Nejste přihlášen/a.
dobrý den, v práci dávám výpoved,ale řekla sem jim to včera,a bylo mi řečeno že když mám dovolenou ješte za týden,tak že mám nárok už jen na tři dny a ne na celou to tak je dneska? netušila sme to že mi ji hned vemou a daj jen tři dny. Vybrala sem si zbytek už v březnu a ted mi zbývá týden,ale prej není nárok na celý týden. Ješte prosím vás,jak dlouho se marodí s močákem nebo s ledvinami? Děkuju
Při neodpracování celého kalendářního roku se dovolená krátí. Přepočítá se jen na odpracovanou dobu, je to logické. Nemůžete čerpat dovolenou za dobu, co jste neodpracovala.
Délka doby marodění s močákem nebo ledninami (vy ještě nevíte co vás bolí?) je třeba doživotní a někdy na tuto nemoc můžete i umřít.
Omlouvám se za nepřesnou reakci. Krácení či nárok jsou rozdílné pojmy, výsledek je, že nemůžete čerpat celoroční nárok na dovolenou.
Uška vyjímečně odpovídá nepřesně: Dovolená se krátí v případě, že zaměstnanec v kalendářním roce kvůli překážkám (např. dlouhodobá nemoc, rodičovská dovolená) neodpracuje více než 99 pracovních směn.
V tomto případě je to jinak. Protože pro zaměstnavatele neodpracujete celý kalendářní rok (od 1. ledna do 31. prosince včetně), vzniká Vám nárok na poměrnou část dovolené.
Za každý celý odpracovaný měsíc na jednu dvanáctinu roční výměry dovolené. Pokud byste pro tohoto zaměstnavatele pracovala např. od 2. ledna do 29. června, vznikl by nárok na 4 dvanáctiny výměry. Pokud byste pracovala od 1. ledna do 30. června, činil by nárok 6 dvanáctin (polovinu roční výměry).
O trvání pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař, a to zásadně na základě zdravotního stavu pacienta. Lékaři sem pokud vím nechodí a stejně by Vám na dálku nedokázali říct, jak by to bylo ve Vašem případě.
Nárok na dovolenou se počítá poměrně dost složitě, ale zjednodušeně pokud máte za rok nárok na 20 dní dovolené a ukončíte pracovní poměr na konci srpna, tak vám z toho zbyde 12,5 dne. Pokud máte již něco vybráno, tak samozřejmě o to méně. Můžete si zkusit domluvit neplacenou dovolenou.
S močákem a ledvinami se může marodit tři dny nebo třeba celý život, bez podrobnější diagnozy nemůžeme vědět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.