Nejste přihlášen/a.
Muze exekutor napadnout muj ucet pokud me na ucet chodi vyplata cloveka co ma exekuci?
Dobrý den, řekl bych, že ne. Toto je oblíbený způsob, jak se člověk v exekuci vyhne ztrátě výplaty a zřejmě to stále funguje. Otázkou je, zda má ten člověk v exekuci také dispoziční právo k Vašemu účtu - to už by bylo horší. Zdravím!
doplněno 11.06.16 08:23:jitka - počkejte si na další rady. Já jsem se s touto formou "ojebu" setkal u nájemníků, kdy nájem byl posílán z účtu lidí, které jsem ani neznal - a později se ukázalo, proč tomu tak je.
Faktem je, že Vy takto vlastně napomáháte maření té exekuce.
Na účet třetí osoby (tudíž Vás), exekutor NESMÍ. Dokonce ani v případě, kdy by dotyčný měl dispoziční oprávnění k účtu. K tomu, aby mohl exekutor postihnout takový účet, potřeboval by povolení od soudu.
ra252. Můžeš mi, prosím, vysvětlit, jaké špinavé peníze se v tomto případě perou. Děkuji za kvalifikovanou odpověď.
Já mámpodobný případ mám exekucí hafo a nechávím si posílat na ucet znáného výplatu a nikdy mu nemuzou zablokovat ucet ta banka to nedovoli muselo by to byt soudne narizeno ale známý zadne dlouhy nemá takže bohuzel nemuzou nic.
Sebod-bod,nesmí a to mám z vlastní zkušenosti od mé kamarádky,funguje to už u nich tak několik let a nejde o žádné ,,špinavé peníze,,ale o poctivě vydělané.Když má někdo více exekucí z platu,tak se mu strhává část a podle nějakých tabulek mu musí něco zůstávat na bydlení a stravu a ten zbytek se mu posílá na nějaký a je jedno na jaký účet. Ti další,co čekají ,,ve frontě,,na své splátky musejí počkat,až se splatí tomu prvnímu,druhému,...prostě v pořadí,jak se o své pohledávky přihlásili,no a kdyby měl svůj účet,mohl by mu ,,čekatel,,na kterého se ještě nedostalo na zbylé peníze šáhnout a z čeho by pak dotyčný zaplatil bydlení a stravu? Proto se to tak dělá-rodiče dětem,teta synovci,strýc neteři ..atd.,atd.,takže žádné praní ŠP.
V tomto případě je ale myšlen člověk,který už své závazky splácí a bude platit postupně,ale aby mu ten na ,,konci fronty,,nemohl sáhnout na zbytek na účtu,posílá to na účet jiného člověka.
Exekutor může vyzvat majitele účtu, aby tyto prostředky dlužníka vydal. Pokud tak neučiní, může se součiností soudu peníze dlužníka zablokovat na jakémkoliv účtu.
Pokud někdo vědomě pomáhá takhle "odklánět" peníze dlužníka, je zde i jeho trestněprávní odpovědnost. Ale určitě to nebude dělat zadarmo a vezme si svůj podíl.
doplněno 11.06.16 09:07:Kde píše, že má srážku na mzdě? Kde? Co když takovou srážku ani není možné provést a proto jediná možnost je exekuce peněz na účtu.
Já nevím. Toto v otázce není. Proto odpovídám obecně a do otázky si nic nedoplňuji. Proto platí to, co jsem psal.
doplněno 11.06.16 10:04:Zase jsi si do otázky doplnila své informace a na ně si pak odpovíš.
Jak třeba český exekutor postihne mzdu v zahraničí? Co když zaměstnavatel odmítne srážku mzdy provést?
Tohle všechno jsou možnosti, které nejsou vyloučeny. A jsou další.
Takže znova. Toto v otázce není. Proto odpovídám obecně a do otázky si nic nedoplňuji. Proto platí to, co jsem psal.
