Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OLIVA v českých písničkách

Od: babajaga® odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, milí rádcové, napadla mě taková, řekněme, hloupost.

V českých lidovkách se často zpívá o nějaké rostlině či stromu: Tři bílé břízy, Proč ten jetelíček roste u vody, Zasadil jsem konvalinku, vyrostla mi lilie, Spadl lístek z javora, Pod dubem, za dubem, Seděla pod borovičkou...no a řada dalších...třeba i jak okolo Hradce rostou 3 růže...:) Všechno to jsou rostliny známé, v naších krajích běžné. Každý je zná.

Kde se vzala ale v českých lidovkách oliva? Viz:

1/ Olivo, olivo, olivo zelená, pověz mi olivo, co můj milý dělá...

2/ Pod našimi okny roste oliva, pověz mi má milá, kdo k vám chodívá...

Olivy se pěstují v jižní Evropě, spoustu jsem jich viděla na Korfu či na Garganu, ale tady u nás v Čechách jsem za celý život růst olivy neviděla. Kde se tedy tyto cizokrajné stromy vzaly v písničkách? Připadá mi to stejně divné, jako by se zpívalo v české lidovce třeba o palmách. Nebo eukalyptech, banánovnících, blahovičnících...:-D

Co myslíte, jak a proč se jižní olivy zapletly do našich písniček mezi české břízy, vrby, duby, bučky, borovičky a jinou českou vegetaci? Díky - Jaga.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

7x

Národní umělec Jaroslav Seifert o ní vypráví v knize Všechny krásy světa: "U našich vrátek roste rozložitý strom hlošiny. Málokdo ji však zná pod tímto jménem. Říká se jí oliva. Kvete koncem jara a vůně drobných žlutých kvítků patří k nejkrásnějším vůním našeho jara. — Již ve starších dobách bývala zvána oliva česká nebo oliva bílá, stříbrná či voňavá. Na její podobnost s olivou ukazuje i polský název oliwnik a německý Oleaster.

hodnocení

7x

Dobrý den. Zde je o tom psáno více:

nase-rec.ujc.cas.cz/...

hodnocení

Děkuji, Ládinku i Kapko. To jsem opravdu netušila, že ten jižní strom má u nás jmenovce. Zase už jsem /o kapánek/ chytřejší. Zdraví Jaga.*slunce*

Zasloužili byste bodíky, oba! *palec*

doplněno 20.06.16 15:38:

Už jsou tam!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]