Nejste přihlášen/a.
Ahoj, už od mala mám vadu řeči (R). Máma mi jednou řekla, že když jsem se narodila, tak jsem neměla úplně vyvinutou zadní část mozku. Myslíte, že je to příčina? ![]()
Ráčkování by nemělo být způsobeno organickou poruchou (jak to třeba často bývá u koktání), určitě se toho lze zbavit. "Ráčkované" r je vlastně uvulární - tj- vyslovuje se velmi vzadu v ústní dutině pomocí zadní části jazyka. Proto je nezřetelné a temnější.
Správné české r je alveolární - vyslovuje se podstatně více vpředu a to tak, že špičkou jazyka silně narážíte o tzv. alveoly (výběžky za zuby na horním patře). Takové r zní velmi zřetelně a čistě.
Nikdy s vámi nechodila na logopedii?Myslím, že není nikdy pozdě začít...nechce se mi věřit, že by to byly příčina co uvádíte.
Chyba není v tom, že vám chybí část mozku, chyba je ve svalech, v mluvidlech. Neovládáte jazyk, jazyk je sval. Pořád čekáte, že vám někdo pomůže. Nemusíte vyslovat r nebo ř. Sama, tiše, vždycky, když vás nikdo neslyší, napodobujte zvuky. Motorka, auto, vrtačka, cirkulárka. I jiné zvuky napodobujte. Začněte ovládat jazyk a nenechejte ho dělat co chce. Mluvidla musíte ovládat vy a ne aby ovládaly ony vás.
Měsíc před maturitou řekli spolužačce, že ji k maturitě nepustí, pokud bude takhle vyslovovat r a ř. Představte si, že se to za ten měsíc naučila. Téměř ve 20ti letech.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.