Nejste přihlášen/a.
Je rodinný dům se zahradou. V přízemí bydlí má tchýně, v patře její nevlastní syn se ženou. Každý vlastní ideální polovinu domu i zahrady. Mohl by syn prodat svou polovinu aniž by jí o tom řekl? Potřebuje k prodeji její souhlas?
Dům je opravdu rozdělen tak, aby byla možnost prodeje? Ideální polovina RD neznamená, že jeden majitel vlastní přízemí a druhý patro. Ideální polovina RD je polovina všech místností v domě včetně sklepa i půdy a pozemků.
doplněno 10.06.16 21:25: Od 1.1 2015 vešla v platnost novela zákona a dnes vlastníci mohou svou polovinu prodat bez souhlasu druhého vlastníka pokud není v KN uveden zápis o předkupním právu. Dá se řešit i soudně, kdy soud rozhodne, ale vždy je lepší mimo soudní vypořádaní.
Ano, syn může prodat svojí ideální polovinu na nem. (pozemku, na kterém stojí stavba) aniž by to tchýni řekl a aniž by ona o tom věděla.
Já vím, že dříve byla povinnost nabídnout nejprve druhému majiteli, ale myslím, že dnes už to tak asi není. Jistě to ale nevím. Díky.
Já jsem to nečetla, ale mám pocit, že jsou tam pro Vás ty důležité informace. Jestli to má 2 vchody, tak myslím, že není problém pro nového majitele to koupit. A pokud by musel nutně investovat - například střecha děravá...oznámí to písemně druhému majiteli, pokud nebude odezva, budoucí dědic to musí zaplatit, nebo tak nějak...v každém případě lze částku na druhém majiteli vymáhat. Pokud opravdu oprava bude nutná. Protože v případě střechy by teklo na hlavu novému majiteli a také by se ničil jeho majetek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.