Koho jsem znal z těch, co si stěžoval, tak měl blbě nastavenou pojistku. Platil nesmyslné částky a neměl správně pokrytá rizika. Někteří dodnes nechápou rozdíl mezi spořením a pojistnou ochranou. Pak vykřikují nesmysly o nenažraných pojišťovnách a vyhozených penězích.
Babkazov, uvažujte, jak to můžete srovnávat? Jasně že pojistka jsou vyhozené peníze, když se nic nestane. Ale když se stane, tak ta vyplacená částka může být rozdíl mezi alespoň trochu důstojným životem a ztrátou úplně všeho.
Ty zaplacené peníze nejsou spoření, těmi si kupujete pomoc v nouzi.
Nebudu si pojišťovat zadřenou třísku, ale ztráta nožiček při maličké nehodičce by mohla být pro tatínka dvou prcků trochu likvidační.
Pojistka se nikdy nesjednává narychlo, ale nejdřív se vyhodnotí rizika, určí pojistné krytí, porovná se výše pojistných částek, srovná se výše platby pojistného. Jenže když je někdo lama, podepíše každou blbost, kterou mu dají podomní poradci k podpisu.
Konkrétní příklad: Pojistka na blbost, při průměrném platu se platí okolo 1000 Kč ročně. Dá se říct, že jsem ty prachy hodil každý rok do kanálu. Jenže jednou přijdu unavený, protože mne třeba chytly v noci zuby, strčím blbě díl do mašiny nebo objednám do skladu jiný rozměr polotovarů a dají mi 80.000,- k úhradě. Pak si budu drbat palici, že jsem těch osm desetikorun měsíčně za pojistku odmítl dát. A to se bavím "jenom" o relativní prkotině ve srovnání s například nesplacenou hypotékou, když vás po cestě srazí neopatrný kluk na skateboardu a shodí vás do silnice pod náklaďák. Nebo na to máte připravené ty vaše úspory na účtě?
Platím pojistku životní bez spořící složky, v ní mám sjednanou vážnou nemoc, úmrtí, úraz s progresivním plněním, dále podobné pojištění dětí do 26ti let na úraz. Výplata pojistného při úmrtí by měla nahradit mých 5 ročních příjmů. Pojistka by měla fungovat v této podobě do doby, než bude nejmladšímu dítěti 26 let. Měsíčně "vyhodím" takto lehce přes 500,-. Možná moc, ale raději je vyhodím, než bych nechal manželku a děti platit třeba za stavební úpravy nutné pro bezbariérový pohyb po domě, kdyby se mi něco stalo.
Proto mi pojistné tazatele ve výši 2.000,- přijde vysoké. Pokud je opravdu základní, tak je nejspíš včetně vysoké spořící složky. Ta může být úročena dobrým úrokem, ale taky nemusí, doby 4% výnosu jsou dávno pryč. Proto by tuto spořící část bylo pravděpodobně efektivnější snížit na minimum a ukládat jinam. Pro úplnost uvádím, že existuje možnost uplatnit některé druhy zajištění na stáří při výpočtu slevy na dani z příjmů.