Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych ve svém domě krátkodobě pronajímala jeden pokoj turistům.
Poraďte, prosím, kam to všude musím nahlásit, jaké mít povolení a jak se z toho platí daně. Nejsem OSVČ.
Živňosťák nepotřebujee, jen je na FÚ přihlásíte k placení daní z pronájmu a to do 8 dní od prního pronájmu. Budete tam vedena pod vašim RČ. Po ukončení kalendářního roku si podáte Daňové přiznání, zdaňujete podle par. 9. Nebojte, je to lehké jak facka. Sečtete příjem za pronájem, odečte si 30% výdajů (nemusí být doklady) a zbytek zdaníte 15%. Nepředpokládám, že byste chětla uplatňovat skutečné výdajea vést účetnictví.
Jen doplňte, zda jste zaměstnanec, důchodce a nebo máte ještě jiný příjem.
Ben byl rychlejší, ach jo.
Ještě od rekreantů budete vybírat rekreační poplatek za den pobytu. Výši poplatku vám sdělí váš Obecní/Městský úřad, každý to má nastavené jinak. Je to asi od 10,- Kč po 25,- Kč. Budete-li něco potřebovat, zaregistrujte se a napište mi do vnitřní pošty.
Děkuji moc za odpovědi, jsem klasický zaměstnanec. A musí se něco hlásit na hygienu?
Pokud je to takhle jednoduché, tak by to bylo fajn. Jen pronájem bez dalších služeb.
Dobrý den, to záleží na způsobu toho pronájmu. Pokud budete jen pronajímat (bez Vašich dalších služeb), tak k tomu nepotřebujete ŽO a takto získaný příjem zdaníte podáním daň. přiznání na F.Ú. = daň z příjmů. Pokud to bude jako ubytovací služby (např. snídaně a výměna povlečení), tak jste na úrovni např. penzionu, musíte mít ŽO, zaregistrujete se na F.Ú., budete platit daně z příjmů jako podnikatel, přihlásíte se na zdr. pojišťovně a ČSSZ. Zdravím!
P.S. A ještě to vše záleží i na tom, zda jste např. důchodce, student nebo pracující.
uska - no, kapánek rychlejší jsem byl. Ovšem, už při psaní textu jsem Vás zahlédl periférním viděním, že se blížíte . A jinak to nevadí, protože v podstatě píšeme totéž.
bert - na "hygienu" se nic hlásit nemusí. Nyní Vám dělá daň. přiznání asi účtárna, tak to budete potom dělat sama, z účtárny k tomu přiložíte potvrzení o výdělku a vše to posčítáte v tom formuláři. Budete potřebovat nějakou pěknou písemnou smlouvu na ten krátkodobý pronájem, nechte si raději platit v Kč (pokud jsou to turisté zahraniční), v tom nájmu zohledníte i cenu energií apod. Ovšem, s tou smlouvou zkušenost nemám. Já jsem vždy pronajímal jen dlouhodobě. A podívejte se do NOZ (ohledně pronájmů).
Jen dodávám, že žádnou smlouvu pro turisty nepotřebujete. Musíte si vést knihu hostů, knihu pro hosta - cizince, pro cizineckou policii a nahlásit do tří dnů pobyt cizinců ve vašem domě ciz. policii. Při inkasování peněz, musíte vydávat jeden díl příjmového dokladu, kde musíte uvést kolik a za co jste inkasovala, adresu hosta, datum a Váš podpis. Pokud budete dostávat část peněz zálohou, tak na to musíte schovávat útržky složenek, nebo výpis účtu, prostě doklad o převzetí peněz. Příjemky musíte schovávat, kvůli kontrole.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.