. Můžeš mi dát jeden jediný odkaz na případ, kdy exekutor jednal podle Tvé rady (zablokování peněz)? O jakém odklánění peněz píšeš? Dlužník má exekuci na mzdě, peníze, které potom dostává, jsou již po srážce. Tak nepiš hlouposti. Co to meleš o podílu? Máš vůbec představu o tom, kolik lidí tuto možnost "bezpodílově" využívá? Asi ne, viď?
Pro tazatelku : pracuji v tomto oboru již více než moc let . Neznám JEDINÝ případ, kdy měl majitel účtu problém. Nic nezákonného neděláte. Nebojte se těhle nesmyslných keců. Nemají oporu v zákoně
.
. Tak já Ti to vysvětlím, ano? Firmy, které VYŽADUJÍ účet u zaměstnance, vedou mzdovou agendu v souladu se zákonem. Přeloženo: nevyplácejí žádné peníze "na černo". Tudíž jsou prováděny odvody na sociální, zdravotní, FÚ a exekutora z toho, co postihnout opravdu jde. No a firmy, kde se vyplácí "na černo" nevyžadují účet. Tak asi tak
Ano, chápu, žes musel nějak svoji chybnou odpovědět obhájit, ale tou obhajobou jsi ukázal, že o tom opravdu nic nevíš
. To snad nemyslíš vážně? Dlužník bude pracovat v zahraničí a bude řešit účet tady v Čechách? Zaměstnavatel odmítne provádět srážky ze mzdy?
Nesmysly
No většina pracujících v zahraničí má český účet, protože potřebuje zaplatit elektřinu, plyn, vodu, telefon, pojištění...atd prostě standartní věci. Platby ze zahraničí na české účty těchto společností by se pěkně prodražili. (naposled když jsem platil do Německa pár tisíc, tak pouze tento jeden převod stál 300Kč) Takže nevím, co je na tom divného mít český účet?
Žijeme v ČR. Tady odmítla vládnoucí strana ČSSD vyplatit peníze dle pravomocného rozsudku. Proč by zaměstnavatel nemohl odmítnout součinost s exekutorem. Jasně může dostat pořádkovou pokutu, ale to je tak vše. A pokud to bude "kamarád" exekuováného, tak proč ne. Já to nevím. Tohle v otázce není.
Takže znova. Všechny tvé dedukce nejsou v otázce. Já odpovídám obecně a do otázky si nic nedoplňuji. Proto platí to, co jsem psal.
To je stejné, jako když se mě někdo zeptá, jestli může umřít, když ho bodne vosa. A ano. Skutečně může, dokonce známej takhle blbě umřel.Šance je sice malá, ale...
Ty by jsi určitě tvrdila, že to není možné, že je to blbost ,protože atd atd...
Protože
doplněno 11.06.16 11:32:Tak napiš, dle jakého zákona a § nemůže soud a následně exekutor jako vykonavatel ,exekuovat prostředky dlužníka na jiném, než jeho účtě? Já takový neznám. Ale ty ho určitě znáš. Tak který, když tvrdíš, že píšu blbosti.
doplněno 11.06.16 11:37:Máš pravdu, není to jedna paní povídala. Správně to je, jedna paní napsala.
Vidíš to, . A teď s Tebou budu souhlasit . Ano, po bodnutí vosou může člověk umřít.
Podívej, já se ve financích pohybiji již hrozně dlouho. Problematikou exekucí od roku 2008. Takže tady nepíšu o tom, že "jedna paní povídala". Vycházím jak z teorie, tak z praxe. Občas tyto dvě strany na sebe velice tvrdě naráží. Není vše jen černé nebo bílé. Je to velice složité. Ale když čtu různé "rady" a podobně, tak se opravdu musím smát. Blbosti !
doplněno 11.06.16 11:52:Exekutor nemůže sám o sobě zablokovat jiný účet, než dlužníka. Jestliže bude chtít exekuovat účet třetí osoby, tak o tom musí rozhodnout soud. Na základě čeho povolí exekuci na účet? Na základě toho, že tam chodí peníze od dlužníka nebo dlužníkovi? Hmm, to je dost slabý argument. Umíš si představit, jaké žaloby na exekutora by následovaly, kdyby majiteli účtu vznikla nějaká škoda tím, že mu byla pozastavena jeho práva k účtu.
