Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zhoršení zraku v pubertě a dál

Od: vojtahavel* odpovědí: 9 změna:

Zdravím, je možné, že se člověkovi v pubertě zhorší zrak (krátkozrakost, nejspíš kvůli počítači) a až dospěje, zrak se mu už nějak výrazně zhoršovat nebude?

Ptám se proto, že mě baví počítače a všechno kolem toho, ale jak je vidět, moje oči to asi ne úplně dobře snášejí (víc jak 2h denně koukám do monitoru už 4. rokem a mám -0,5 a -0,75 dioptrie). Rád bych studoval něco kolem počítačů, ale obávám se toho, že až budu starý, budu velmi špatně vidět kvůli tomu, že jsem celý život civěl v práci do počítače.

PS: omlouvám se za asi ne úplně správné zařazení do rubriky a podrubriky, ale není tu žádná rubrika kolem zdraví

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Termín "zhoršení zraku"je velice široký.Sám trpím různými očními vadami a dost jsem si tedy o těchto problémech přečetl.

V pubertě,ale i později,se velikost i tvar různých orgánů v těle značně mění.Oko nevyjímaje.Tvar oka má vliv i na zobrazování obrázku na sítnici a vytváření očních vad,dalekozrakosti,krátkozrakosti. a dalších.Něco se stárnutím upraví,něco ještě zhorší.

Není potřeba z toho dělat problém,brýle jsou dnes leckdy přínosem i módním doplňkem.

JABRAKA

lordslayer*
hodnocení

2x

btw rubrika Společnost -> zdraví

To bude velmi individuální. Znám lidi, co koukají na monitor celý den a dioptrie jim už nerostou (v pubertě dioptrie rostly) a stejně tak i opačné případy. Zatím máte malé dioptrie ale záleží také, kolik je Vám let. Nejlepší by bylo ale promluvit si o tom s Vaším očním lékařem.

vojtahavel*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Za oční určitě zajdu.

Je to asi hodně individuální. Já dělám s počítačem výrazně dělší dobu a častěji než ty a i oční lékařka se podivovala, jak můžu tak dobře vidět. Ale to jen tak naokraj. Lepší jedna návštěva lékaře navíc, než něco zbytečně zanedbat.

fany08*
hodnocení

2x

Neměj strach, jsem krátkozraká už odmala, dioptrií mám -8, na PC čumím asi 15 let několik hodin denně, zrak se mi nějak výrazně nezhoršil. A jestli budeš mít nějaké problémy se zrakem, tak určitě ne kvůli tomu, že denně koukáš 2 h do monitoru ;)

malvinka*
hodnocení

1x

Roli může sehrát i cévní nedostatečnost,/viz genetika /určitě to bude vyžadovat i poněkud přidat sportovní pohyb a posílit něčím na cévy.

martini*
hodnocení

1x

Doporučují se různé "cviky" k ochraně zraku a proti únavě očí. Monitor prý způsobuje, že nemrkáme a tak by si na to měl člověk myslet a občas si mrknout ;), pak také občas odvrátit hlavu a koukat jinam a zaostřovat střídavě na krátkou a na dlouhou vzdálenost, pokoukat se z okna. Také si večer rozsviťte, když sedíte u monitoru, ať máte zorničky pěkně zůžené.

vojtahavel*
hodnocení

Takže si myslíte, že bych se počítačů bát nemusel?

ferda60*

Myslím, že skutečně ne. Vždyť i monitory prošly za léta svým vývojem a už z nich dnes "nesálá" statická elektřina jako dřív, ani nevyzařují RTG záření. A zobrazení se zřejmě ještě může vylepšovat.

Co se týče dioptrií, mohou být slabé brýle do mínusu dokonce trochu "výhodou". Normální oči většinou po čtyřicítce potřebují k vidění na blízko brýle do + , takže se ta korekce vlastně může "přirozeně vyrovnat" a k vidění na blízko je možné pak brýle odložit. To je ovšem trochu teoretický stav, ale pravda je, že můj kamarád to takhle dělá (dřív brýle neodkládal).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]