Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda je možné, že pokud člověk nějakou dobu nemluví, jeho hlasivky zakrní.
Zjistil jsem totiž nelibou věc... cca 2 měsíce jsem s nikým nemluvil, max jedno dvě slova. Byl jsem docela sám - učil jsem se a programoval jsem... jak jsem do toho byl tak zabraný, ani mi to jako tak dlouhá doba nepřišlo.
Když jsem byl na reklamacích k závěrečné zkoušce, při rozmluvě s panem Docentem mě hrozně začaly bolet hlasivky již po pár slovech - a mluvení mi přišlo extrémně namáhavé.
Teď docela dost chroptím a v krku cítím nepříjemný tlak.
Měl bych s tím něco dělat? Nebo to odezní samo? Hrozí nějaké nebezpečí, pokud opět nebudu nějakou dobu dlouho mluvit?
Pro případné nedůvěřivce - tuto otázku myslím opravdu vážně.
Moc děkuji za Váš čas
Dobrý den, skoro bych to vyloučil - za dva měsíce žádný orgán nezakrní (evoluce je pomalejší). Vy máte v krku nějakou angínu nebo hleny. Zkuste si kloktat (a mluvte si třeba s TV). Zdravím!
Vidím to asi takto, resp. spekuluji tímto směrem. Tazatel byl stále doma a učil se. Místnost možná zakouřená, vzduch suchý a nevětraný. Promluvil pouze občas, ale promluvil. Potom šel za panem docentem (který rozhoduje o jeho "bytí a nebytí") a tréma i stres mu stáhly hrdlo.
Navíc tam hovořil dlouho, nemohl se napít a potom zjistil, že má tento problém. Tazatel sice už nereaguje, ale řekl bych, že už je vyléčen. A když se rozmluví či si zazpívá nebo bude recitovat nahlas básně, tak má po problému. Jeho hlasivky evolucí a zakrněním neprošly.
Nezakrní, ale mohou ochabnout. Namáháním se posilují, proto zpěváci hlas procvičují. Neřekla bych ale, že za dva měsíce ochabnou natolik, abyste měl až takové problémy, spíš nějaká viróza, zánět hrtanu. Zkuste mokrý kapesník kolem krku a přes to suchý šátek, do rána to odezní. Pokud ne, tak by to mohl být i spálový bacil a ten je lepší přeléčit antibiotiky.
Přesně toto mám docela často, když moc nemluvím. Není divu, doporučuje se, aby člověk každý den promluvil alespoň s pěti lidmi.
Povídat si sám se sebou vypadá možná jako bláznoství, ale cvičení, která mají člověka rozmluvit právě stojí na monologu do prázdna.
A hlasivky je třeba vlhčit pravidelným pitím vody.
ano, ja nemluvim nahlas skoro s nikym uz tak 3-4 roky a cesky datluju vlastne skoro jen tady na poradne, a kdyz prijede nejaka navsteva parkrat v lete tak s nima mluvim Jako velky ctenar z mladi, absolutne ztracim nepouzivanim slovni zasobu, to me stve nejvic, protoze ten naskok z detstvi dost zmizel do prumeru, driv me nekdy napada pekny anglicky obrat, ktery neumim hned pekne prelozit, anebo vubec zadny... trva mi dlouho nez si vzpomenu na uderne ceske slovo nebo obrat az to je trapne a musim to rychle opsat mnohem jednodussimi ceskymi slovy, aby posluchac neztratil nit... politik uz ze me nebude, kazdy by me momentalne roznesl svou pohotovosti na kopytech. Mluvit nahlas se mi stalo mirne neprijemnym a ztratil jsem trochu "volume control", artikulaci a pohotovost
presto bych nerekl, ze zakrni, dobry den v obchode umi clovek rict porad a pokecat si taky umi, a parkrat rocne v hospode clovek opravdu byt basnik nemusi..