Něco Ti povím. Já jsem úplně na počítače. Proto se do této rubriky nijak neplatu. Bylo by fajn, kdyby tady každý odpovídal pouze k tomu, čemu rozumí.
Jinak jsem Tě vyzvala, ať mi doložíš jeden jediný případ, kdy exekutor bloknul účet třetí osoby. Dočkám se? Já Tě na oplátku zkontaktuji s desítkami lidí, kteří účet třetí osoby používají několik let bez problému. Tak se snaž
Exekutor nemůže sám o sobě zablokovat jiný účet, než dlužníka. Jestliže bude chtít exekuovat účet třetí osoby, tak o tom musí rozhodnout soud. Na základě čeho povolí exekuci na účet? Na základě toho, že tam chodí peníze od dlužníka nebo dlužníkovi? Hmm, to je dost slabý argument. Umíš si představit, jaké žaloby na exekutora by následovaly, kdyby majiteli účtu vznikla nějaká škoda tím, že mu byla pozastavena jeho práva k účtu.
Něco Ti povím. Já jsem úplně na počítače. Proto se do této rubriky nijak neplatu. Bylo by fajn, kdyby tady každý odpovídal pouze k tomu, čemu rozumí.
Jinak jsem Tě vyzvala, ať mi doložíš jeden jediný případ, kdy exekutor bloknul účet třetí osoby. Dočkám se? Já Tě na oplátku zkontaktuji s desítkami lidí, kteří účet třetí osoby používají několik let bez problému. Tak se snaž
Ahoj.
Tak já jsem přesvědčen, možná dokonce jistý, že kdyby exák chtěl, začne se sápat po svých prachách už hned u zaměstnavatele. A ten mu pak musí odeslat vše co je nad Nezabavitelnou částkou a až po například Výživném na děti. I u toho je dobré si zařídit exekuci pro vyživujícího rodiče, případně zletilé dítě. Mám to také tak a funguje to skvěle.
Se tady hádáte o nesmyslech, přitom pravda je úplně někde jinde (teda jeden to tu snad psal). V pořadu devadesátka na ČT paní prezidentka exekutorské komory o tomto mluvila a byl tam i oponent který to potvrdil. Takže:
V případě že má člověk exekuci, se vykonavatel nejdříve domáhá těch nejjednoduších možností, a to je poslat dopis bankám (to se údajně opakuje každý čtvrt rok) a případně katastrálnímu úřadu a registru vozidel, a uřadu sociálního zabezpečení etc... , v případě že z CSSZ příjde zpět dopis že někde pracuje (platí za něj někdo sociální), snaží se zjistit ještě od stolu kdo je zaměstnavatel a kam si posílá peníze. V případě že pracuje legálně a má účet, nejdříve zablokuje účet (může pouze jeho nebo manželky, nikoho jiného, i když by si tam (k Vám) nechával poslat peníze, neexistuje žádný platný instutut nebo právní norma/zákon odebírání peněz z cizího účtu byť by tam ty peníze opravdu šly a vykonavatel to věděl), v případě tedy že by neměl účet nebo by mu chodily třeba na Váš účet, jeho jediná možnost je požádat jak Vás tak především zaměstnavetele aby je vydal v takové výšši v jaké povinný dluží či případně případné splátky. Samozřejmě toto se děje minimálně a často nastává rovnou další krok a to je soudní nažízení o srážku z čisté mzdy kromě nezabavitelné částky, kterou většinou zaměstnavatel odešle na účet ale ten bývá také zablokovaný, a tak exekutor příjde v podstatě k celé mzdě a povinnému nezbyde ani koruna (takto vznikají bezdomovci), Kdo nevěří ať si nastuduje § 279 a násl. zák. č. 99/1963 Sb a také 120/2001 Sb.
Vy se bát nemusíte, ničeho nezákoného se nedopouštíte, a napadnout Vám účet v tomto případě nemůže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.