aby neklesla pod určitou hranici. Je tedy fakt, že ostatní mimina ležela i odkrytá, ale to moje bylo právě nedonošené.
Mám pocit, že se všichni staráme o prostředí, ale vůbec si neuvědomujeme, jak vypadá vývoj novorozeněte. Podceňujeme imunitu. Je to jen slovo, ale právě ona, imunita, nás drží při životě. Co je to AIDS? Chybějící imunita! A jaká to je tragedie! Nemocný úmírá na blbou chřipku nebo co, protože vir přemůže celý organizmus. Chybějící imunita ho nezlikviduje. Miminko imunitu skoro nemá. Ta se tvoří, hlavně díky látkám v mateřském mléce. Navíc novorozenec ještě nemá termoregulaci.
Jen všeobecná Wiki, co píše cs.wikipedia.org/...
zbytečně bych chřestýše bosou nohou nedráždila, asi bysem si na obličej roušku nedávala, ale přece jenom bych volila takovou střední cestu, prostě nic nepřehánět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.