Vliv hliníku na zdraví

Od: Datum: 13.06.16 18:50 odpovědí: 8 změna: 14.06.16 07:39

Mám klasickou čutoru čsla která je ale už hodně používaná a stará a když vní je třeba voda nebo čaj tak tam jsou takové strašně malinké skoro mikro kousky (okem viditelné). Může to být právě ten hliník? Jaké dopady na zdravý by to mělo?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 13.06.16 18:54
avatar

Mikrokousky nejsou viditelé okem, jen tak na okraj. Pokud jde o zdraví, tak žádné. U zdravý nevím. Na vojně jsme měli staré čutory a ešusy a žiju třicet let poté.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 13.06.16 19:19
avatar

Jsou různé studie, co tvrdí, že se to usazuje např. v mozku a je z toho alzhaimer, ale řekněmě si, co dneska neškodí?

Za pár let se příjde na to, že škodí to, co se dnes propaguje jako "zdravé".

Já bych to nehrotila. Doma máme hliníkový kotlík na guláš, pánev, drtič česneku a spoustu dalšího nádobí a žijem

Spíš jestli v tom nebude kámen, bych to propláchla horkou vodou s octem.

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 13.06.16 19:19

Podle mě to není ten hliník, ale střepinky vodního kamene.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: ben®
Datum: 13.06.16 19:19
avatar

Dobrý den, to, co vidíte, je špína - vypláchněte tu čutoru horkou vodou (s octem). Hliník ve vodě neuvidíte, ale může tam prý číhat, dostane se do krve, krví až do mozku a potom vzniká demence. Ovšem, z občasného napití z čutory dementní nebudete. Zdravím!

Ohodnoceno: 3x
 
Datum: 13.06.16 20:17
avatar

Ano, hliník zdraví teoreticky zrovna neprospívá, i když ra252 tvrdí opak. Ale za mého mládí byl obrovský hit hliníkové nádobí. Od příborů, přes hrnečky a pánve, až po soupravy hrnců a pekáčů (jmenovalo se to "aluspor"). Všichni to vesele používali a nepamatuju si, že by z toho měl někdo nějaký problém. Neřešte to, je to jen jeden z mnoha nesmyslů, majících za úkol vyvolat v lidech paniku.

Jo a ty kousky čehosi v čutoře určitě nejsou hliník. Nalejte tam ocet, nasypte trochu hrubého písku a chvíli s tím třepejte. Čutora bude jak nová.

Ohodnoceno: 1x
 
Od: 0000
Datum: 13.06.16 20:42

Zdravotní rizika

Hliník se prakticky nevyskytuje téměř jako jediný z prvků I.–III. základní skupiny prvků periodické soustavy v žádné živé tkáni, ať již rostlinné nebo živočišné, navzdory jeho značnému zastoupení v zemské kůře.

Dlouho dobu existuje podezření a je vedena debata, že případný zvýšený výskyt hliníku v krvi může být příčinou vzniku Alzheimerovy choroby tím, že likviduje mozkové a nervové buňky. Světová zdravotnická organizace (WHO), uvádí existenci spojení mezi vystavením působení hliníku a Alzheimerovou chorobou. Vyšší frekvence používání antiperspirantů odpovídá vyšším rizikům vzniku Alzheimerovy choroby. Podle provedených výzkumů byly zjištěny nadměrné koncentrace hliníku v mozku lidí s Alzheimerovou chorobou. Výzkum ověřil tuto teorii laboratorními testy na zvířatech, kde pokud byl hliník vpíchnut do mozku laboratorních zvířat, tak se u nich vyvinula neurologická choroba podobná Alzheimeru.[4] Některé studie oponují,že se se to nepodařilo prokázat. Výzkumy, díky kterým vznikl tento předpoklad, mohly být ovlivněny tím, že se část lidí setkávala poměrně často s hliníkovým příborem a nádobím, a měli tedy zvýšenou hladinu hliníku. V současnosti je však na obsah hliníku velmi pečlivě testována především krevní plazma, která by při pravidelných krevních transfuzích mohla zvýšit hladinu hliníku v krvi pacienta.[zdroj?] Obdobná pravidla platí pro všechny dialyzační roztoky, používané při chronickém selhání ledvin.

Poměrně diskutovaným problémem je riziko používání hliníkového nádobí a příborů při přípravě a konzumaci potravy. Je pravda, že v podmínkách, kdy se potraviny běžně tepelně upravují i konzumují, je hliník nejstálejší a prakticky nerozpustný. V neutrálním prostředí běžné pitné vody o pH = 7 je hliníkový povrch perfektně stabilní a bezpečný. Problém nastává, když je například vařený pokrm okyselen například octem. Kromě toho se v poslední době stále mírně zvyšuje kyselost pitné vody, především v důsledku kyselých dešťů. Pak může skutečně nastat situace, kdy se z hliníkových nádob bude uvolňovat hliník při každém použití. Na druhé straně je organizmus vybaven řadou bariér[zdroj?], které brání pronikání sloučenin hliníku do tělesných tekutin a buněk. Vdechování jemných prachů hlinitých sloučenin, jako je například oxid hlinitý, může vyvolat onemocnění plic.

wikipedie

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 14.06.16 06:49

Jen bych doplnil, že "studie", které poplach kolem hliníku vyvolaly, zřejmě platil nejmenovaný výrobce předraženého nerezového nádobí ...
A pokud jde o vdechování, tam naopak bylo prokázáno snížení výskytu silikózy.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: coco
Datum: 14.06.16 07:39

Hlinik je pro pouziti v domacnosti levny podradny material, pouzivany temi nejchudsimi, bezne se vyskytuje v jidelnach pro bezdomovce, vetsine lidi se ekluje hlavne proto, ze špini, ale jinak je to lehky mekky kov a ma jiste prakticke vyuziti.

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.