Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě zahrady bez právníka?

Od: baro odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, soused mi nabídl odkoupení jeho zahrady. Stačí, když sepíšeme smlouvu kde bude uvedeno, že smlouva slouží jako souhlas ke vkladu na katast? S podpisem smlouvy mu předám peníze a zbytek si sám " vyběhám "?

Šlo by to takhle? Případně na kolik by mě zhruba vyšla asistence právníka?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Z webů si stáhnete formuláře smlouvy a žádanky (bývá zvlášť) a s ověřenými podpisy na úřadě zvládnete sami - právník je zbytečný. Ověřte si předem, zda na katastru neevidují nějakou plombu (aktuální změny) nebo přímo evidenci zástavního práva či exekuce.

figurek*
hodnocení

1x

právníka nepotřebujete, ale napsat kupní smlouvu na pozemek není zase tak snadné. Poptejte se nejdříve po známých, jestli někdo nějaký pozemek v poslední době nekupoval nebo neprodával. Jestli ano, pak si smlouvu pujčte a hlavní pasáže opište.

Kdybyste nikoho nepotkal nebo neměl, tak se mi ozvěte do pošty a já vám na čestné slovo mlčenlivosti pošlu naskenovanou smlouvu pro nákup jednoho podílu na pozemku typu zahrada.

Hlavní pasáž smlouvy vypadá takto, viz obrázek.

Koupě zahrady bez právníka?

baro
hodnocení

... ještě doplním, že zahrada není v kolonii, ani osadě, je to pozemek vedený na katastu jako zahrada.

hodnocení

0x

Smlouva v žádném případě neslouží jako souhlas s vkladem do katastru a ano,můžete si to vyběhat všechno sám,ale moc to nedoporučuji. Třeba chyba v Návrhu na vklad,pokud vám ji katastr vrátí Vás bude stát opakovaných 1.000 Kč za nové podání. Zkuste vnitřní poštu,minule jsem to řešil za 0,5 l slivovice .

doplněno 16.06.16 19:18:

jak píše figurek,není to tak jednoduché -třeba vůbec neřešíte Přiznání k dani z nemovitosti další rok. Protože jsem právník v důchodu a napsal bych to do odpovědi bylo by to podezřelé, protože každý reaguje - právník a zadarmo? Takže to byly posledně dům a zahrady na Moravě a tam je platidlem slivovice - i když jsem nic nechtěl.

danys*
hodnocení

0x
Jste mimo,smlouvu si nechte sepsat od právníka!
Pokud nebude ks v pořádku,tak vám ji nevlozi do KN! Ještě ji kontroluje právník KN!
doplněno 16.06.16 16:32: Uska: není zase tak jednoduché sepsat smlouvu,aby bylo vše v pořádku! Pokud si myslíte,ze ji stačí někde obslehnout,tak hodně štěstí :-D
Pokud bych byl prodávající a vy mi chtěla zaplatit az po zápisu do KN,tak bych se vám vysmál! Normálně se to dělá pres notarskou úschovu, ale pro lidi co nechtej pustit chlup to je zbytečný
doplněno 16.06.16 16:38: Jo jinak smlouvu ke koupi bytu a pozemku mi dělala právnička a moc si na čelo neklepala. Zkuste méně psát a víc přemýšlet usko.
uska*

Tý brďo Danysi. Kolikrát jste šel za právníkem, aby vám podepsal smlouvu, jen by si poťukal na čelo? Řiďte se radou od jmlc.

Já bych neplatila dříve než bude zahrada přepsaná na mne. Platila jsem v hotovosti za malý pozemek až na katastru po podpisu. Právník je zbytečný, slivovice také, pokud pozemek není zatížen třeba břemenem atd.

doplněno 16.06.16 22:48:

Nejednu smlouvu jsem si dělala sama a nejsem právník. Na katastru proběhlo vždy vše OK. Když to svedu já, tak to svede spousta jiných, zvláště jedná-li se pouze o zahradu. V jednoduché záležitosti je právník zbytečný.

o2id8f
hodnocení

0x

Pokud se ptáš, jak to udělat, tak doporučuji navštívit notáře či právníka. Protože 95% populace si nedokáže ani dobře sepsat kupní smlouvu na věc movitou např. auto. *ee*

tondac*

a 50% právníků to neumí taky ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]