Nejste přihlášen/a.
Zdravím, psal jsem zde asi před měsícem že mám strach o svůj zrak. Ten celkem přešel ale furt mám takové dilema. Jde o to že jsem chtěl kontaktní čočky kvůli slunečním brýlím, byl jsem tedy za paní doktorkou. Ta mi čočky samozřejmě zatrhla. Takže mi zvýšila dioptrie na 3,25 a 3,50 a nechal jsem udělat nový brýle, protože obroučky co teď dva roky mám mi dost nevyhovují. A řekla mi že mám šedý zákal což už jsem věděl ale teď jsem se o tom bavili víc a akorát mi řekla že mě nemine operace ale to může být až za pár let a že nemám investovat do drahých skel protože se mi často budou měnit dioptrie. Mám také syndrom suchého oka což už zde jeden z rádců psal. Za půl roku na kontrolu.
No a teď k jádru problému. Mám 24 palcovej led monitor benQ který jsem si koupil před 2 rokama se svým nabušeným herním PC. Bohužel ten monitor jsem si koupil zrovna ve stejný měsíc kdy mi doktorka sdělila zákal takže tak nějak nevím jestli se mi ty dioptrie zvětšuji kvůli zákalu nebo monitoru. Mám astigmatismus, rodíče nosí také brýle ale zákal nemají, jen klasicky nevidí do dálky. Doktorka mi říkala že s tím zákalem už jsem se mohl narodit, tedy těžko říct kdy se začal dělat.
No a protože dávno nejsem gamer a spíš používám PC na práci a upravu fotek v lightroomu a ps, tak jsem zauvažoval na iMacem. Líbí se mi to že je to vše v jednom a čouhá z toho jeden kábl, tedy nic nezavazí. Vím že mi oči nezachrání ale chci se zeptat aby mi je ještě nezhoršil. Má 4K rozlišení, takže bude vše ostré a ten displej je taky lahůdka. A nebo bych skončil u menší obrazovky 15 palcového MacBooku. Taky mě napadlo že třeba na tu obrazovku koukám moc z velké dálky, neměřil jsem teda kolik cm, ale nevím jak dnešní monitor vyzařuje na oči a jak se k nim člověk může přiblížit. Budu rád za rady. Jo a je mi 17.
Zrak se určitou dobu vyvíjí, operace je vhodná právě až po nějakém 20tém roku. Důvěřujte lékařce a snažte se o minimální změny očí - tj. aby se to nezhoršilo. Např. omezením hraní her...
Omlouvám se, z problémem ti neporadím. Možná ano - už rok nestuduješ, nepracuješ. Tak když začneš konečně pracovat, nebudeš mít tolik času na PC a oči se ti mohou zlepšit a nebo se ti nebudou více kazit. Co ty na to?
Toho tátu jsi pumpnul o ty dva tisíce na brýle? A teď ho chceš znovu pumpnout na dovybavení PC?
Taky mám astigmatismus a přestože koukám do monitoru mnoho hodin denně, tak mám dioptrie posledních 40 let stejné. Skla dostaneš zdarma a pěkné obroučky se s přehledem dají pořídit do 1.500,-Kč. Jakákoli další investice do skel či obrouček je zbytečná.
Bylo by vhodnější zůstat u některé z dříve založených otázek pod různými nicky, protože všechno souvisí se vším a těm, kteří se ti snaží poradit, pak unikají souvislosti. Např.: skin, johnn, amadeus34, ...
amadeus 34-co obroučky,už na ně máte? Když budete sedět celé dny u PC,tak se vám oči zhorší 100% Od 17-ti jsou možné brigády-sběr ovoce! Např jahody. Hřbet bolí,ale penízky se tam dají vydělat pěkné a ještě se zadarmo člověk může jimi doslova ,,přecpat,,! Nechápu anonymy,jak si mění nicky a naivně si myslí,že to nikdo nepozná!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.