Nejste přihlášen/a.
Dobrý den poradci,
Potřeboval bych radu ohledně dalšího postupu.
Zemřela mi náhle teta.
Žila sama.
Jediný dědic je můj otec, který už je ve vyšším věku.
Pohřeb + další věci vyřizuji za něj já.
V pátek jsem jí úspěšně vystrojil pohřeb.
Problém byl vůbec sehnat všechny kontakty přátel, protože jsem neměl žádné k dispozici.
Nyní bych potřeboval poradit.
Mám veškeré její doklady.
List úmrtí (budu mít do 10 dnu)
Občanský průkaz
Řidičský průkaz
Pas
Kartičku pojišťovny
Platební kartu
Veškeré doklady od uzavřených smluv.
Byt v OSV
Technický průkaz od vozidla
Mobilní operátor
Účty.
Potřeboval bych poradit, zdali mohu konat ještě než začne dědické řízení.
Tzn. Zajít zrušit např. telefon, internet.
Odevzdat doklady pokud jsou nutné, odhlásit na pojišťovně apod.
Jde mi totiž o to, že v nemocnici mi nedali kromě oblečení do ruky nic a předají to až v přítomnosti osoby zajišťující dědické řízení...do té doby vše uloženo v trezoru.
Nemám však ponětí zdali měla nějaké pojistky, závazky a další.
Předpokládám, že to zjistí osoba co bude řešit dědictví, ale takto zbytečně nabíhá penále např. na telefonu apod...
Nemám s tímto žádné zkušenosti, proto hledám radu.
Díky za objasnění...
Informovanost v této věci je velmi špatná. Sám jsem si tím nedávno prošel a musím přiznat, že je to o nervy. Nikdo vám neřekne více, než na co se zeptáte a i to jsou často zcestné informace. Rozhodně, poplatky lze zrušit po předložení kopie úmrního listu, občanu, pas, řidičák a průkazku pojištěnce je nutné odevzdat na matriku. Dědické řízení dostane přidělené soudem notář. Který, to se dozvíte na soudu. Naše dědické řízení probíhá již sedmý měsíc a stále se nic neděje. Mezitím je nutné platit nájem a inkaso (snížené na minimum), aby nevznikl dluh a nesnížilo se tím dědictví.
Přeji pevné nervy.
Ano, jde mi právě o to aby zbytečně nenaskakovaly nezaplacené účty, když můžu jít a zrušit co je třeba, jenže aby potom nanastal problém s tím, že jsem k tomu vlastně vůbec neměl mandát.
Už ono placení bytu 3650,- + energie bude docela problém...
Ano, byt je prázdný.
Preventivně jsem vypnul proud a zastavil vodu.
Vyklidil mražák + ledničku.
Po celou dobu bude byt prázdný.Má nové auto v garáži.Nevím jestli s ním můžu preventivně vyjet, kdyby se stala nehoda a pod.Po roce už bude benzín zdegradovaný...
Nemám však klíče od schránky.Ty jsou pravděpodobně v trezoru v nemocnici.Nemám soupis těchto věcí.Snad bych ho dostal na vyžádání, ale situaci by to stejně nevyřešilo.
Upomínky a další dokumenty budou chodit asi tam.
Možná i úmrtní list tam příjde...
Je to k ničemu, když člověk žije sám...
Úmrtní list by vám měli vydat (pozůstalým) na matrice. Placení nájmu je opravdu problém. Já cáluji měsíčně 3600Kč, dědit budeme tři a pokud se s ostatními nedohodnu, svůj podíl mi nikdo nemusí vrátit. Dědické řízení v této zemi je katastrofa a bez možnosti odvolání. Jinak věci po zemřelém by měli v nemocnici vydat pozůstalým proti opisu občanky nebo na plnou moc ověřenou notářem. Být vámi, tuto plnou moc bych si vyjednal ihned. Většinu poplatků zrušíte po předložení úmrtního listu. Jinak s majetkem zemřelého by jste neměl nijak manipulovat do rozhodnutí o dědictví.
Co jde, zrušte s úmrtním listem v ruce, osobně. K tomu jen malá rada. Doktoři, u kterých se moje maminka léčila, byli vděční za zprávu o jejím úmrtí. Prý nemají šanci, se to jinak dozvědět, než od pozůstalých.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.