na podzim jsem si vymyslel rovnatka, takze artikulace dostane na prdel 2x tolik
Vyrazne zhorseni opravdu pozoruju, jen 2 mesice je jaksi usmevna doba. Nemluv rok nebo 2 vubec a pak si povime
Ale cesky umi mluvit kazdy, ty slepicky ktere ziji rok v USA a zapomenou svuj jazyk a prizvuk jsou opravdu vtipne
Ano,možné,dokonce velmi pravděpodobné to je.Hlasivky jsou sval,který má být , v akci,.Již po týdnu ,bez mluvení, můžete cítit potíže /extrémní námaha,tlak,svíravý pocit/.-Je potřeba,pokud trávíte prac.čas u počítače,nezapomínat na komunikaci s lidmi - byť po telefonu či na skypu.Pokud nemáte s kým mluvit,doporučuji alespoň zpívat si,byť třeba jen ve vaně,při přípravě jídla,běžném úklidu domácnosti, atd. - např.při poslechu CD, rádia s písničkami,co máte rád. Na pití asi nezapomínáte.Vyslovenou bolest byste ale cítit neměl, je-li tomu tak,vyhledejte lékaře.
Pokud budete mít pocit krve nebo zjistíte krev ústech,krvavou pěnu v ústech s pocitem,že je to z krku - k lékaři./Pokud jste byl na operaci krčních mandlí - touto pěnou/ovšem čirou/ se krk čistí a je to obrana organismu - laicky- taková výpomoc-náhrada za mande.,která se může tvořit roky a je to v pořádku/.
Pokud je Váš problém původem z Vašeho ,nemluvení, ,ničeho se neobávejte,vše by se mělo nejdéle během 1 dne / i během pár hodin/ po komunikaci s někým upravit.
doporučuji "Jógu prstů" najít si cvik na Váš problém...a ještě se zaměřit na svoji pátou čakru, na internetu najdete, jak s ní pracovat, máte ji zřejmě uzavřenou, nebo at vám nwkdo udelá harmonizaci čaker...
To Vám řekne každá kantorka, že když dlouho neučí a pak v důchodu přijme suplování, tak po pár hodinách má hlasivky nadranc. Přitom dřív vydržela vést léta hodiny jazyka, tělocviku ap. Možná někoho naštvu, ale mně kdysi pomohla homeopatika. Phosphorus. Jen na každého platí jiné a důležité je ředění. Tak jedině přes zkušeného homeopata. A jinak pít, kloktat Vincentku a zase dát pauzu.
Když jsem dlouho byla sama a neměla jsem možnost s někým dlouho mluvit, tak jsem komentovala všechno, co jsem dělala. Například - Marie, nebud líná a postav si na čaj. Maruš podíváme se, co dávají v telce, asi zase nic. Uvařím si polívku, ta mi udělá dobře atd. Jak tichý blázen jsem mluvila sama se sebou, ale zpívat jsem si nemohla. Bydlím v paneláku a sousedé jsou hodní lidi netejrala bych je svýmn zpěvem, protože postrádám hudební sluch. Otázka je zajímavá, co třeba dělali lidé, co strávili několik měsíců na samotce?
A ještě sem si někdy nahlas četla i to pomáhá na hlasivky.
ješte tu může být jeden důvod...ocitl jste se v situaci, kdy jste chtěl vyslovit svůj názor, ale z nějakého důvodu jste to neudělal, ale jedno vám to nebylo, spíše vás to štvalo - takže to zůstalo nevysloveno ve vás...to se pak projeví takovými potížemi, které máte...ale za čas to odezní...
Zdravím, hlasivky jsou - stejně jako mnoho jiných - sval. A když se sval nepoužívá, ochabuje, ztrácí svoji schopnost. Tudíž, když je ten to sval pak přinucen k náhlé delší aktivitě - mluvení - je brzy unavený a přetažený. Hrozí i jeho poškození.
Takže určitě mluvte, sám pro sebe, zpívejte si, volejte s rodinou, kamarády. Samo to neodezní, po každé dlouhé "nemluvící pauze" je nutné hlasivky zahřát - mluvit přiměřeně nahlas, nekřičet, volné tempo. Z vlastní zkušenosti poradím Homeovox, panthenol na hlasivky a müllerovy pastelky s islandským lišejníkem.
Dobrý den, tak si kladu otázku (a následně i Vám), jak se ty Müllerovy pastelky aplikují, resp.
zda slouží k popisování hlasivek nebo malování krku? Zdravím!
P.S. Hlavně neodpovídejte, že jsem hnidopich .
martinaa - no, já měl obavu, aby si tazatel nenacpal do krku nějaké barvičky. Takže, výraz pastelky nahradíme výrazem pastilky (patrně cucavé a nebarvící). Jo, přesnosti je třeba .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.