Nejste přihlášen/a.
Zdravim. Potřebuji radu. Jsem osoba výdělečně nečinná. Platím si zdravotní pojištění 10á0,- a chci se zeptat jesti se musí platit i sociální pojištění. Neví někdo kolik to je kč. Děkuji za odpověd.
Malinko poopravím. Od 1. ledna tohoto roku se změnil zákon a OSVČ se musí přihlásit na úřadě sociálního zabezpečení a platit sociální pojištění. Nejnižší možná částka je 1720,-/měsíčně. Pokud platíte 1080,- za zdravotní pojištění, považujete se za OBZP (osobu bez zdanitelných příjmů), a v tom případě skutečně sociální pojištění platit nemusíte (pouze v tom měsíci, kdy vykazujete příjem). Osobně bych ale doporučovala platit jak zdravotní tak sociální pojištění v úřady nastavené výši každý měsíc, a to z toho důvodu, že pokud na konci roku vykážete příjem třeba za 5 měsíců a pouze za tuto dobu doplatíte zdravotní i sociální pojištění, průměr odvedených poplatků bude (děleno nízkým počtem měsíců) tak vysoký, že na příští rok by Vám vyšly zálohy megavysoké. Pozor na to, platí se penále. Zjistěte si vše na příslušném úřadě soc. zabezpečení (v místě bydlííště). Taky skřípu zuby, protože namísto těch 5 korun, co mi za 40 let přibude k důchodu, který mi nebude stačit ani na chleba, bych si ty peníze raději šetřila, ale bohužel takový je zákon
ŠMARJÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, pardon, já tam viděla osoba výdělečně činná Omlouvám se, moje blbost
. Dneska mi jde všechno na levačku, tak mě to vlastně ani nepřekvapuje
Hezký den všem!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.